Uutisarkisto

Image
Image

Lumiukkoaamu liikutti Ruskolla

11.01.2018

Yhteistä olemista luonnossa, lumiukkoja ja ulkoilun riemua koimme 7.12.2017, kun vietimme lumiukkoaamupäivän Ruskolaisessa luontoeskarissa. Kuin tilauksesta yön aikana pieni lumiharso peitti maan ja me pääsimme yhdessä lasten kanssa toteuttamaan mitä mielikuvituksellisempia lumiukkoja. Aamupäivään osallistuivat Karhunkallion päiväkodin esikouluryhmä sekä Hiidenvainion 2A-luokka Ruskolta.

Aamumme alkoi lumiukkojen tervehdyksellä ja lumiukkohipalla lämmitellen. Yhteinen retkemme jatkui Lumiukkojen salaisuus laulun kuljettamana pihalautapeleille.  Lumiukot kun rakastavat lautapelejä, mutta eivät voi pelata niitä perinteisesti sisällä pöydän ääressä, koska sulaisivat. Onneksi olemme Suomen Ladussa kehittäneet niistä ulkoversiot, joita on kiva pelata kavereiden kanssa. Pelasimme sekä muistipeliä että kimbleä pihalla ja kyllä oli hauskaa! Nauru raikui ja ilmassa kuului: Otetaan uudestaan Koska voimme pelata taas? .

Seuraavana vuorossa olivat lumiukon rakennuspuuhat. Mielikuvitus pääsi valloilleen, kun lapset taiteilivat lumiukkoja lumen lisäksi myös muista pihapiiristä löytyvistä materiaaleista, lunta kun ei ollut satanut paria senttiä enempää. Pohdimme myös, että entäs sitten, jos ei olekaan enää lunta, mistä materiaaleista silloin voisi ukon rakentaa? Ja kyllä syntyi hienoja lumi- ja muita hahmoja, taidetta kerrassaan! Ylpeinä lapset esittelivät teoksiaan.

Tärkeää oli myös oman lumitaideteoksen ikuistaminen valokuvalla. Osa lapsista halusi olla itse valokuvassa mukana. Näin lapset saivat myös kokea, että he ovat tärkeitä ja se mitä he tekevät on merkityksellistä. Rakennuspuuhien ja vapaan leikin jälkeen maistui kuppi kuumaa lumiukkosoppaa, vaahtokarkein ja piparminttukepein maustettua kaakaota, joka oli valmistettu nuotiolla. Lopuksi lumiukot halusivat vielä tietää, oliko meillä kivaa ja yhteen ääneen kaikki huusivat JOOOOO!!.

Sisälle menon ja ruokailun jälkeen rauhoittuminen tapahtui ”Kiitos, kiltti lumiukko” -satukirjan avulla. Eskarilaiset päättivät vielä jatkaa lumiukkoteemaa seuraavina päivinä muun muassa kirjoittaa oman lumiukkotarinansa saduttamalla. Aivan varmasti he osallistuvat myös tulevaan lumiukonrakennushaasteeseen!

Onnistunut aamupäivämme on saanut paljon positiivista palautetta niin mukana olleilta opettajilta, lapsilta itseltään kuin heidän vanhemmiltaankin. Lumiukko-koetempauksen jälkeen on virinnyt keskustelua myös parhaista lumimuistoista, mitä lumesta voi tehdä ja ilmastonmuutoksesta; entäpä jos lunta ei enää tulekaan. Onpa se innostanut perheitä yhdessä rakentamaan lumiukkojakin ja se on parasta mitä lapselle voimme antaa: yhteistä aikaa, ulkoilua ja luontoliikuntaa.

Lumiukkopäivän ohjasi

Reija Koivu
Suomen Ladun lastentoiminnan suunnittelija

Aamupäivän ohjelman ohjeistuksen löydät täältä: Lumiukon vinkkipankki

#UlkonaKuinLumiukko -kampanjassa rakennetaan lumiukkoja 28.1.-11.3. Kaikkien kampanjan aikana kampanjan nettisivuille kuvan ladanneiden koulu- ja varhaiskasvatusryhmien kesken arvotaan mahtavia ulkoilua edistäviä palkintoja.

Ruskolaisten lumiukkotaidetta: