Metsähotelli Partaharju

Metsähotelli Partaharjun tapahtuma-alueen esteettömyyskuvailu

 

Saapuminen tapahtuma-alueelle 

Metsähotelliin saavutaan omalla autolla tai tapahtuman järjestäjän bussikyydillä. Bussi ei ole esteetön. Bussit lähtevät Pieksämäeltä juna-aseman läheiseltä Veturitorin parkkialueelta, johon on juna-asemalta matkaa noin 200 metriä. Omalla autolla saavuttaessa auton voi jättää tarvittaessa omasta majoitepaikasta riippuen majoitteen läheisyyteen, joko yläpihalle tai leirintäalueen viereiselle urheilukentälle. Auton sijoittelusta sovitaan yksilöllisesti tarpeen mukaan. Tapahtuma-aikana autolla ei ole sallittua siirtyä tapahtuma-alueen sisällä. Alueelle parkkeeraus on maksutonta liikkumisesteisen pysäköintitunnuksella.

Kuvassa Partaharjun sisäänmenotie, joka menee tummien hirsirakennuksien välistä. Tien reunoissa porttina korkeat valkoiseksi rapatut kivipylväät. Pylväät yhdistää yksi hirsi.

Partaharjun sisääntuloportti, kuva: Aki Pomell

 

Alueen yleiskuvailu 

Partaharjukeskus sijaitsee Vedenjakajan jääkauden muovaamissa geologisesti ainutlaatuisissa maastoissa. Alueella on niin harjuja kuin suppia.

Tapahtuman keskuksena toimiva Partaharjukeskuksen pihapiiri sijaitsee mäen päällä. Metsähotelli tapahtuman info ja ilmoittautumispiste sijaitsee Holli-tupa rakennuksen terassilla samassa pihapiirissä. Infopisteellä pääsee asioimaan esteettömästi. Mäen päällä liikkuminen tapahtuu kovapohjaisella hiekkaharjulla tai hiekkatiellä. Koko mäen päällinen alue on kovapohjainen. Erilaisia tapahtumaan liittyviä aktiviteetteja sijoitellaan pisteisiin ympäri tapahtuma-aluetta, sekä rantaan mäen alle.

Päärakennuksessa toimii kahvila/kioski, liikuntasali sekä ravintola, jotka ovat  esteettömästi saavutettavissa. Päärakennukseen pääsee luiskaa pitkin rakennuksen sivuterassin kautta. Päärakennuksen takana sijaitsee Harjuhovi-rakennus. Siellä on esteetön sisävessa aulassa, sekä rauhallinen tila hoitotoimenpiteille.

Kuvassa mäntykangasmaastossa keltaisia rakennuksia pihapiirissä, etualalla lumikasoja.

Partaharjukeskuksen pihapiiriä, kuva: Aki Pomell

 

Tapahtuma-alueella liikkuminen

Tapahtuma-alue on laaja. Ristikiven kirkolle on pihapiiristä n. 250m ja pihapiiristä lähtevällä esteettömällä luontopolulla on kokonaisuudessaan mittaa 1,9km suuntaansa. 

Partaharjukeskuksen pihapiiristä lähtee kolme reittiä mäkeä alas. Reitit vievät kolmeen tapahtuman kannalta merkittävään suuntaan. 

Reitti Savulaan ja Purolaan: Leirintä-alueelle laskeutuu hiekkapohjainen noin 30 metriä pitkä mäki pohjoiseen, joka on jyrkkyydeltään n. 10 astetta. Mäen alla sijaitsee Savula ja Purola nimiset leirintäalueet, sekä varsinaisena parkkialueena toimiva urheilukenttä. 

Reitti kesäteatteriin ja Suurelle Nuotiopaikalle: Mäeltä etelään laskeutuu esteettömäksi luontopoluksi tehty kivituhkapohjainen n. 40m pitkä mäki, jonka jyrkkyys on n. 8  astetta. Esteetön reitti jatkuu järven rantaan, jossa sijaitsee iso esteetön kota sekä kesäteatterina ja iltanuotiopaikkana toimiva Suuri Iltanuotiopaikka.

Reitti saunalle ja rantaan: Mäeltä itään laskeutuu noin 20 metriä pitkä, jyrkimmillään n. 16 astetta oleva mäki kohti uimarantaa, vesiurheiluvälineitä, sekä teltta- ja rantasaunaa.  Polku jatkuu esteettömänä eteenpäin Ristikiven kirkolle. Leirintäalueilta suoraan rantasaunalle on kuljettavissa hyvää hiekkatietä ilman mäen päälle nousua. Saunaranta sekä kotaranta ovat yhteydessä toisiinsa pehmeäpohjaisella rantahiekkamaalla, jossa apuvälineillä voi olla vaikea liikkua.

Kuva jyrkästä mäestä, joka kaartaa oikealle. Kuvan keskellä menee tie, molemmin puolin on puita. Tien oikealla puolen on lumen peittämä katsomo. Kuvassa ylhäällä mäen päällä tuparakennus.

Tapahtuma-alueen jyrkin mäki, kuva: Aki Pomell

 

Avustajat 

Tapahtumapaikalla on yleisavustajia, jotka avustavat saapujia löytämään oman majoitteensa ja auttavat välineiden kanssa. Yleisavustajat ovat käytettävissä koko tapahtuman ajan, mutta tarvitessasi jatkuvaa henkilökohtaista avustamista, sinun tulee ottaa tapahtumaan oma henkilökohtainen avustaja. 

Kuvassa 3 henkilöä selin. Vasemmalla seisoo mieshenkilö, keskellä istuu pyörätuolissa nuori henkilö ja oikealla puolella kumartuneena avustamaan henkilö keltaisessa paidassa. Keskimmäinen ja oikeanpuoleinen henkilö tutkivat jousta. Henkilöiden takana näkyy jousiammuntataulu.

Jousiammuntaa Metsähotelli Kiljavassa 2022, kuva: Satu-Maria Ruotsalainen

Koirat 

Alueelle saavat tulla hyvin käyttäytyvät koirat. Avustaja- ja opaskoirat pidettävä mielellään mahdollisuuksien mukaan kytkettynä mikäli työnkuva sen sallii. Koiria olisi hyvä ulkoiluttaa varsinaisen tapahtuma- ja majoitusalueen ulkopuolella.

Kuvassa musta labradorinnoutaja opaskoiravaljaissa. Koira katsoo hieman kameran ohitse. Koiran takana seisoo henkilö, joka pitää kiinni koiran remmistä. Henkilö näkyy navasta alaspäin ja hänellä on värikkäät vaatteet yllään.

Opaskoira Metsähotelli Kiljavalla 2022, kuva: Satu-Maria Ruotsalainen

Esteettömät WC tilat:

 • Metsähotellin tapahtuma-alueella on neljä esteetöntä WC-tilaa. 
 • Purolan leiriytymisalueella siirrettävä esteetön WC
 • Suuren nuotiopaikan läheisyydessä siirrettävä esteetön WC
 • Saunarannassa siirrettävä esteetön WC
 • Harjuhovi -rakennuksessa Partaharjukeskuksen pihapiirissä esteetön sisävessa ja rauhallinen hoitotila.

Saunominen

Sauna sijaitsee matalan pitkälle kahlattavan hiekkapohjaisen uimarannan yhteydessä. Telttasauna on esteetön ja siihen sisältyy esteetön pukeutumistila ja pesutila. Saunarannassa on siirrettävä esteetön WC.  

Majoittuminen

Leirintä-alueen seutu rauhoitetaan majoittumiselle. Leirintäalueella on myös ruokailukatokset, joissa toimivat Partaharjukeskuksen ravintolan ulkoruokailupisteet. Purolan leirintäalueella on esteetön käsienpesupaikka ja ruokailukatos myös pyörätuolia käyttäville.

Esteettömät majoitteet

Pyörätuoliesteettömät Naiger -teltat sijoitetaan Harjuhovi -rakennuksen läheisyyteen, josta on helppo kulku esteettömään sisävessaan ja hoitotilaan. Muut esteettömät  majoitteet sijoitetaan leirintä-alueille osallistujien toimintakyvyn mukaisiin paikkoihin. Kerrothan siis lisätiedoissa toimintakyvystäsi.

 • Pyörätuoliesteettömät Naiger teltat:

 • Teltoissa 1kpl retkisänkyjä, sänkyjen mitat:

  • korkeus 42cm, leveys 65cm
  • pituus 190cm
  • Retkisänkyyn suositellaan käytettäväksi lisäksi retkipatjaa. Retkipatja ei sisälly majoiteeseen.

Telttoihin pääsee vapaasti kelaamaan sisälle. Telttoihin on mahdollista majoittaa 1 henkilö pyörätuoliesteettömästi ja kaksi henkilöä retkipatjoille.

 

 • Kahden hengen Tentsile puumajoitteet:

Tentsile majoitteet ovat kolmen puun varaan viritettäviä riippumajoitteita. Majoitteet viritetään n. 50-70cm korkeuteen, jotta siirtymiset esimerkiksi pyörätuolista olisivat mahdollisimman helppoja. Majoite sisältää myös hyttysverkon ja sadesuojan. Tentsile majoitteessa ei ole tilaa pyörätuolille, joten huomioithan itse mahdollisen tuolin suojaamisen säiltä.

 

 • Yhden hengen riippumatot:

Riippumatto retkeilymajoitteena ripustetaan kahden puun väliin sopivalle istumakorkeudelle. Majoitteissa mukana erilliset hyttysverkot, alushuovat ja sadesuojat. Riippumattojen omatoimiseen käyttöön on suositeltavaa pystyä siirtyessä varaamaan kuormaa jaloille. Avustettuna tämä ei ole välttämätöntä.

 

Lisätietoja esteettömyydestä saat: Henna Oranen, 050 5444762

Yhteistyössä:

​​​​​​​​​​​​​​