Uutisarkisto

Image
Image

Ilmastonmuutos vaikuttaa talviin ja ulkoilun monimuotoisuuteen

25.01.2018

Ilmastokanava tuottaa vuonna 2018 ilmastonmuutoksen eri aiheita käsittelevää taidetta, jolla on viestinnällinen sisältö. Ilmastoteosten uskottavuuden lisäämiseksi, olennaisten teemojen löytämiseksi ja faktapohjan vankentamiseksi mukaan on
pyydetty järjestöjä.

Suomen Latu haluttiin mukaan Ilmastokanavaan koska ilmastonmuutoksen hillintään tarvitaan muitakin kuin ympäristönsuojelujärjestöjä. Muuttuvan ilmaston ja luonnon myötä muuttuu myös ihmisen elämä ja liikuntakulttuuri. Ilmastokanavan yksi tärkeä tavoite on tehdä näkyväksi ilmastonmuutoksen yhtymäkohtia suomalaiseen arkeen, johon monella liittyy luonnossa liikkuminen. Suomen Ladun teemaksi valikoitui helmikuussa ajankohtainen ”ilmastonmuutoksen vaikutus Suomen talviin ja ulkoilun monimuotoisuuteen”.

Ilmastokanava-tiimin yhteistyöidea perustui hatarille, mutta myönteisille Suomen Ladun herättämille mielikuville perinteisyydestä, suomalaisuudesta ja talviurheilusta. Yhteistyön ja perehtymisen myötä Suomen Ladun toiminta on havaittu luonnollisesti huomattavasti monipuolisemmaksi! Suomen Ladulla on myös vaikutusvaltaa ja sen toiminta koskee ja liikuttaa suurta osaa suomalaisista.

Tärkeä motiiivimme yhteistyölle oli toive saada Suomen Latu sanomaan painava sanansa ilmastonmuutoksesta. Ulkoiluolosuhteiden edistäminen tarkoittaa myös Suomen neljän vuodenajan varjelemista ja ilmastonmuutoksen hillitsemistä. Myös matkailu, Suomen imago ”talvimaana” ja pohjoisena sivistysvaltiona kärsii, mikäli ilmastonmuutosta ei saada hillittyä. Suomen Ladun on mahdollista saattaa aiheen äärelle ihmisiä, jotka erityisesti luonnon ja ulkoilun kautta ovat hahmottaneet ilmastonmuutoksen kokonaiskuvan.

Kysyessämme mitä Suomen Latu toivoisi ihmisten tekevän ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi, esille nousi Suomessa ja maailmanlaajuisesti vaikuttava Protect our winters. POW:in sivulta löytyy muutama osuva slogan: jos rakastat talvia ja liikkumista, toimi mahdollisuuksiesi mukaan, pienin askeilin. Polku talvien pelastamiseen osoittaa suunnan kohti kestävää ja vähähiilistä yhteiskuntaa. (https://www.protectourwinters.fi)

Ilmastonmuutosta on hillittavä, mutta edessä on väistämättä myös ulkoilukulttuurin muutos: miten sopeudutaan ja säilytetään liikunnan ilo, kun talvet käyvät lämpimämmiksi, pimeämmiksi ja lumisuus vähenee? Suomen Ladun ja koko leutonevista talvista kärsivän Suomen pitää kehittää uusia tapoja selättää lumettomuuden myötä mahdolisesti lisääntyvä talviuupumus ja liikkumattomuus. Mitä keksitään talvilajien tilalle? Miten korvataan lumi, valo ja talven kauneus? Tehtävä ei ole helppo, mutta liikunnalla on onneksi tunnetusti piristävä vaikutus. Ilmastokanava & Suomen Latu teoksen teemaan kuuluu ilo yhdessä ulkoilusta talvella. Suomen Latu toivoo, että tämä on mahdollista myös tulevaisuudessa.

Sonja Salomäki
Ilmastokanavan koordinaattori ja taiteellinen vastaava

Lue lisää Ilmastokanavasta: www.ilmastokanava.com
Tule Oittaalle katsomaan teoksen ensiesitys: tapahtuma facebookissa