Metsämörri 30 vuotta

Metsämörrin vinkkejä retkille

Ennen retkeä tai retken aikana luettu satu auttaa lapsia tutustumaan Metsämörriin. Selkokielinen satu sopii hyvin kaikenikäisille lapsille.
Selkokielinen satu Metsämörristä.

Vaihtoehtoisesti ennen ensimmäistä metsämörriretkeä voitte lukea Metsämörrin kirjeen, jossa Metsämörri esittäytyy lapsille ja kutsuu heidät luokseen metsään.

Toimintaterapeuttiopiskelijoiden laatima opas tehoaistien tukemiseen metsämörritoiminnassa sisältää leikkivinkkejä, jotka sopivat kaikille lapsille ja monenlaisille retkille. 
Keikkuen kannolla -opas.

Eläinten kotipesät, metsän väripaletti, lehtiluuppi... hyödynnä retkillä samoja tehtävävinkkejä, joita olemme vinkanneet Lähde retkelle-sivulla!

Ilmoittaudu mukaan ja järjestä oma retki Metsämörrin juhlaviikolla, niin saat sähköpostiisi lisää vinkkejä!

 

 

Metsämörrin puuhat

Julkaisemme Suomen Ladun lastentoiminnan somekanavilla vuoden aikana 24 Metsämörrin puuhavinkkiä! Ota kanavamme seurantaan, niin saat vinkit käyttöösi heti tuoreeltaan. www.facebook.com/suomenlatu.lastentoiminta ja Instagramissa @suomenlatulastentoiminta

Tähän mennessä julkaistut vinkit:

 1. Talviset saippuakuplat
  Oletko tullut ajatelleeksi, että saippuakuplia voi puhaltaa myös talvella? Oikein kovalla pakkasella kupla jäätyy kauniiksi "jäähelmeksi". Leudommalla säällä kuplat innostavat juoksemaan ja nappaamaan niitä kiinni - oivallista puuhaa lämmittämään varsinkin pieniä lapsia!
   
 2. Laululeikit metsässä
  Toisen puuhavinkin kertookin Metsämörrin ystävä Tunturi-Tiina! Saamelaisten kansallispäivää juhlistava puuha löytyy Metsämörriohjaajat ry:n sivuilta.
   
 3. Lumisilla poluilla
  Talvella metsässä voi nähdä, mitä reittejä pitkin eläimet kulkevat. Seuraa eläinten jälkiä tai tee lumeen omia polkujasi. Poluista voi tehdä labyrintin hippaleikin alustaksi.
   
 4. Umpihankihiihto
  Metsämörri nauttii olostaan metsän uumenissa ja hiihtelee sinne ihan omia reittejään pitkin. Käy kurkkaamassa Metsämörriohjaat ry:n sivuilta, millaisella viestillä Metsämörri kutsui lapset mukaan hiihtoretkelle!
   
 5. Metsäakrobaatit
  Joskus on hauskaa tehdä asioita eri tavalla kuin yleensä. Seisokaa käsillänne puuta vasten tai koettakaa roikkua puunrungossa niin, etteivät kädet tai jalat koske maahan.
   
 6. Eläinten jäljet
  Luonnosta löytyy paljon eläinten jälkiä. Lähde tutkimaan, mitä eläimiä lähiluonnostasi löytyy. Mitä voikaan löytyä kuusen alta? Lue lisää Metsämörriohjaajien sivuilta.
   
 7. Tarkkuusheittoa kävyillä
  Heitä käpyjä puunrunkoon tai oksanhaarasta. Osuiko? Puuhun voi myös ripustaa narulla hulavanteen, ilmapallon tai jonkun kilisevän lelun. Miten kaukaa heittämällä osut näihin?
   
 8. Metsäjäätelö
  Metsämörri herkuttelee tietenkin marjoilla ja villiyrteillä, mutta osaa arvostaa myös itse tehtyä jäätelöä. Tällä helpolla ohjeella tekin saatte valmistettua omaa metsäherkkua – lumen/jääpalojen ja suolan aiheuttama reaktio kylmentää kerman nopeasti jäätelöksi ilman muovipussia kummempia välineitä!  Lue tarkemmat ohjeet Metsämörriohjaajien sivuilta. 

 9. Löydä pieni ystävä
  Metsämörri on kaikkien eläinten ystävä, suurien ja pienien. Kurkista sinäkin ison kiven alle. Kenet tapaat?

 10. Kevään ihmettelyä
  "Metsämörri lepäilee sammalmättäällä ja ihmettelee ihaillen kaikkia metsän vihreitä sävyjä ja sinistä taivasta. Västäräkki hypähtää hänen viereensä. Luonnossa kuuluu myös peipposen ja mustarastaan laulua. Metsämörri nousee istumaan kiven päälle ja huomaa ihania kevään kukkia..." Lue lisää Metsämörrin kevätretkestä Metsämörriohjaajien sivuilta.

 11. Taivaskanavat
  Loikoile maassa ja tutkaile taivaalle. Mitä hahmoja näet pilvissä?

 12. Leppäkerttu
  Maalaa kivistä leppäkerttuja! Ohjeet löytyvät Metsämörriohjaajien sivuilta.

 13. Taiteentekijät
  Ota piirustusvälineet mukaan ja inspiroidu luonnosta.

 14. Satuhieronta
  Metsämörri ja saaren vierailijat- satuhieronta löytyy Metsämörriohjaajien sivuilta.

 15. Kolojen asukit
  Etsikää maastosta koloja, miettikää keitä koloissa asuu ja mitä ne puuhastelevat. Voitte myös kirjoittaa tarinan kolojen asukkaista.

 16. Retki marjametsään
  Marjojen poimintaa, värien bongaamista ja marjamaalausta - ohjeet Metsämörriohjaajien sivulla.

 17. Metsämörrin tilkkutäkki
  Tehkää oksista maahan ruudukko ja kerätkää ruutuihin eri värisiä luonnonmateriaaleja. Näin syntyy upea tilkkutäkki!

 18. Taidetta syksyn lehdistä
  Kerää erilaisia lehtiä. Asettele lehdet tasaiselle alustalle lehtien ruoti ylöspäin. Laita valkoinen tai musta paperi lehtien päälle. Halutessasi teippaa paperi kiinni alustaan. Väritä väriliiduilla vaakasuoraan paperin päälle. Lehdet tulevat hienosti esiin paperilla. Tätä työtä voit mainiosti toteuttaa myös ulkona. Kuvitettu ohje Metsämörriohjaajien sivuilla.

 19. Metsäetsivä
  Etsi luonnosta eri muotoisia asioita. Löydätkö jotain pyöreää? Entä kolmiomaista, pitkulaista, soikeaa tai sydämen muotoista?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tulosta puuhasivu täältä (pdf) >>