Hyvinvointia ulkoilusta

Hyvinvointia ulkoilusta -hankkeella tuetaan yli 65-vuotiaiden (ei erityisiä toimintakyvyn rajoitteita, terveytensä kannalta liian vähän liikkuvat) hyvinvointia ulkoilun, yhdessä olemisen ja luonnossa liikkumisen avulla. Hankkeessa koulutetaan ulkoilun vertaisohjaajia, jotka perustavat ulkoiluryhmiä Suomen Ladun jäsenyhdistyksiin. Vertaisohjaajat saavat ulkoilun ja yhdessä tekemisen kautta iloa myös omaan vastaavaan elämäntilanteeseen. 

Jokainen vertaisohjaaja lähtee rakentamaan ulkoiluryhmäänsä omista vahvuuksistaan ja ryhmän toiveista käsin. Tärkeintä on toimintaan mukaan tulemisen helppous ja matala kynnys. 

Ulkoilutoiminta voi olla esimerkiksi

 • kävelyä tutustuen samalla oman lähiympäristön ulkoilureitteihin, ulkokuntosaleihin, kuntorappusiin, lähiluontoon tai kulttuurihistoriaan
 • matalan kynnyksen laji- ja muita ulkoilukokeiluja: sauvakävelyä, frisbeegolfia, kuntorappusilla liikkumista, metsäjumppahetkiä, lumikenkäilyä, liukulumikenkäilyä, teemaretkiä
 • pihapelejä
 • Metsämieli +65 -hyvinvointikävelyitä 
 • kotakahveja tai lauluhetkiä tulilla   
 • talkoita, kirjapiirejä kävellen jne.

Hankkeen aikana tuotetaan vertaisohjaajien tueksi erilaisia matalan kynnyksen ulkoilusisältöjä. Sisältöinä toiminnassa voi hyödyntää myös jo aiemmin +65-vuotiaiden ulkoiluun tuotettuja vertaisohjaajien materiaaleja. Hankkeen avulla pyritään jakamaan myös hyviä olemassa olevia toimintamalleja sekä sisältöjä Suomen Ladun jäsenyhdistysten kesken. Jätä siis ideasi, kokemuksesi ja toiveesi +65-vuotiaiden ullkoiluun liittyen tästä linkistä  

Hankkeessa muotoutuva +65-vuotiaiden ulkoilutoiminnan malli vakiinnutetaan osaksi Suomen Ladun jäsenyhdistysten toimintaa. Ulkoilutoiminta mahdollistaa myös alueellisen yhteistyön muiden saman ikäryhmän hyvinvointiin keskittyneiden toimijoiden kanssa. 

Hanke on Opetus- ja kulttuuriministeriön tukemaa ja siinä tehdään tiivistä yhteistyötä valtakunnallisen Ikiliikkuja -ohjelman ja ohjelmaa koordinoivan Ikäinstituutin kanssa. Hanke on alkanut kesällä 2023 ja on kaksivuotinen.

Yhteystiedot

Virpi Jussila, ulkoilun asiantuntija, Hyvinvointia ulkoilusta -hanke

virpi.jussila@suomenlatu.fi / +358 50 587 4257

 

KOULUTTAUDU VERTAISOHJAAJAKSI

Kurssilta saat valmiuksia toimia vertaisohjaajana +65- vuotiaiden matalan kynnyksen ulkoiluryhmissä. 

Kurssit on suunnattu Suomen Ladun jäsenyhdistyksille, joilla kullakin on tarjota ilmaispaikkoja kurssille. Vertaisohjaajakurssille ovat tervetulleita kaikki, joita ulkoiluun kannustaminen tässä ikäryhmässä kiinnostaa. Aiempaa ohjauskokemusta tai erityisiä lajitaitoja ei tarvita. Ota siis rohkeasti yhteyttä hankevastaavaan virpi.jussila@suomenlatu.fi tai lähimpään jäsenyhdistykseesi! Jäsenyhdistyshakuun pääset tästä.

Suosittelemme vähintään kahta kurssitettavaa/yhdistys eli jaettua vastuuta toiminnasta ja sen turvallisuudesta

Hyvinvointia ulkoilusta -vertaisohjaajakurssin kesto on yhden päivän eli 6 tuntia. Kurssiin sisältyy myös teemaan orientoiva ennakkotehtävä sekä jälitehtävänä kertoa omista ulkoilutoiminnan suunnitelmista. Tehtävä lähetetään osallistujille sähköpostitse tai kirjeenä noin kahta viikkoa ennen kurssipäivää. 

Vertaisohjaajakurssilta saat itsellesi Suomen Ladun buffihuivin, heijastinvaljaat ja istuinalustan sekä yhdistyksessi Matka mielenmaisemiin kortit ja Ulkoilijan EA-pakkauksen.

Tavoitteena kurssi suoritettuasi

 • Tuntea vertaisohjaajana toimimisen periaatteet- oikeudet, vastuut ja velvoitteet.
 • Tunnistaa omia vahvuuksia ja mielenkiinnon kohteita vertaisohjaajana.
 • Tietää hyötyjä, joita luontoliikunnasta saa. 
 • Tuntea menetelmiä, joilla tukea ryhmän vuorovaikutusta ja osallisuutta sekä ryhmänhallintaa.
 • Tuntea erilaisia tapoja toteuttaa matalan kynnyksen vertaisohjattua ulkoilutoimintaa ja ulkoiluryhmiä.
 • Saada valmiuksia toimia ryhmän kanssa turvallisesti ja vastuullisesti.
 • Tuntea erilaisia tapoja viestiä ulkoilutoiminnasta saavutettavasti.

Kurssi sisältää yhteistä ulkoilua. Kurssilla pääset myös suunnittelemaan toimintaa itsellesi sekä jäsenyhdistykseesi sopivaksi! 

Koulutetuilla vertaisohjaajilla on mahdollisuus littyä vertaisohjaajien verkostoon. Verkostossa jaetaan kokemuksia etätapaamisissa sekä jatkokouluttaudutaan mm. eri teemaisten webinaarien avulla.  

 

KURSSIT 2024 

Ilmoittaudu ensisijaisesti alla olevan linkin (päivämäärä ja paikkakunta) kautta. Tarvittaessa voit ilmoittautua myös virpi.jussila@suomenlatu.fi / 050 587 4257. 

 • 27.1.2024 Oulu Viimeinen ilmoittautumispäivä 21.1.2024
 • 3.2.2024 Tampere Viimeinen ilmoittautumispäivä 29.1.2024
 • 10.2.2024 Espoo Viimeinen ilmoittautumispäivä 4.2.2024
 • 3.4.2024 etätoteutus (Google Meet) Viimeinen ilmoittautumispäivä 20.3.2024
 • 4.5.2024 Seinäjoki Viimeinen ilmoittautumispäivä 14.4.2024
 • 17.8.2024 Kaarina Viimeinen ilmoittautumispäivä 31.7.2024
 • 11.9.2024 etätoteutus (Google Meet) Viimeinen ilmoittautumispäivä 28.8.2024
 • 14.9.2024 Rovaniemi Viimeinen ilmoittautumispäivä 28.8.2024

 

VERTAISOHJAAJIEN ETÄTAPAAMISET 

Tapaamisessa pääset jakamaan ideoita, suunnitelmia ja kokemuksia liittyen vertaisohjattuun +65- vuotiaiden ulkoilutoimintaan tai vain kuuntelemaan muiden ajatuksia ja inspiroitumaan. Tapaaminen alkaa vapaamuotoisella keskustelulla klo 15.00-16.00 ja hankevastaavan Hyvinvointia ulkoilusta -hankkeen tilanne- ja materiaalikatsauksella. Tämän jälkeen klo 16.00-17.30 suomalaisen Metsämieli- menetelmän kehittäjä Sirpa Arvonen esittelee vertaisohjaajille tuottamansa tukimateriaalin. Menetelmän avulla hyvinvointi nivotaan laajemmin osaksi luonnossa liikkumista ja luonnon terveys- ja hyvinvointivaikutuksia. 

Mukaan voit tulla molempiin osuuksiin tai vain toiseen! Linjoille voi hypätä oman aikataulun mukaan. Tilaisuus on osallistujille maksuton!  

TUKEA YHDISTYKSILLE HANKKEESTA VIESTINTÄÄN

 • Alla olevia kuvia yhdistykset voivat hyödyntää kaikessa viestinnässään ja ulkoilun vertaisohjaajuuten kannustamisessa. Tallenna kuva omalle koneellesi. Mainitse kuvien käytön yhteydessä kuvaaja sekä omistajaorganisaatio: Lassi Katajarinne/Suomen Latu. Kuvia saa rajata mutta ei muokata ja vaihtaa nimiä. 
 • Julistepohjan (A4 koko, pdf) voi tallentaa omalle koneelle, tulostaa ja laittaa esille sopivaan paikkaan. Lisää siihen oman jäsenyhdistyksesi nimi sekä toiminnasta vastaavan yhteyshenkilön nimi ja puhelinnumero. Myös sähköisenä täytettävä versio tästä
 • Esitteitä (A5 koko, pdf) voi tallentaa omalle koneelle, tulostaa ja jakaa erilaisissa tilaisuuksissa. Lisää siihen oman jäsenyhdistyksesi nimi sekä toiminnasta vastaavan yhteyshenkilön nimi ja puhelinnumero. Myös sähköisenä täytettävä versio tästä.
 • Kaikkia mainoksia voi myös tilata toimistolta! virpi.jussila@suomenlatu.fi / 050 587 4257

 

Hymyilevä ulkoilun vertaisohjaaja etualalla ja taustalla joukko ulkoilijoita. Kesä ja iloinen tunnelma.

Mölkyn pelaamista ja kuvassa näkyvät jalat.

 

ULKOILUSISÄLTÖJÄ

Ikäinstituutin materiaalia vertaisohjaajille

Tulosta ilmaiseksi: 

-Nopeutta ja ketteryyttä ulkona 

-Talvijumppa

-Porrastreeni

-Sateenvarjojumppa

-Luontoelämysbingo

 

Maksulliset ja tilattavat materiaalit:

-Voimaa ja tasapainoa liikuntapuistoista -vertaisohjaajaopas Hinta 10 euroa

-Luontoelämyspolku- ohjaajan ohjepaketti. Opas ja 42 tehtäväkorttia. Hinta 40 euroa