Valtavaaran huiputus vie Rukan kävijän upeisiin maisemiin

07.11.2012|Ulkoile

Valtavaaran päälle nousevan, noin 8 kilometriä pitkän päiväreitin uudenkarhea nimi on Valtavaaran huiputus. Metsähallitus julisti elokuussa nimikisan, jossa etsittiin vanhalle päiväreitti-nimelle uusi ja tuoreempi vaihtoehto.

Valtavaaran huiputus kulkee aivan Rukan matkailukeskuksen kyljessä sijaitsevalla Valtavaaran ja Pyhävaaran luonnonsuojelualueella, joka on suosittu lähiretkeilykohde. Suojelualueelle tehdään vuosittain noin 35 000 käyntiä: talvella vaaran huipulle noustaan hiihtäen tai lumikengillä, kesällä ja syksyllä patikoidaan ja bongataan lintuja.

Hiljattain julkaistun kävijätutkimuksen mukaan alueen talvikävijät ovat kesän kulkijoita uskollisempia: talvella kolme neljästä on käynyt alueella ennenkin, kun taas sulan maan aikaan puolet kävijöistä on ensikertalaisia.

Päiväkäynnillä kierrettävät ympyräreitit ovat suosituimpia tapoja vierailla suojelualueilla. Valtavaaralla liikkuneista lähes 90 % oli päiväkävijöitä, ja he majoittuivat Ruka-Kuusamon alueella keskimääräin 5,5 vuorokautta, yöpyen omassa tai vuokramökissä.

Suojelualueiden hyöty paikallistaloudelle on suurinta matkailualueilla, joissa asiakkailla on mahdollisuus käyttää monipuolisia matkailupalveluita, kuten majoitusta ja ohjelmapalveluita. Valtavaaran ja Pyhävaaran kävijät ovat Ruka-Kuusamon runsaiden palveluiden äärellä. Arvioiden mukaan vuonna 2011 Valtavaaran ja Pyhävaaran luonnonsuojelualueen kävijät jättivät Ruka-Kuusamon alueelle lähes 5 miljoonaa euroa.

Kävijät olivat erityisen tyytyväisiä Valtavaaran ja Pyhävaaran luonnonsuojelualueen luonnonympäristöön. Sinne tullaan useimmiten maisemien, luonnon kokemisen ja rentoutumisen vuoksi.

Kävijätutkimus on Metsähallituksen perusselvitys, jolla tuotetaan tietoa luonnonsuojelu- tai virkistysalueen virkistyskäytöstä ja kävijöistä. Valtavaaran ja Pyhävaaran kävijätutkimuksesta saatuja tietoja on jo ehditty käyttää alueen hoito- ja käyttösuunnitelmassa. Myös kävijöiden toive nykyistä paremmasta viitoituksesta toteutetaan.
Julkaistu tutkimusraportti on luettavissa Metsähallituksen verkkopalvelussa osoitteessa: http://julkaisut.metsa.fi/julkaisut/show/1217  (julkaisut.metsa.fi)