Yhteiset polut -hankkeen ensimmäisissä tapahtumissa kokeiltiin soveltavaa talviliikuntaa

24.02.2022|Ulkoile Vaikuta

Viime viikolla Yhteiset polut -hankkeen tapahtumissa Helsingissä ja Mikkelissä esiteltiin soveltavaa talviliikuntaa. Tapahtumissa tarjottiin ulkoiluelämyksiä monenlaisille osallistujille vammaan tai vammattomuuteen katsomatta.

Kuva: Satu-Maria Ruotsalainen

Helsingin Olympiastadionin kick-off -tapahtumassa viime keskiviikkona ja Mikkelin Ulkona kuin lumiukko -tapahtumassa viime lauantaina osallistujat pääsivät kokeilemaan liikunta- tai näkövammaisten soveltavan ulkoliikunnan välineitä. Ulkoliikunnan lajeina olivat lumikenkäily ja hiihto. Lisäksi osallistujat pääsivät kokeilemaan erilaisia lumessa liikkumisen apuvälineitä, sekä oppimaan, kuinka soveltaa lumiukkojen rakentamista tai veistoa esteettömämmäksi.

Soveltava hiihto tarjosi elämyksiä

Tapahtumissa oli mahdollisuus kokeilla liikuntavammaisten kelkkahiihtoa ja näkövammaisten opastettua hiihtoa. Yhdysvalloista kotoisin oleva näkövammainen nainen pääsi hiihtämään ensimmäistä kertaa elämässään.

“Tämä oli hienoin elämys, jonka olen kokenut”, totesi nainen.

Näkövammaisten hiihdossa käytettiin hyödyksi huomioliivejä. Opastettavan liivissä oli näkövammaista kuvaava logo, kun taas oppaan liivissä oli Opas/Guide -teksti. Opashiihtäjä kuvaili kypäräpuhelimen avulla opastettavalle maaston muodot ja kertoi missä kanssahiihtäjät kulkevat. 

Liikuntavammaisten hiihdossa kokeltavissa olivat erilaiset hiihtokelkat. Kelkkahiihdossa istutaan erityisvalmisteisella istuimella, joka on kiinnitetty kahteen sukseen. Itse hiihtäminen tapahtuu pääosin ylä- ja keskivartalolla.

Mikkelin tapahtumaan otti osaa perhe, jossa yksi lapsista kulki kyynärsauvoilla. Perhe ei ollut tiennyt sovelletun hiihtämisen mahdollisuudesta tapahtumassa.

"Perheen lapset innostuivat välittömästi hiihtokelkoista ja kiitivät matkaan yhdessä", kertoo Yhteiset polut -hankkeen suunnittelija Miika Honkanen.

nakovammainen hiihtaa avustetusti

Lumikenkäilyssä hyödynnettiin erilaisia sauvoja

Tapahtumissa osallistujat pääsivät kokeilemaan erilaisia tukisauvoja. Yksi lumikenkäilyä kokeilleista käytti rollaattoria ja ylävartalon tuki oli tarpeen kulkiessa. Kokeilija oli otettu, kun hän pääsi käsiksi tukisauvoihin, jotka mahdollistavat hänelle lumikenkäilyn.

Tukisauvoja on erilaisia malleja enemmän tai vähemmän tukea tarvitseville. Yksi sauvapari oli rakennettu lumikengistä ja kyynärsauvoista, jolloin harrastajalla oli käytännössä myös käsissään lumikengät. Kyseiset sauvat mahdollistavat lumikenkäilyn esimerkiksi henkilölle, jolla alaraajavamma on toispuoleinen tai tarve tuelle on muutoin merkittävä. 

Lumessa liikkumisen apuvälineet avuksi hankiulkoiluun

Tapahtumissa oli kokeiltavissa erilaisia lumessa liikkumisen apuvälineitä. Lumi voi olla iso haaste liikkumiselle, jos henkilö vaikkapa käyttää pyörätuolia tai rollaattoria. Avuksi voi ottaa Wheel Blade -sukset, jotka kiinnitetään apuvälineen etupyöriin sujuvoittamaan kulkua. 

Toisena apuvälineenä voidaan käyttää Snow Comfort -pulkkaa. Avustaja työntää kädensijoista pulkkaa, mihin avustettava on istutettu. Näin avustusta tarvitseva henkilö voi päästä pulkkamäkeen, jäälle tai syvälle hankimetsään.

Erilaisia soveltavan ulkoilun ja liikkumisen apuvälineitä voi vuokrata www.valineet.fi -sivuilta kohtuulliseen hintaan. Välineitä löytyy eri toimipaikoista ympäri Suomen. Välineet toimitetaan tarvittaessa rahdilla vuokraajalle. 

soveltava lumikenkaily

Tietoa Yhteiset polut -hankkeesta

Yhteiset polut on Suomen Ladun ja Suomen Paralympiakomitean yhteishanke, jossa edistetään perheiden yhdenvertaisia luontoliikunnan mahdollisuuksia valtakunnallisesti ja lisätään perheliikunnan toimijoiden osaamista. Hanketta rahoittaa opetus- ja kulttuuriministeriö. 

Yhteiset polut -hankkeessa pilotoidaan perheliikuntatapahtumia, joissa huomioidaan moninaisten perheiden osallistumismahdollisuudet. Tutustu lisää hankkeeseen ja löydä tulevat tapahtumat Yhteiset polut -hankkeen verkkosivuilta.