Ulkoilufoorumi: Ulkoilun asemaa vahvistettava kunnissa

10.10.2016|Vaikuta

Ensi kevään kuntavaalit ovat samalla myös ulkoiluvaalit.

Maastopyöräilystä on tullut parin viime vuoden aikana suosittu ulkoiluharrastus eri puolilla Suomea.

Ulkoilufoorumi julkaisi syyskokouksensa yhteydessä kuntavaalitavoitteensa. Viesti tuleville päättäjille on selvä: Kunnissa tulisi tiedostaa, että ulkoilun mahdollisuuksien lisääminen on edullisin ja helpoin tapa tukea asukkaiden hyvinvointia.

”Hyviin ulkoilupaikkoihin panostaminen on kunnalle kannattavaa, koska ulkoilupaikat ovat usein edullisia ylläpitää ja ne ovat tasa-arvoisesti kaikkien käytössä. Ulkoilu mahdollistaa sosiaalisten terveyserojen tasaamisen”, Ulkoilufoorumin puheenjohtaja ja Suomen Ladun toiminnanjohtaja Eki Karlsson sanoo.

Lähivihreä eli arkiympäristössä lähellä olevat metsät ja puistot parantavat asukkaiden hyvinvointia. Taajamien kaavoituksessa onkin tärkeää säilyttää lähimetsät koulujen, päiväkotien ja asuinalueiden vieressä. Kaikilla tulisi olla helppo pääsy metsään. Aidossa metsäluonnossa samoilu elvyttää tehokkaasti ja on hyvää vastapainoa sisällä istumiselle.

Toiminnanjohtaja Fred Sundwall Suomen Ratsastajainliitosta muistuttaa, että tärkeä asia ulkoilupaikkojen kehittämisessä on kuntalaisten kuuleminen ja osallistaminen. Se on samalla myös yksi vaaliteemoista.

“Harrastajat tietävät itse, millaisia ulkoilupaikkoja kunnassa tarvitaan ja vastaavatko ulkoilupaikkojen kunto ja laatu tarpeita.”

Ulkoilufoorumi  ajaa myös vesistöjen ja rantojen avaamista kaikkien kuntalaisten käyttöön.

”Suomessa on yli 188 000 järveä, mutta vapaiden, kaikkien käytössä olevien rantojen olemassaolo ei ole itsestään selvää”, toteaa Kai Lindqvist Suomen Melonta ja Soutuliitosta.

”Kunnissa tulee muistaa, että rakentamattomat rannat, uimapaikat ja veneiden ja kanoottien vesillelaskupaikat ovat edellytys vesistöjen virkistyskäytölle. Kuntien tulisi suojata taajamien rantoja rakentamiselta ja turvata kuntalaisille vapaa pääsy rannoille”, Lindqvist lisää.

Ulkoilufoorumi painottaa myöslasten ja nuorten ulkoilumahdollisuuksien edistämistä:

”Tätä varten tarvitaan viheralueiden, viherkäytävien ja erilaisten ulkoilupaikkojen verkosto, johon on helppo päästä kotoa ja jota voidaan hyödyntää myös koulu- ja päiväkotipäivän aikana sekä harrastuksissa”, Jaakko Nippala Suomen Partiolaisista sanoo.

Ulkoilufoorumi on ulkoilua edistävien kansalaisjärjestöjen ja asiantuntijaorganisaatioiden yhteinen ajankohtaisfoorumi. Tarkemmat ulkoilun kuntavaalitavoitteet ja lisätiedot Ulkoilufoorumista löydät täältä.

Kommentoi