Kuukauden ulkoiluteko

Kuukauden ulkoiluteot 2020

Kuukauden ulkoiluteot 2019

Joulukuu: Nurmijärven uusi talviuintipaikka löytyi päättäväisellä etsimisellä

Talviuinti on kovassa nosteessa Nurmijärvellä. Toiminnan jatkuminen oli kuitenkin vaakalaudalla, kun vanha uintipaikka menetettiin. Katkolla olivat avannon lisäksi myös saunatilat. Yhteistyöllä löytyi kuitenkin uusi ranta ja nyt Nurmijärven Latu ja Polku ry:n ylläpitämällä uudella talviuintipaikalla käy kerralla jopa toistasataa uimaria.

Lokakuu: Alavudella upeat kosteikot ja retkeilyrakenteet liikuttavat ulkoilijoita

Alavuden järven ja sen ravinnekuormaa vähentämään rakennettujen kosteikkojen ympärille on tehty monipuolinen, virkistyskäyttöä palveleva kokonaisuus. Alavuden Tervajalat ovat tuoneet oman, erit-täin merkittävän panoksensa olosuhteiden ja toiminnan kehittämiseen.

Syyskuu: Raision Rinkan tinkimätön puuhamies Jyrki Aaltonen

Kuukauden ulkoiluteko on tällä kertaa oikeastaan useamman vuoden, tai jopa vuosikymmenen ulkoiluteko, joka jatkuu edelleen. Tänä vuonna 76 vuotta täyttänyt Raision Rinkan Jyrki Aaltonen on hyvin idearikkaana ja aikaansaavana ihmisenä vaikuttanut merkittävästi Raision seudun ulkoilun olosuhteiden parantamiseen ja kehittämiseen.

Maaliskuu: Turun Latu odotti sitkeästi lunta ja kun sitä tuli, tehtiin ladut

Aina lumisen talven osuessa kohdalle Turun Latu on painanut moottorikelkan kahvaa ja latukoneen pedaalia, jotta hiihtäjät pääsevät nauttimaan hyvistä laduista. Tänä vuonna onnisti – Turun Latu ylläpiti 23 kilometriä latuja. Viimeksi lunta oli vuonna 2013.

Kuukauden ulkoiluteot 2018

Joulukuu: Juankosken Kuntoilijat tempaisi kuntoportaat Ruukin pajan monttuun ennätysajassa

Ehkä näin voidaan liioittelematta sanoa, sillä ajatus uusista kuntoportaista lähti liikkeelle vasta kuluvan vuoden lokakuussa. Hankehakemus laadittiin marraskuun alkupuolella ja jo joulukuun 9. päivä vietettiin portaiden vihkiäisiä.

Marraskuu: Mikkelissä jääliukumäki kaupungin torilla ja retkiluistelurata Kaihunlahdella riemastuttavat väkeä

​​​​​​​Moni ulkoilija, lapsista aikuisiin, on saanut nauttia jo useana talvena Mikkelin torille rakennetusta jääliukumäestä, joka houkuttelee laskijoita aamusta iltamyöhään. Kaihunlahden rannalla sijaitseva kota taas palvelee uutterasti jäälle tehtyä retkiluistelurataa ja sen lukuisia kävijöitä.

Lue lisää

Lokakuu: Häähninmäen polkureitistö Hankasalmella soveltuu monenlaiseen ulkoiluun ja retkeilyyn

Häähninmäellä kohtaavat lukuisat retkeilijät ja maastopyöräilijät, jotka saavat nauttia vastikään kunnostetuista reiteistä, uusista opasteista, pitkospuista ja kestävöidyistä poluista.

Lue lisää

Kesä-heinäkuu: Koskeljärven reitti ja retkeilyrakenteet pelastettiin kummisopimuksella

Koskeljärvi on maamme parhaita lintujärviä. Sen arvo on runsaan vesi- ja rantalinnuston lisäksi sen rakentamattomissa rannoissa ja hienoissa retkeilymaastoissa. Koskeljärvellä käydään myös telttailemassa, tarkkailemassa lintuja, kalastamassa ja lenkkeilemässä. Talvisin järvi on retkiluistelijoitten suosiossa.

Lue lisää

Huhtikuu: Oulussa vaikuttaa Hannu Liljamo

Kun jollain alueella on aktiivista vaikuttamista ulkoilun olosuhteisiin, taustalta paljastuu usein aktiivinen ja asiasta innostunut henkilö, joka on valmis käyttämään omaa aikaa yleisen edun eteen. Tällaisia ihmisiä ulkoiluolosuhteet tarvitsevat!

Lue lisää

Maaliskuu: Jyväskylän Pyöräilyseura JYPS ry edistää pyöräilyolosuhteita ja lisää turvallista pyöräilykulttuuria

JYPS ry toimii Keski-Suomessa pyöräilijöiden edunvalvojana ja pyöräilyä edistävänä sekä lisäävänä yhdistyksenä. Yhdistyksen toimintaa ohjaa perusajatus, että pyöräilyn tulee olla helppoa, sujuvaa ja turvallista ollakseen suosittua.

Lue lisää

Helmikuu: Vaasan Pilvilammen virkistysalue kunnostettiin talkoovoimin

Merkattua ulkoilureitistöä on laajennettu 2,5 kilometrillä, huonokulkuisimmille reitin osille on rakennettu pitkoksia, ja reittien opasteet sekä reittikartat on uusittu.

Lue lisää

Tammikuu: Lahdessa toimenpideohjelma panostaa ulkoiluun ja liikuntaan

Lahden kaupunki on tehnyt hyvin suunnitellun, tarkan ja organisaatiorajat ylittävän terveysliikunnan toimenpideohjelman vuosille 2015-2020.

Lue lisää

Kuukauden ulkoiluteot 2017

Marraskuu: Kiuruvedellä pukukopista tuli talviuintipaikan helmi

Kiuruveden Latu rakensi perinteikkäälle Kuorevirran talviuintipaikalle uuden monikäyttöisen pukukoppirakennuksen.

Lue lisää

Lokakuu: Kuntien välisellä yhteistyöllä syntyi 51 kilometrin pyöräilyreitti

Hyvinkäältä Lopen kautta Karkkilaan kulkeva 51 kilometrin pituinen Pikkupässi pyöräilyreitti mukailee vanhan junaradan pohjia.

Lue lisää

Elokuu: Seinäjoella valmistuu lapsille huikea esteetön elämysliikuntareitti

einäjoen elämysreitistö saa uuden kiintotähden, kun lasten oma esteetön reitti valmistuu. Pyörätuolilla ja lastenrattailla kuljettavalle reitille tulee turvekattoisen infokioskin lisäksi satulato, laavu ja vanhan ajan pomppulinna - heinälato.

Lue lisää

Heinäkuu: Kontiorannassa reittiviidakko muuttui selkeiksi ja hyvin opastetuiksi Kontionpoluiksi

Jaamankangas oli sokkeloksi asti täynnä metsäpolkuja. Vesa Turkia käynnisti hankkeen, jonka tuloksena polkuverkostosta valittiin neljä pituudeltaan ja vaativuudeltaan erilaista vetovoimaista ympyräreittiä

Lue lisää

Kesäkuu: Nuorttijoen reitti tuli siivotuksi

Alina ja Aapo keräsivät toisten roskia Nuorttijoelta. Samaa hyvää työtä tekevät monet muutkin vapaaehtoiset.

Lue lisää

Melontapaikkojen rakentaminen avaa hienot vesistöt kajaanilaisille

Kajaanin Ladun ja Oulujärven Melojien yhteinen aloite Kajaanin kaupungille melontapaikkojen kehittämiseksi poiki upean hankkeen. Sen avulla rakennetaan rantautumispaikkoja

Lue lisää

Huhtikuu: Mäntyharjun Reissupolku puolustaa sisukkaasti urheilurakentamiselle varattua asemakaavaa

Mäntyharjussa aiottiin rakentaa urheilutoimintaa palvelevien rakennusten korttelialueelle poikkeusluvalla asemakaavasta poikkeava palvelukoti. Kuntalaisten pyynnöstä Mäntyharjun Reissupolku päätti lähteä puolustamaan ja vaalimaan muutenkin ahtaaksi käyvää urheilualuetta.

Lue lisää

Maaliskuu: Kempeleellä on ihan mahtavat ”Näin liikut ladulla”-ohjeet

Kempeleen kunta on laatinut suorasanaiset, ymmärrettävät ja sopuisuutta lisäävät ohjeet laduilla ja kuntopoluilla liikkumiseen. Latupohjilla sallittuja liikkumismuotoja ovat hiihtämisen lisäksi mm. kävely ja läskipyöräily.

Lue lisää

Helmikuu: 100 potkukelkkaa ja upea jäärata ulkoiluttavat tuhansia ihmisiä Köyliönjärvellä

Kari Hietala on aurannut Köyliönjärven jäärataa talkoohengessä jo kymmenkunta vuotta. Hän on koko jääradan kantava voima. Tänä talvena jäärata on noussut suosionsa huipulle.

Lue lisää

Tammikuu: Tykkilumilatu jatkaa hiihtokautta Heinolassa

Heinolan raviradalla ja sen lähituntumassa on tekolumelle tehty pulkkamäki ja 1 600 m hiihtolatuja neljä metriä leveällä tykkilumipatjalla. Ladun ja mäen käyttö on kaikille maksutonta.

Lue lisää

Kuukauden ulkoiluteot 2016

Joulukuu: Mäntsälässä Katrinranta kunnostettiin upeaksi uima- ja saunapaikaksi

Mäntsälän Retki kunnosti vanhan, lähes purkukuntoisen saunarakennuksen ja ylläpitää nyt kaikkien käytössä olevaa saunamökkiä ja suosittua uimarantaa.

Lue lisää

Marraskuu: Polkujen kartoittaminen siivitti maastopyöräilyn suosion huimaan nousuun Rovaniemellä

Heikki Stöckell kartoitti Rovaniemellä valtavan määrän maastopyöräilyyn soveltuvia, jo olemassa olevia ulkoilureittejä ja -polkuja. Vapaaehtoistyönä tehdyn kartoituksen tuloksena selvisi muun muassa, että asuipa missä päin Rovaniemeä tahansa, poluille pääsee lähes suoraan kotiovelta.

Lue lisää

Lokakuu: Kotkan Petäjäsuolle toteutettiin laadukas ja suosittu 20-väyläinen frisbeegolfrata

Kotkan Petäjäsuolle toteutettiin laadukas ja suosittu 20-väyläinen frisbeegolfrata. Mutta kuinka se tehtiin ja miksi se on niin suosittu?

Lue lisää

Syyskuu: Kaiken kansan laavu Puijolle

Uusittu Puijonnokan laavu on monien lapsiperheiden suosikkikohde. Lisäksi monet kuopiolaiset ja matkailijatkin ovat ottaneet sen mielipaikakseen.

Lue lisää

Elokuu: Talkoilla ja hankkeella elvytettiin vanhat polut Vihannissa

Vihannin kunnan kylien välillä kulki vanhoja polkuja, jotka haluttiin saada eläviksi ja kaikkien käyttöön. ”Luonto ja polut tarjoavat erityisen hyvät puitteet kaikkien liikkumiselle”, toteaa hankkeen vetäjä, Seija Jussinniemi.

Lue lisää

Heinäkuu: Sitkeydellä ja valtuustoaloitteella tulosta Pellossa

Markku Ilmavirta teki liki 10 vuotta sitten valtuustoaloitteen Pellon kunnan ulkoilureittien parantamiseksi. Tänä vuonna hanke käynnistyy.

Lue lisää