Talviuintihanke

Suomen Ladun talviuintihanke kehittää ja uudistaa talviuintipaikkoja.

Suomen Latu on saanut opetus- ja kulttuuriministeriöltä tukea talviuintipaikkojen ulkoiluolosuhteiden kehittämiseen. Talviuintihankeessa pyritään kehittämään olemassa olevia talviuintipaikkoja. Hankekausi on 6/2023-9/2024 ja kohderyhmänä ovat kaikki Liikuntapaikat.fi-sivustolla olevat talviuintipaikat. Olemassa olevien talviuintipaikkojen kehittämisen lisäksi teemme selvityksen kunnille ja yrityksille siitä, mitä vaihtoehtoja talviuintipaikkojen perustamiseen on olemassa ja mitä ne maksavat. 

Mistä talviuinnin suosio kumpuaa?

Uusimman Luonnonvarakeskuksen LVVI3 (2022) tutkimuksen mukaan noin 12 prosenttia aikuisväestöstä harrastaa talviuintia. Talviuinnin suosio on kaksinkertaistunut viimeisen kymmenen vuoden aikana, mikä näkyy myös talviuintipaikoilla. Viimeisten vuosien aikana talviuinnin terveyshyödyistä on saatu uutta tutkimustietoa ja yhä useampi on löytänyt lajista tavan rentoutua kiireisen arjen keskellä.

Suomen Latu haluaa ulkoilun suurjärjestönä edistää talviuintia ja kehittää talviuintipaikkoja vastamaan talviuimareiden tarvetta. Siksi avaamme nyt hankkeen joka on tarkoitettu talviuintipaikan ylläpitäjille.

Mitä hanke sisältää?


Talviuintipaikkojen ylläpitäjille, niin yhdístyksille kuin kunnille kehittäminen sisältää kolmenlaisia tekoja.

A. Koulutamne ajantaisimmat tiedot

Hankkeessa on mukana TUKES ja Länsi-Suomen Aluehallintovirasto jotka tulevat kertomaan hankkeen kahdessa webinaarissa ajantasaisimmat ohjeet talviuintipaikan rakentamisen säädöksistä kuin käyttäjien turvallisuudesta. Ensimmäinen webinaari pidetään jo viikolla 42. josta kutsu tulee piakkoin! Lisäksi myöhemmin syksyllä avaamme teille  Suomen Ladun talviuinnin verkkokurssin.

B. Pilotoimme uusia toimintatapoja

Pilottikohteet on valittu. Pilottihaku on päättynyt ja olemme olleet yhteyksissä hakijoihin. Saimme yhteensä 31 hakemusta joiden yhteenlaskettu summa oli 102 000€, Valitsimme hakemusten joukosta toteutettavaksi yhteensä 12 kohdetta. Avustuksen saavat seuraavat yhdistykset/kunnat: 

 • Muuramen Mursut ry, Muurame
 • Hyvinkään Talviuimarit ry, Hyvinkää
 • Helsingin Latu & Polku ry, Helsinki
 • Vaalan kunta
 • Jämsän Voimavara ry, Jämsä
 • Rääkkylän Kisa-Veikot ry, Rääkkylä
 • Petosen talviuimarit, Kuopio
 • Otalammen alueen kyläyhdistys ry, Vihti
 • Sallan latu ja polku ry, Salla
 • Mäntsälän Retki ry, Mäntsälä
 • Iisalmen Latu ry, Iisalmi

Avustussumma on 20 000€, josta jaetaan enintään 5000€ avustuksia toteutuneita kustannuksia vastaan. Yli 3000€ hakemuksiin tulee 1000€ kiinteä omavastuuosuus.Tulemme jakamaan talven aikana tietoa ja kokemuksia piloteista. Tuettavat kehitystoimenpiteet liittyvät pääasiassa turvallisuuden parantamiseen. Piloteissa tullaan mm. hankkimaan ja asentamaan lämpömattoja, valaisimia, sulanapitokaapeleita, lukitusjärjestelmiä sekä pelastusvälineitä. Tulemme jakamaan myös tietoa siitä, mistä tuotteet/palvelut on hankittu ja mitä kustannuksia niistä lopulta koitui. 

C. Jaamme tietoa ja verkostoidumme

Hankkeessa selvitetään mm. uudenkaltaisia lukitusjärjestelmiä ja muita uudistamiseen soveltuvaa teknologiaa. Näiden selvitysten tulokset jaetaan hankkeen verkkosivuilla ja uutiskirjeessä,  jotta teidän on helpompaa tarttua toimeen. Luomme talviuintipaikkojen ylläpitäjille oman viestintäverkoston ja pidämme tapaamisia webinaarien muodossa hankkeen aikana.

Miten hanke etenee?

 • Syyskuu: alkukartoituskysely talviuintipaikoille jossa selvitetään miten talviuintipaikat voivat. 
 • Lokakuu: I webinaari, aiheena turvallisuus ja rakentamisen säädökset sekä alkukartoituskyselyn analyysi. 
 • Loka-marraskuu: pilottihankkeiden haku ja valinta pilottikohteiksi. Markkinakartoitukset talviuintipaikkojen kehittämiseen liittyen. 
 • Marras-joulukuu: pilottien aktiivinen toimeenpano paikkakunnilla.
 • Tammikuu: Vierailut pilottikohteissa ja tiedonjako toteutuneista piloteista.

Talviuintihankkeen I webinaarin materiaalit:

Talviuintihankkeen I webinaari 18.10.2023 tallenne
Talviuintihanke liikuntapaikkarakentaminen Jarkko Rantamäki, AVI esitys 18.10.2023
Talviuintipaikan turvallisuus Tukes esitys 18.10.2023
Talviuintihankkeen I webinaari diat, Suomen Latu 18.10.2023

Ajankohtaiset

Vuoden talviuintipaikka 2024
Suomen Latu etsii vuoden 2024 talviuintipaikkaa. Ilmoita ehdotuksesi ja kerro, mikä tekee juuri sinun ilmoittamasta talviuintipaikasta erityisen toimivan, viihtyisän ja turvallisen. Ilmoita ehdotuksesi 31.12.2023 mennessä täällä:
https://www.lyyti.fi/reg/Vuoden_talviuintipaikka_2024_9300