Saappaan tarina

NOKIAN JALKINEET – HYVIÄ ULKOILUKOKEMUKSIA JO 125 VUODEN AJAN

Nokian Jalkineiden tarina alkoi vuonna 1898, jolloin kumikalosseja valmistava Suomen Gummitehdas Oy perustettiin Helsinkiin. Vuosien varrella Nokiasta on tullut suomalaisten rakastama saapasbrändi. Kontiot, Hait ja Viklat tunnetaan niiden ajattomuudestaan, ja niistä onkin tullut suomalaisten vapaa-ajan kansallisjalkineet. Mutta tiedätkö, milloin kumisaappaiden kuningas Kontio syntyi?

Joukko liikemiehiä perusti 11.3.1898 Helsinkiin Suomen Gummitehdas Osakeyhtiön, jonka liikeideana oli valmistaa laadukkaita kumijalkineita pohjoisen ilmastomme erityistarpeisiin. Ensimmäiset luonnonkumista valmistetut jalkineet olivat kalossit. Tuotanto siirrettiin Helsingistä Nokialle vuonna 1904, jotta tuotantoa ja tuotevalikoimaa saatiin kehitettyä ja kasvatettua. Nokia todettiin sen verran napakaksi nimeksi, että kumitehdas otti sen käyttöön kaikessa markkinoinnissaan.

Vuodet vierivät. Suomi teollistui, kehittyi ja kansainvälistyi. Haastavien sotavuosien jälkeen kansa halusi laadukkaita erikoisjalkineita sekä malleja harrastuskäyttöön. 1950-luku oli kumijalkineiden vuosikymmen, jolloin kumijalkineita myytiin vuodessa lähes 5 miljoonaa paria, joista noin puolet oli kumisaappaita. 1960-luvulle tultaessa Nokian valikoimassa oli niin yleissaappaita kuin työ- ja sotilassaappaitakin polkupyörän- ja autonrenkaiden ohella.

Klassikkosaappaaksi on jäänyt eritoten 1968 syntynyt Hai, joka suunniteltiin alun perin purjehtijoille. Vuonna 2023 Hai täyttää 55 vuotta. Kaikkien aikojen saapasta saatiin odottaa vuoteen 1973, jolloin esiteltiin pitkävartinen miestensaapas Kontio. Kontiosta tuli kiistaton kumisaappaiden kuningas, suomalaisen jalkinesuunnittelun taidonnäyte ja ajaton klassikko.

Kontio on tämä päivänäkin Suomen myydyin kumisaapas ja juhlistaa tänä vuonna 50-vuotista taivaltaan suomalaisten ”elämänkumpparina”.

Muutoksen tuulet puhaltavat vuosituhannen vaihteessa

Oy Nokia Ab konsernin toimialoihin kuului kumituotteiden lisäksi kaapeli- ja metsäteollisuus sekä sähköntuotanto ja elektroniikka. 1980-luvulla jalkinetuotannossa lakkautettiin kalossien ja päällyskenkien valmistus ja keskityttiin kumisaappaisiin. 1980-luvun lopussa Oy Nokia Ab selkeytti perusteollisuutensa rakennetta. Emoyhtiö Nokia lähti valloittamaan tietoliikennemarkkinoita. Nokian Renkaat erkani omaksi yrityksekseen vuonna 1988 ja vuonna 1990 perustettiin Nokian Jalkineet Oy.

Vuosituhannen vaihteen jälkeen kotimainen kumisaapasteollisuus kohtasi kuitenkin suurimman kriisinsä. Laadukkaita kumisaappaita ei voitu valmistaa kannattavasti suomalaisissa tehtaissa. Suomalainen valmistus ei enää riittänyt perustelemaan kotimaisten saappaiden korkeaa hintaa. Nokian Jalkineiden tuotantoa alettiin siirtää Keski-Eurooppaan, alan osaavampien ja kokeneimpien kumisaapasvalmistajien hoidettavaksi. Suunnittelu ja tuotekehitys säilytettiin kuitenkin tiukasti omassa hallussa.

Kotimainen perheyhtiö Berner osti Nokian Jalkineet vuonna 2005. Saumaton yhteistyö suomalaisten jalkinealan osaajien ja maailman parhaiden kumisaapasvalmistajien välillä on poikinut vuosien varrella yhä kehittyneempiä jalkineita. Tekniset ammattijalkineet, eräjalkineet, lasten jalkineet sekä kansan rakastamat klassikot ovat saaneet seurakseen kuuminta katumuotia edustavia saappaita ja vapaa-ajan asusteita. Tänä päivänä Nokian Jalkineiden saappaita viedään yli 10 maahan ympäri maailmaa, pääosin Pohjoismaihin, Keski-Eurooppaan ja Pohjois-Amerikkaan. Erityisosaamisen, ominaisuuksien ja kestävän laadun takia Nokian Jalkineet ovat myös eri maiden puolustusvoimien käytössä.

Vastuullisuus suomalaisen suunnittelun ja ulkomaisen tuotannon ytimessä

Pääosa jalkineista valmistetaan edelleen käsityönä aidosta uusiutuvasta luonnonkumista, mutta valikoimiin on tullut myös uusia keveitä saapasmateriaaleja, jotka on valmistettu EVA-kumiseoksesta. Kestävyyteen ja ergonomisuuteen kiinnitetään suunnittelussa erityistä huomiota ja saappaiden korkea laatu takaa niiden pitkän käyttöiän. Nokian Jalkineille on myönnetty Suomalaisen Työn Liiton Design from Finland -merkki tunnustuksena ainutlaatuisesta suomalaisesta muotoilusta ja tuotesuunnittelusta. Design from Finland -merkin myöntämisen edellytyksenä on myös läpinäkyvyys ja vastuullisuus koko tuotantoketjussa.

Vastuullinen toiminta on kiinteä osa jokapäiväistä työtä. Euroopan sopimusvalmistajilla on kaikilla EN ISO 9001 -laatujärjestelmäsertifikaatti ja 14001-ympäristösertifikaatti. Kaukoidässä valmistettavien tuotteiden valmistajilla on Amfori BSCI -sertifikaatti. Kaikki valmistajat ovat lisäksi sitoutuneet Bernerin eettisiin periaatteisiin (Code of Conduct).

 Kumisaappaiden valmistusta Suomen Gummitehdas Oy:n Nokian tehtaalla. Kuva: Pietinen, Aarne, 1933. MuseovirastoLegendaarinen Kontio vuodelta 1980. Kuva: Pulkkinen, Kari Rainer, 1980. Museovirasto