Uutiset

Image

Hämärien iltojen tarpeellinen apuväline

27.08.2018

Otsalamppu on Suomen leveyspiireillä ehdoton retkeilyvaruste. Valaisinta valitessa kannattaa kiinnittää huomiota muutamaan perusasiaan niin retkeily pimenevissä syysilloissa on mukavaa. Nukkumalla yön Metsähotellissa voit myös osallistua Petzl Actik Core -valaisimen arvontaan.

Otsalamppu kannattaa valita käyttötarkoituksen mukaan

Vauhdikkaisiin lajeihin joissa kaatuminen tai harha-askel voi johtaa loukkaantumiseen on tehokas valovoimaisempi lamppu paikallaan. Toisaalta jos haluat valaisimen vain kävelyyn ja leirissä toimimiseen niin voit valita kevyemmän ja yksikertaisemman mallin, jossa on pienempi valovoima. Monet nykyiset mallit toimivat myös yleiskäyttöisinä eri tarkoituksiin ja niissä on säädettäviä ohjelmia eri toimintaa varten.

Kalliimmissa malleissa on sensorit, jotka automaattisesti säätävät tehoa takaisinheijastuvan valon määrän mukaan. Tämä on hyödyllinen ominaisuus vähentämään häikäistymistä lähelle katsottaessa kuten esimerkiksi välillä karttaa lukiessa. Kannattaa myös valita sellainen malli, jossa on erillinen punavalotoiminto, se on ehdottoman hyödyllinen jos haluat tarkkailla tähtitaivasta tai öistä luontoa. Kun käytät punaista valoa valkoisen sijaan et menetä hämäränäköäsi etkä myöskään häikäise muita lähellä olijoita. Varsinkin tähtitaivaan tai revontulien tarkkailuun ja valokuvaukseen tämä on ehdoton ominaisuus.

Nykyään varsin kohtuuhintaisiakin valaisimia saa akkukäyttöisinä paristokäyttöisen sijaan. Tämä onkin hyvä valinta jos otsalamppua käyttää vähänkään useammin. Silloin käyttö tulee halvemmaksi ja on ympäristöystävällisempää kuin jatkuvasti paristoja vaihtaessa. Akun voi yleensä ladata USB-liittimellä, joten varavirtalähteen ottaminen pidemmille retkille on helppoa. Useimmat akkukäyttöiset mallit toimivat myös paristoilla adapterin avulla.

Lamppua valitessa kannattaa kiinnittää huomiota seuraaviin seikkoihin:

 • Valovoimaisuus - valitse käyttötarkoituksen mukaan, perusretkeilyyn lähes mikä tahansa myynnissä oleva on riittävä
 • Paino ja akkukesto - jos mahdollista valitse akullinen ja mahdollisimman kevyt malli jossa on silti tarvittavat ominaisuudet
 • Pannan istuvuus ja säädöt - kokeile valaisinta erilaisilla päähineillä esim. talvikelejä ajatellen
 • Valokeilan muoto ja kantama - on hyvä jos lampusta löytyy sekä kiilamainen, että laajemmalle levittäytyvä valotila
 • Käytön helppus - jos lampussa on useita eri toimintoja tai tiloja niin testaa miten helppoa niiden valinta ja käyttö on myös hansikkaat kädessä
 • Punainen valo - ehdottoman hyödyllinen säilyttämään hämäränäkö ja auttamaan silti esimerkiksi kameran käsittelyssä tai leirissä toimimisessa

Nukkumalla yön Metsähotellissa voit voittaa Petzl Actik Core -otsavalaisimen

Osana Nuku yö ulkona -haastetta arvomme yhteistyössä Petz:lin ja Vandernetin kanssa kaikkien Metsähotelleissa yöpyjien kesken 8 kpl Petzl Actik Core -valaisimia per Metsähotelli. Voit osallistua ilmoittamalla rekisteröityessäsi Metsähotelliin, että haluat olla mukana arvonnassa.

Vietä yö Metsähotellissa - Voita Petzl -valaisin

Petzl Actik Core -otsavalaisin:Petzl Actik Core -valaisin

 • Valovoima: 350 lumenia
 • Kantama max: 95m
 • Paloaika eco: 160h
 • Paino: 80g (Core -akulla)
 • Vesitiiviys: IPX4, roiskeveden kestävä

Lisätietoja: Actik Core otsavalaisin (PDF)

Yhteistyössä - Petzl