Pysyvä kesäaika toisi 136 tuntia enemmän valoisaa aikaa arki-iltoihin kuin pysyvä talviaika
Kuva: Eeva Mäkinen
Suomen Ladun tekeminen laskelmien mukaan pysyvä kesäaika tuo Etelä-Suomessa vuodessa arki-iltoihin 136 tuntia enemmän valoisaa aikaa kuin pysyvä talviaika.
"On selvää, että tällä on merkitystä suomalaisten ulkoilun määrään", toiminnanjohtaja Eki Karlsson toteaa.
"Ulkoilujärjestönä katsomme kysymystä kesä- ja talviajasta ihmisten ulkoilun, liikunnan ja fyysisen aktiivisuuden näkökulmasta. Merkittävää on, mahdollistaako kesä- vai talviaika enemmän ulkoilua ja liikuntaa vaikuttaen siten sekä kansanterveyteen että ihmisten itse kokemaan hyvinvointiin", Karlsson jatkaa.
Lue Eki Karlssonin juttu aiheeseen liittyen Latu&Polku-lehdestä.
Ulkoilu ja erityisesti kävely on suomalaisen aikuisväestön harrastetuin liikuntamuoto. Koska ulkoilua harrastaa suurin osa väestöstä, sen kansanterveydelliset vaikutukset ovat mittavat. Yhden prosentin vähennys ulkoilukäynneissä tarkoittaa kuutta miljoonaa ulkoilukertaa.
"Valon määrä arki-iltaisin vaikuttaa oleellisesti fyysisen aktiivisuuden määrään", Karlsson muistuttaa.
Moni suomalainen pystyy toki ulkoilemaan halutessaan myös keskellä päivää. Mutta: Suurin merkitys kellonaikojen siirrolla ja valoisan ajan sijoittumisella suhteessa vapaa-aikaan on toimistoaikoina kokoaikatyötä tekeville noin 1,5 miljoonalle suomalaiselle ja heidän päiväkoti- ja kouluikäisille lapsilleen.
"Heillä ulkoiluun sopiva vapaa-aika sijoittuu iltaan työ- ja koulupäivän jälkeiseen aikaan, eikä heillä ole realistista mahdollisuutta rytmittää päivää toisin. Mitä pidempään arki-iltoina on valoisaa, sitä todennäköisemmin työikäiset ja heidän perheensä ulkoilevat", Karlsson sanoo.
Merkittävin vaikutus ulkoilun ja fyysisen aktiivisuuden määrään on valoisan ajan määrällä arkisin kello 16–20 välillä.
Ulkoilun tuottamien hyvinvointivaikutusten kannalta paras vaihtoehto olisi siirtyä kokonaan kesäaikaan.
"Valoisien arki-iltaan sijoittuvien tuntien ero kesä- ja talviajan välillä on laskelmiemme mukaan Etelä-Suomessa 136 tuntia. Pysyvässä kesäajassa siis valoisia arki-iltoja olisi 136 tuntia enemmän kuin pysyvässä talviajassa", Karlsson kertoo.
"Kokonaan talviaikaan siirtyminen olisi huonompi vaihtoehto, sillä valoisa ulkoiluaika vähenisi arkisin Etelä-Suomessa 54 tunnilla vuodessa nykyisestä."
Suomen Latu kannattaa siirtymistä pysyvään kesäaikaan. Nyt asialle voi antaa myös tukensa, kun aiheesta on tehty kansalaisaloite.
"Olemme ilolla huomioineet, että jo melkein 50 000 suomalaista on kanssamme samaa mieltä. Uskon, että uusi eduskunta ymmärtää pysyvän kesäajan hyvää tekevät vaikutukset kansalaisille", Karlsson sanoo.
Kommentit
Kansalaisaloite
Kesäaika
- 25.04.2019
Kansalaisaloite
Kannatan pysyvään kesäaikaan siirtymistä.
- 25.04.2019
Kesäaikako?
Entä sitten kun aamut pimenee?
Minä ainakin matkustan mielelläni pyörällä töihin ja se tulee vaikeammaksi kun aamut pimenee (ja varsinkin keväällä ovat kylmiä ennen auringon nousua).
Kuka sanoo että kaikki liikunta tapahtuu vain iltaisin? Ja mikä vaikutus sillä on nukkumaanmenoaikoihin ja riittävään nukkumiseen (ruokailukin pitää ehtiä jossain välissä) jos on enemmän aktiivinen iltaisin? Kesäisin illat ovat muutenkin niin valoisia että on vaikeaa nukkua. Tuntia aikaisemmin 'pimeä' ei haittaisi mitään.
- 06.05.2019
(Ei otsikkoa)
Aivan loistava asia teidän aktiivisuus pysyvän kesäajan aikaasaamiseksi.
Painakaa päälle ja saadaan asialle lisää julkisuutta.
Tv Aarno Juntura
- 03.11.2019