Suomen Latu hakee jokamiehenoikeuksia Unescon elävän kulttuuriperinnön kansalliselle listalle.
Kuva: Sampsa Sulonen
Suomalaiset jokamiehenoikeudet ovat maailmanlaajuisesti ainutlaatuiset, vaikka samantapaisia oikeuksia on myös Ruotsissa ja Norjassa.
Elävää kulttuuriperintöä tunnistetaan ja tallennetaan nyt Suomessa osana Unescon yleissopimusta. Tallennusta varten Museovirasto on avannut verkkoon elävän perinnön wiki-luettelon, jossa on jo liki sata suomalaista kulttuuriperintöä aina pesäpallosta suomenhevoseen ja lavatansseista laihialaiseen nuukuuteen asti.
Wiki-luettelossa olevia kohteita voi hakea edelleen Suomen kansalliselle elävän perinnön listalle, jolle pääsystä päättää opetus- ja kulttuuriministeriö.
Suomen Latu on vienyt jokamiehenoikeudet elävän perinnön wiki-luetteloon ja hakee niitä huhtikuun aikana edelleen kansalliselle elävän perinnön listalle.
"Jokamiehenoikeudet ja niillä toimiminen ovat suomelle ominaista, elävää kulttuuriperintöä. Ne mahdollistavat pääsyn luontoon ja luovat Suomelle ominaisen luonnon virkistyskäytön perustan", Anne Rautiainen Suomen Ladusta kertoo.
Kansalliselta listalta on jatkossa mahdollista hakea Unescon kansainväliselle elävän perinnön listalle.
"Jokamiehenoikeudet antavat tasa-arvoisesti kaikille mahdollisuuden liikkua, harrastaa ja virkistäytyä metsissä ja vesialueilla. Voiko parempaa kulttuuriperintöä edes kuvitella?" Rautiainen kysyy.
Yleissopimus elävän kulttuuriperinnön suojelemisesta hyväksyttiin Unescon yleiskokouksessa vuonna 2003. Tällä hetkellä sopimuksen piiriin kuuluu 172 valtiota. Suomi allekirjoitti sopimuksen vuonna 2013.
Jokmiehenoikeudet elävän perinnön wiki-luettelossa: wiki.aineetonkulttuuriperinto.fi/wiki/Jokamiehenoikeudet
Kommentit
Myös velvollisuudet
On hyvä että asiaa viedään johonkin eteenpäin, mutta mielestäni (vaikka ei olekaan kirjoitettu) meillä on jokamiehen oikeudet ja velvollisuudet. Lisäksi tuo nimi on vähän vanhahtava maassa jossa yritetään vähentää sukupuolirasismia. Miksei jokakansalaisenoikeudet... tms. Kyllä naisillekin kuuluvat vastaavat oikeudet :-)
- 07.04.2017