Uutiset

Image

Minne ulos yöksi?

06.09.2018

Suomen jokamiehenoikeudet mahdollistavat yöpymisen siellä, missä myös liikkuminen on sallittua – kuten kaupunkien puistoissa. Ensi viikonlopulle luvattu lämmin syyssää mahdollistaa ulkona nukkumisen kevyelläkin varustuksella, joten lähipuisto voi olla houkutteleva yöpymispaikka.

“Leiriytyminen eli tilapäinen alueella oleskelu, teltassa yöpyminen tai muu majoittuminen on jokamiehenoikeus. Kunnilla ei ole enää vuoden 2003 jälkeen ollut oikeutta määrätä erikseen kunnan alueella leiriytymisestä, vaan leiriytyminen jokamiehenoikeutena on voimassa valtakunnallisesti”, kertoo yhteiskuntasuhteiden asiantuntija Anne Rautiainen Suomen Ladusta.

Jos valmiit tapahtumat eivät innosta, voi teltan siis laittaa pystyyn vaikka Helsingin Kaivopuistoon. Älä aiheuta kuitenkaan muille häiriötä ja noudata jokamiehenoikeuksia. Huomioi esimerkiksi, että kertakäyttögrilli lasketaan avotuleksi, jonka tekoon tarvitaan aina maanomistajan lupa. Muista myös siivota leiripaikkasi aamulla.

Ideoita sopivista paikoista ulkona nukkumiseen:

  1. Oma parveke. Tässä haasteessa kaikki lasketaan. Parvekkeelle voi helposti kantaa vaikka oman patjan ja nukahtaa ympäristön ääniin. Rohkeimmat voivat myös kiivetä katolle nukkumaan. Huomioi tällöin turvallisuus erityisen hyvin.
  2. Takapiha. Esimerkiksi trampoliini tarjoaa mukavan joustavan alustan nukkumiseen ja syystaivaan tarkkailuun. Naapureiden kanssa voi myös sopia yhteisestä leiristä ja iltahetkestä.
  3. Lähipuisto. Huomioithan kuitenkin lähialueiden asukkaat. Puistossa saatat myös saada yöllä seuraa ohikulkijoista tai lähialueen eläimistä.
  4. Metsä. Jokamiehenoikeuden mahdollistavat yöpymisen niin lähimetsässä kuin kauempanakin kotoa. Ethän kuitenkaan mene liian lähelle muiden pihaa, äläkä aja moottoriajoneuvolla, kuten mönkijällä, muiden maille leiriytymään.
  5. Kansallispuisto. Kansallispuistoissa on runsaasti teltta-alueita, joilta löytyy usein myös palveluita kuten puucee tai nuotiopaikka. Huomioithan kuitenkin, että kansallispuistoissa yöpyminen on sallittua vain merkityillä paikoilla. Tietoa kansallispuistoista ja niiden leiriytymismahdollisuuksista löydät luontoon.fi-sivustolta.
  6. Erämaa. Jos kaipaat täysin omaan rauhaan ja olet jo kokeneempi retkeilijä ovat Lapista löytyvät erämaa-alueet oiva vaihtoehto. Näille lähdettäessä haasteita ei kannata aliarvioida, koska palveluita ei muutamia harvoja autiotupia lukuunottamatta lähtökohtaisesti ole. Erämaassa voit yöpyä juuri siellä missä haluat. Myös erämaa-alueista löytyy lisää tietoa luontoon.fi-ssivustolta.

Missä ei saa nukkua?

Kaikkialle ei voi kuitenkaan päätään kallistaa. Älä leiriydy siis luonnonsuojelualueelle, piha-alueelle (paitsi omalle pihalle) tai sen läheisyyteen. Myös muussa erityisessä käytössä oleva alue, esim. teollisuus- tai parkkialue, on kiellettyjen listalla. Kansallispuistoissa saa yleensä liikkua vapaasti, mutta leiriytyminen on sallittua vain siihen osoitetuilla paikoilla.

Suomen Latu haastaa lauantaina 8. syyskuuta 2018 suomalaiset nukkumaan yönsä ulkona. Jaa kokemuksesi #nukuyöulkona-tunnisteella sosiaalisessa mediassa. Jos kaipaat kavereita yöksi, Nuku yö ulkona-aiheisa tapahtumia löytyy sivulta www.suomenlatu.fi/nuku-yo-ulkona/tapahtumat.html