Talviuintihanke

Suomen Ladun talviuintihanke kehittää ja uudistaa talviuintipaikkoja!

Suomen Latu on saanut opetus- ja kulttuuriministeriöltä tukea talviuintipaikkojen ulkoiluolosuhteiden kehittämiseen. Talviuinti hankeessa pyritään kehittämään olemassa olevia talviuintipaikkoja niiden tarpeista lähtien. Hankekausi on 6/2023-9/2024 ja kohderyhmänä ovat kaikki Liikuntapaikat.fi sivustolla olevat talviuintipaikat. Olemassa olevien talviuintipaikkojen kehittämisen lisäksi teemme selvityksen kunnille ja yrityksille siitä, mitä vaihtoehtoja talviuintipaikkojen perustamiseen on olemassa ja mitä ne maksavat. 

Mistä talviuinnin suosio kumpuaa?

Uusimman Luonnonvarakeskuksen LVVI3 (2022) tutkimuksen mukaan noin 12% aikuisväestöstä harrastaa talviuintia. Talviuinnin suosio on kaksinkertaistunut viimeisen kymmenen vuoden aikana, mikä näkyy myös talviuintipaikoilla. Viimeisten vuosien aikana talviuinnin terveyshyödyistä on saatu uutta tutkimustietoa ja yhä useampi on löytänyt siitä tavan rentoutua kiireisen työarjen keskellä.

Suomen Latu haluaa ulkoilun suurjärjestönä edistää talviuintia ja kehittää talviuintipaikkoja vastamaan talviuimareiden tarvetta. Siksi avaamme nyt hankkeen joka on tarkoitettu juuri sinulle, talviuintipaikan ylläpitäjälle.

Mitä hanke sisältää?

Talviuintipaikkojen ylläpitäjille, niin yhdístyksille kuin kunnille kehittäminen sisältää kolmenlaisia tekoja.

A. Koulutamne ajantaisimmat tiedot

Hankkeessa on mukana TUKES ja Länsi-Suomen Aluehallintovirasto jotka tulevat kertomaan hankkeen kahdessa webinaarissa ajantasaisimmat ohjeet talviuintipaikan rakentamisen säädöksistä kuin käyttäjien turvallisuudesta. Ensimmäinen webinaari pidetään jo viikolla 42. josta kutsu tulee piakkoin! Lisäksi myöhemmin syksyllä avaamme teille  Suomen Ladun talviuinnin verkkokurssin.

B. Pilotoimme uusia toimintatapoja

Hanke toteuttaa 5-8 talviuintipaikkaan eritasoisia pilotteja. Pilotit ovat kaikille avoimia ja jokainen voi hakea niihin. Pilottien sisältö määräytyy talviuintipaikkojen tarpeesta. Pyrimme testaamaan mm. automaattista kulunvalvontaa jolloin talviuintipaikkojen ei tarvitsisi hallinoida valtavaa avainten määrää. Kokeilemme uusia lämpömattoja ja mietimme talviuintipaikan monilajisuutta.

C. Jaamme tietoa ja verkostoidumme

Hankkeessa selvitetään mm. uudenkaltaisia lukitusjärjestelmiä ja muita uudistamiseen soveltuvaa teknologiaa. Näiden selvitysten tulokset jaetaan hankkeen verkkosivuilla ja tässä uutiskirjeessä,  jotta teidän on helpompaa tarttua toimeen. Luomme talviuintipaikkojen ylläpitäjille oman viestintäverkoston ja pidämme tapaamisen talviuinnin SM-kisojen yhteydessä Perungalla.

Miten hanke etenee ?

  • Syyskuu: alkukartoituskysely talviuintipaikoille jossa selvitetään miten talviuintipaikat voivat. 
  • Lokakuu: I webinaari, aiheena turvallisuus ja rakentamisen säädökset sekä alkukartoituskyselyn analyysi.
  • Loka-marraskuu: pilottihankkeiden haku ja valinta pilottikohteiksi. Markkinakartoitukset talviuintipaikkojen kehittämiseen liittyen. 
  • Marras-joulukuu: pilottien aktiivinen toimeenpano paikkakunnilla