Sinä voit vaikuttaa

Suomen Latu tukee kaikin tavoin jäsenyhdistyksiä, jotta yhdistykset edistäisivät aktiivisesti ulkoiluolosuhteita omilla paikkakunnillaan.

Ulkoiluolosuhteisiin vaikuttaminen on tärkeää. Kuka paikkakuntasi ulkoiluolosuhteita turvaisi ja parantaisi, jos et sinä, ulkoilija ja ulkoilujärjestön jäsen? Muutoksia tekevät ne, jotka osallistuvat.

Miten voin vaikuttaa?

Oletko harrastamasi lajin asiantuntija ja haluat parantaa harrastamisen olosuhteita? Onko jokin ulkoilupaikka retuperällä kunnassasi ja toivot kovasti, että se kunnostettaisiin? Tiedätkö hyviä ulkoilureittejä asuinalueeltasi, mutta niistä ei tiedoteta tai niitä ei ole merkitty maastoon? Toivotko, että paikkakunnallasi otettaisiin ulkoilijat entistä paremmin huomioon päätöksenteossa? Muista, että sinä voit vaikuttaa.

Vaikuttaminen on kaikkea tekemistä ja viestimistä, jolla pyritään parantamaan tai turvaamaan ulkoiluolosuhteita. Vaikuttaminen on mm. olemassa olevien ulkoiluolosuhteiden puolesta puhumista, uusien tarpeiden esilletuomista, kaavoitukseen, toimintamalleihin ja säästökohteisiin puuttumista sekä ulkoiluolosuhteiden laadun ja käytettävyyden kehittämistä ja saavutettavuuden parantamista. Kaikki vaikuttaminen on lopulta aktiivista vuorovaikutusta ja viestintää. 

Vaikuttamisen keinoja on monia, joten sinulla on vara valita, miten haluat vaikuttaa paikkakuntasi ulkoiluolosuhteisiin. Sopisiko tilanteeseen esimerkiksi mielipidekirjoitus, tiedote, henkilökohtainen tapaaminen, kuntalais- tai valtuustoaloite, adressi, vetoomus tai suunniteltu vaikuttamiskampanja? Erilaisista paikallisen vaikuttamisen tavoista voit lukea lisää Kuntavaikuttamisen oppaasta.

Näiltä sivuilta löydät

Tietoja, keinoja ja ideoita, miten voit vaikuttaa omalla paikkakunnallasi alueen ulkoiluolosuhteisiin.

Kaavoitus-osiosta löydät kaiken oleellisen tiedon kaavoituksesta ja siihen vaikuttamisesta. Olemme myös kirjoittaneet ylös muistilistan, miten kannattaa edetä, kun haluaa vaikuttaa kaavoitukseen.

Lausunto ja mielipidekirjoitus -osiosta löydät vinkkejä sekä valmiin Suomen Ladun lausuntopohjan. 

Täältä löydät myös vinkkejä ulkoilupaikkojen suunnitteluun. Olemme keränneet tänne sekä omia että muiden hyviä ideoita eri ulkoilupaikkojen suunnitteluun ja toteuttamiseen. Rahoitus osiossa annamme kullanarvoisia vinkkejä, mistä voi hakea rahoitusta vapaaehtoisvoimin toteutettaviin ulkoilupaikkoihin ja niiden uudistamiseen.

Kuukauden Ulkoiluteot löytyvät Liikuttaja-lehden lisäksi näiltä sivuilta. Kuukauden ulkoiluteossa paljastamme jonkin hienon ulkoiluolosuhteiden parantamiseksi tehdyn teon. Niitä lukemalla voit saada hyviä ideoita ja rohkeutta edistää ulkoiluolosuhteita paikkakunnallasi.

Vaikuta-illat kohdasta löydät ajankohtaiset tiedot tulevista Vaikuta-illoista. Vaikuta-illoissa jaetaan onnistumisia, haasteita ja hyviä ratkaisuja vaikuttamisesta.

Jos et löydä kaikkea tarvitsemaasi näiltä sivuilta, ole rohkeasti yhteydessä Hannu Tiusaseen Suomen Ladun yhteiskuntasuhteiden asiantuntijaan. Hannu tukee ja auttaa jäseniä vaikuttamaan paikallisesti.