Uutiset

Image

Taivaantuijottelun pikaopas

03.09.2018

Ulkona nukkuminen antaa näin syysiltojen pimetessä oivalliset mahdollisuudet tähtien tarkkailuun. Jos olet aloittelija tähtitaivaan ihailussa, tässä kolme vinkkiä:

  • Taivaantuijottelulle hyvässä paikassa ei ole suoria valoja. Myöskään lähiympäristössä ei ole paljon taivaalle osoittavaa valoa. Lisäksi horisontin edessä ei ole puita tai rakennuksia. Monet erityiskohteet (Linnunrata, planeetat) ovat syksyn iltataivaalla etelän suunnalla, joten avoin näkymä sinne on hyvä.
  • Syksyisellä tähtitaivaalla helpoimmin näkyvät tähtikuviot ovat Joutsen (etelän suunnalla illalla, ison ristin muotoinen), Otava (pohjoisessa), ja Kassiopeia (ylhäällä idän puolella, kaksoisveen muotoinen). Nämä näkyvät hieman valoisammastakin paikasta. Ks. tähtikartta alla.
  • Jos annat silmien sopeutua pimeään vartin verran, näet tähdet paljon paremmin. Suorat valot (katuvalot, kännykkä, taskulamppu) haittaavat sopeutumista todella paljon. Jos tarvitset valoa etsiessäsi pimeää paikkaa, sammuta se heti kun on mahdollista. Myös täysikuu valaisee niin paljon, että silloin vain kirkkaimmat tähdet näkyvät.
Bonusvinkki: Pukeudu lämpimästi ja ota mukaan makuualusta - näin voit makoilla mukavasti selälläsi ja tarkkailla tähtitaivasta!

Kannattaa myös käydä tutustumassa ja osallistumassa URSA:n
Tuhannen tähden paikka -kampanjaan osoitteessa www.pimeataivas.fi