Jäsenyhdistysten mallisäännöt

Suomen Latu on tarjonnut yhtenä palveluna jäsenyhdistyksilleen niin sanotut mallisäännöt. Nykyiset mallisäännöt, jotka monella latuyhdistyksellä ovat käytössä, kaipaavat päivittämistä, sillä yhdistyslaki on muuttunut ja Suomen Ladun säännöt on päivitetty. Myös järjestön perustehtävä on määritelty uudelleen osana strategiatyötä.

Mallisäännöt ennakkotarkistetaan patentti- ja rekisterihallituksessa, jolloin jäsenyhdistys voi ottaa ne käyttöön sellaisenaan. Ainoastaan ensimmäiseen pykälään kirjataan yhdistyksen nimi ja kotipaikka. Jos mitään muita muutoksia sääntöihin ei tehdä, sääntöjen käyttöönotto on yhdistykselle todella helppoa. Ennakkotarkastettujen sääntöjen käyttöönotto maksaa yhdistykselle vain 35 euroa, kun normaali maksu on 85 euroa (sähköisesti) tai 150 euroa (paperilla).

Uusia mallisääntöjä on valmistellut sääntötyöryhmä, jonka esityksen Suomen Ladun hallitus käsitteli 21.9. Sääntöluonnos tuodaan nyt syyskokoukseen keskusteltavaksi ja säännöt vahvistetaan kommenttikierroksen ja syyskokouksen keskustelun pohjalta hallituksen joulukuun kokouksessa. Sen jälkeen säännöt tallennetaan PRH:n ”liittokaistalle”, mistä ne on helppo ottaa käyttöön. Sääntöjen muuttaminen vaatii yhdistyksessä toki ensin (yhden tai kahden) yhdistyksen kokouksen käsittelyn. Sääntömuutoksen käsittely on myös mainittava kokouskutsussa.

Koska 190 jäsenyhdistyksen joukkoon mahtuu hyvin erilaisia ja erikokoisia yhdistyksiä, nämä mallisäännöt eivät välttämättä ole ihan jokaiselle yhdistykselle sopivat sellaisenaan. Nämäkin yhdistykset saavat kuitenkin mallisäännöistä hyvän pohjan omaan käyttöönsä.

Mallisääntöjä voi kommentoida syyskokoukseen asti Googlen Drive-dokumenttina tämän linkin takana. Kommentointiohje on dokumentin alussa.