Talvireittihanke

Muuhun kuin hiihtoon tarkoitettujen talvireittien pilottihanke eli arkisemmin talvireittihanke on opetus-ja kulttuuriministeriön rahoittama hanke, jonka tarkoituksena on luoda ulkoilureittejä meille kaikille. Hanke pyrkii luomaan ja todentamaan toimivia malleja joilla luodaan ulkoilureittejä talviajaksi muille kuin hiihtäjille. Hanke on alkanut syksyllä 2022 ja päättyy 30.4.2023.

Lumipeitteen lyhentyminen sekä uudet ulkoilumuodot ovat luoneet ympäri Suomea painetta turvata hiihtolatujen turvallisuutta hiihtäjille sekä tarjota kävelijöille, lumikenkäilijöille ja maastopyöräilijöille ulkoilureittejä.

Hankkeessa Suomen Ladun jäsenyhdistykset ja kunnat suunnittelevat, merkkaavat ja huoltavat kunnossapidettäviä talvireittejä, jotka saattavat olla nykyisiä polkuja, joita ei aurata talvella. Reittien kysyntää eli käyttäjämääriä todennetaan kävijälaskureilla, jotka antavat kunnille mahdollisuuden todentaa muuten kuin hiihtämällä liikkuvien ulkoilijoiden määrän kunnan alueella.

Pilottien tavoitteena on vakinaistaa tai laajentaa talvireittejä pilottikunnissa sekä levittää parhaita käytäntöjä ja vinkkejä muihin Suomen kuntiin hankkeessa tehtävän opaskirjan kautta. 

Kuvassa ensilumen peittämä tie jossa renkaiden ja jalan jälkiä.

Kuvalähde: kuviasuomesta.fi/kategoria/talvi

Teemu Launio
hankesuunnittelija
teemu.launio@suomenlatu.fi
0400 825 008