Uutiset

Image

Välineiden valinta ja suksien huolto

22.02.2022

Mitä harrastelijan on olennaista tietää välineiden valinnasta ja suksien huoltamisesta? 

Perinteiselle ja vapaalle tarvitaan omat välineet. Suksien valintaan vaikuttavat hiihtäjän pituus, paino ja hiihtotaito. Vapaan sukset ovat n. 5-15 cm ja perinteisen sukset n. 15-30 cm hiihtäjää pidemmät. Suksien tulee olla riittävän jäykät ja valinnassa kannattaa kääntyä ammattilaisen puoleen. Vapaan hiihtosauvat yltävät hiihtäjää n. korvalehden alaosaan ja perinteisen hiihtosauvat hartialinjaan tai kainoloon. Muista kiristää sauvojen käsihihnat, jotta sauvatyöntö onnistuu tehokkaasti. Vapaan monot ovat korkeavartiset ja tukevat nilkkaa ja koko jalkaterää. Perinteisen monon varsi on lyhyt ja pohjan tulee joustaa, jotta potku saadaan kohdistettua suoraan lunta kohti. Katso videolta lisää vinkkejä välineiden valintaan!

Perinteisen suksiin tarvitaan pitoa ja luistoa, vapaan suksiin lisätään vain luistoa. Helppohoitoisimmat nanopinnoitetut sukset eivät vaadi voitelua, mutta suksen pohjat tulee puhdistaa säännöllisesti. Suositut pitokarvasukset eli skinit eivät myöskään vaadi pitovoitelua, mutta luistelualueelle lisätään luistoa ja pitokarvoja on hoidettava. Suksien huollossa voi kääntyä rohkeasti myös ammattilaisten puoleen, ja useat urheiluvälineliikkeet ja suksivuokraamot tarjoavat suksien huoltopalveluita. Pikaluistot ja -pidot ovat harrastelijan helppo valinta, mutta luistopintoja on syytä kuumavahavoidella säännöllisesti. Harmaus on selkeä merkki siitä, että sukset on syytä voidella. Katso videolta lisää vinkkejä voiteluun!

Lisää vinkkejä voiteluun löytyy täällä! Suksien huoltaminen onnistuu helposti esimerkiksi Suomen Ladun Paloheinän toimipisteessä.