Sähköpyöriä voi jo nähdä metsäpoluilla

07.10.2015|PyöräPolku Vaikuta

Manner-Euroopassa suositut sähköpyörät ovat lyömässä itsensä läpi myös Suomessa.

Sähköavusteisessa pyörässä sähkömoottori auttaa polkijaa raskaissa kohdissa.

Sähköavusteiset pyörät ovat Keski-Euroopassa suosittuja työmatkaliikenteessä, vaikka Suomessa ne on totuttu yhdistämään vanhusten pyöräilyn edistämiseen.

Sähköavusteisessa pyörässä sähkömoottori auttaa polkijaa raskaissa kohdissa. Moottori kytkeytyy päälle vain polkiessa, joten pyöräily vaatii aina myös lihastyötä. Sähkömoottorin teho (maksimissaan 250 W) vastaa vahvan pyöräilijän jalassa olevaa lihasvoimaa.

Sähköavusteinen pyörä on päästötön ja toimii lähes äänettömästi. Kun pyörän nopeus nousee suuremmaksi kuin 25 km/h, moottori kytkeytyy pois päältä.

Sähköavusteisia maastopyöriä voi nähdä myös metsäpoluilla

Sähköavusteinen pyörä luokitellaan Suomessa tavalliseksi pyöräksi, joten sillä voi kulkea metsäpoluilla jokamiehenoikeuksien puitteissa paikoissa, joissa jokamiehenoikeudet ovat muutenkin käytettävissä. Luonnonsuojelualueilla voi olla liikkumista koskevia rajoituksia.

Sähköavusteisella pyörällä pääsee töihin ekologisesti ja nopeasti ilman, että tulee valtava hiki. Metsäpoluilla moottori helpottaa erityisesti ylämäkien kipuamista.

Koska maastopyöräilyn harrastaminen on lisääntynyt, on kaikkien poluilla liikkujien syytä muistaa, että polut ovat yhteisiä ja kaikki kulkijat on huomioitava turvallisuuden ja yhteispelin sujumisen vuoksi. "Sopu sijaa antaa" – riippumatta siitä, millä tavalla reiteillä liikutaan.