Vinkkejä hämärähommiin

Vinkkejä omatoimiseen hämäräulkoiluun

1. Ikkunasta ulos katsominen ei aina anna täysin oikeaa kuvaa siitä, millainen sää ulkona on. Ulkona voi olla todellisuudessa mukavampaa, kuin ikkunasta ensialkuun näyttää. Antakaa hämärälle mahdollisuus! 

2. Pukeutukaa hämärän aikaan oikein ja turvallisesti eli huomioikaa muut kulkijat. Heijastimet tai heijastinliivi sekä tasku- tai otsalamppu ovat hämärässä liikkujan vakiovarusteet. Jalkaan sopivat vaikka kumisaappaat, sillä ne sallivat poikkeamisen uusille poluille ja märempäänkin maastoon. 

3. Kutsukaa lähimmäisiä kylään ja lähtekää ulos yhdessä. Antakaa lasten tehdä aikuisille pihaseikkailu ja pakatkaa mukaan iltapala sekä lämmintä juomaa termospulloon. Heittäytykää yhdessä hämärän vietäväksi!

4. Hämärällä ulkoilu on aina seikkailu! Valot ja varjot, erilaiset tuoksut, omanlaisensa äänimaailma ja tähtitaivas ovat kaikki kokemisen arvoisia. Pysähtykää välillä havainnoimaan lähiympäristöänne mutta ensialkuun tutuilla poluilla/reiteillä!

5. Monet pihaleikit taipuvat myös hämärän aikaan ja uusille leikeille, joissa lamput ovat keskiössä, syksy on juuri oikea aika. Hämärä tuo mukanaan aina pienen jännityksen eli on tärkeää pitää huoli, että ketään ei varsinaisesti pelota! 

6. Ulkoilu täysikuun aikaan on elämys. Saatat hämmästyä valon määrästä!

7. Joskus pimeää täytyy etsiä mahdollisen keinovalon keskellä. Mistä löydätte oman pimeän paikkanne? Antakaa silmien välillä tottua pimeään ilman valoa.  

8. Tehkää retki lähiympäristöön ja kiinnittäkää huomiota valon määrään eri paikoissa. Millaista valaistusta teidän lähiympäristössä on?

9. Jakakaa tietoa hämärän tärkeydestä ja siellä liikkuvista eliöistä. Opitaan yhdessä ymmärtämään pimeän merkitystä! Jutelkaa myös siitä, mikä pimeässä jännittää.

 

Vinkkejä hämäräretken järjestämiseen

Seikkailu pimeässä lähiympäristössä ohjatusti ja tutussa porukassa saattaa olla juuri sitä, mitä tarvitaan kaamoksen kesytykseen ja liikkeelle lähtemiseen. Valitkaa itse seikkailuun sekä kohderyhmälle sopiva sekä turvallinen alue, missä on hämärää (metsä, puisto, piha). Kutsukaa retkelle mukaan perheitä laidasta laitaan ja huomaattekin pian, että turvallisessa seurassa ja ohjatusti pimeydestä voi saada ystävän. Kaikkein hauskinta on, kun mukaan lähtevät kaikenikäiset ja kaamos kesytetään porukalla!

Pimeässä seikkaillessa täytyy erityisesti huomioida niin fyysinen kuin henkinen turvallisuus, eli huolehtia, ettei kukaan joudu vahingossa vaaranpaikkoihin ja, että pimeys on ystävä eikä pelottava kaveri. Pimeässä liikkuminen itsessään voi jo olla jännää, joten ohjelmaa kannattaa järjestää maltillisesti, jonka jälkeen nautiskellaan ja evästellään yhdessä.  Pimeydestä saa helpommin ystävän myös silloin, kun oppii tuntemaan pimeyden merkitystä luonnolle ja siellä yöllä aktiivisena liikkuvia eläimiä sekä varustautuu itse oikein heijastimilla ja valolla.

 

Vinkkejä hämäränajan leikkeihin

Majakka-leikki
Välineet: taskulamppu
Leikkijöistä yksi valitaan majakaksi, joka seisoo esimerkiksi kumpareella, pihan keskellä tai muulla keskeisellä paikalla. Muut leikkijät piiloutuvat sovitun matkan päähän. Majakka seisoo paikallaan ja valaisee taskulampulla ympäröivää maastoa valokeilaa hitaasti liikuttaen. Muut leikkijät lähtevät tietyn etäisyyden päästä liikkeelle kohti majakkaa, tavoitteenaan päästä koskettamaan majakkaa. Jos majakan valokeila osuu johonkin leikkijöistä ja majakka tunnistaa hänet (sanoo ”Saara” nähty), täytyy leikkijän palata lähtöpaikkaan. Se, joka ensimmäisenä pääse majakan luo, saa olla seuraava majakka ja leikki alkaa alusta.

Rosvot ja poliisit
Välineet: taskulamppu jokaiselle poliisille
Leikkijät muodostavat kaksi joukkuetta. Puolet osallistujista on poliiseja, joilla on taskulamput ja puolet rosvoja, jotka yrittävät pimeässä päästä sovittuun piilopaikkaansa. Poliisit menevät aluksi piiloon ja odottavat, kunnes rosvot huutavat: ”Tämä on ryöstö!” Poliisit alkavat etsiä rosvoja. Jos poliisi osuu taskulampun valolla rosvoon ja huutaa leikkijän nimen oikein, rosvon on jähmetyttävä paikalleen. Toinen rosvo voi pelastaa jähmettyneen ryömimällä tämän jalkojen välistä. Leikki loppuu, kun kaikki rosvot on saatu kiinni tai he ovat päässeet sovittuun turvapaikkaan.

Timanttipolku-heijastinsuunnistus / omatoimipolku
Välineet: paljon heijastimia, otsa/taskulamppu jokaiselle osallistujalle
Ohjaaja tekee pimeään metsään reitin, jolle hän ripustaa heijastimia puihin n. 10-50 m:n välein (mutkaisella reitillä tai jos reitillä on muuten huono näkyvyys heijastimia voi olla tiheämmin). Osallistujat lähtevät perheittäin etenemään reittiä heijastimelta heijastimelle otsa/taskulamppujen avulla. Ihanteellista on, jos joku on lähtöpaikalla lähettämässä perheitä matkaan niin, että takana kulkevat eivät näe edessä kulkevia. Näin kukin perhe voi kokea seuraavansa ”timanttipolkua” itse. Reitin päätteeksi voi olla jokin kokoontumispaikka, jossa ohjaaja on odottamassa, yhteinen leikkihetki tai muu palkinto. Tai reitti voi johdattaa takaisin lähtöpisteeseen.
Muunnelmia:
- Reitillä on heijastimien lisäksi jotain muita etsittäviä asioita, jotka perheiden tulee matkan aikana löytää/suorittaa. Näitä voivat olla esimerkiksi eksyneet pehmoeläimet, luontokysymyksiä tai tehtäviä, joissa perheen pitää mennä hassuihin asentoihin.
- Osassa heijastimista on kirjaimia, joista muodostuva sana johdattaa aarteen jäljille. Esimerkiksi 20 heijastimessa neljässä on kirjaimet K–I–V–I, joiden perusteella voidaan päätellä, että kannattaa etsiä lähistöltä jokin huomiota herättävä kivi. Aarre voi olla vaikkapa hauskan näköinen pussi tai rasia, jossa on tikkarit jokaiselle osallistujalle.
- Timanttipolun voi järjestää myös täysin omatoimipolkuna. Muistathan tällöin käydä säännöllisesti varmistamassa että hiejastimet on paikoillaan ja polku on turvallisessa kunnossa.

Piilosilla pimeässä
Välineet: tasku/otsalamput osallistujille
Perinteinen piiloleikki, mutta leikitään pimeän tullen. Yksi leikkijöistä valitaan etsijäksi, hän peittää silmänsä ja laskee kahteenkymmeneen. Tällä välin muut etsivät taskulamppujen avulla itselleen piilopaikan ja sammuttavat valonsa. Etsijä lähtee oman lamppunsa avulla etsimään muita leikkijöitä. Kun kaikki ovat löytyneet, vaihdetaan etsijää ja aloitetaan leikki alusta.
Muunnelma: leikitään aikuinen-lapsi -pareina

Sillit suolassa
Välineet: tasku/otsalamppu jokaiselle osallistujalle
Yksi on piiloon menijä, loput etsijöitä. Piiloon menijä etsii itselleen sopivan piilon sillä aikaa kun muut laskevat esim. kahteenkymmeneen. Tämän jälkeen etsijät lähtevät etsimään piilossa olijaa taskulamppujen avulla. Kun joku etsijöistä löytää piilossa olijan, sammuttaa hän valon ja menee samaan piiloon, niin etteivät muut leikkijät huomaa. Leikkiä jatketaan niin kauan, kunnes jäljellä on enää yksi etsijä.
Muunnelma: leikitään aikuinen-lapsi -pareina

Tulikärpänen
Välineet: pienitehoinen taskulamppu
Yksi leikkijä (tai aikuinen-lapsi -pari) valitaan tulikärpäseksi, jolla on mukana pieni taskulamppu (ei voimakastehoinen). Hän piiloutuu muista leikkijöistä kauemmaksi. Tällä välin muut laskevat kahteenkymmeneen, minkä jälkeen he lähtevät etsimään tulikärpästä, joka liikkuu ympäriinsä piilosta toiseen. 60 sekunnin välein tulikärpänen laittaa nopeasti taskulampun päälle ja sammuttaa sen samantien. Tulikärpäsen jäätyä kiinni vaihdetaan piiloon menijää (tulikärpästä).

Valon ja pimeän polku
Välineet: ulkokynttilöitä, lyhtyjä tai roihuja
Ulkokynttilöillä merkitään metsään reitti, joka kuljetaan yhdessä pienissä ryhmissä tai perheittäin, mielellään hiljaa. Aistitaan ympäristöä ja annetaan kynttilöiden valon johdattaa. Tämä sopii erityisesti esimerkiksi nuotiopaikalle, laavulle tai isommilla ulkoroihuilla valaistulle mukavalle paikalle siirtymiseen, missä voidaan viettää yhdessä aikaa vaikkapa lämpimän mehun äärellä eväitä syöden. Tämän retken tarkoitus on tuoda pimeys lempeällä tavalla tutuksi, joten etenkin tämä toiminta kannattaa järjestää omana tuokionaan, nauttia uusista aistikokemuksista, elämyksistä ja yhdessäolosta.

Aarteenetsintä
Välineet: suklaamunien muovisia yllätysmunia, pieniä led-valoja
Led-valot laitetaan muovisten munankuorien sisään (valo päällä). Ohjaaja piilottaa munat ympäri sovittua aluetta ja osallistujien tehtävänä on löytää ne. Aarteet voivat olla ripoteltuna myös jonkin kuljettavan reitin varrelle. Jos munia on useamman värisiä, voidaan ohjeistaa esimerkiksi, että perheet ottavat yhden jokaista väriä mukaansa tai laskevat kuinka monta mitäkin väriä on.