Talviuinnista voimaa työelämään

09.11.2012|Ulkoile

Suomen Ladun talviuintiin keskittynyt kolmivuotinen EU-hanke päättyi elokuussa, mutta hankkeen hyvinvointituote houkuttelee työikäisiä avantoon jatkossakin.

Suomen Ladulla on pitkät perinteet talviuinnista ja paljon asiantuntemusta lajin erityispiirteistä. Vuonna 2009 lajin ympärille käynnistettiin Terveyttä talviuinnista -hanke, jonka tavoitteena oli tuoda lajin positiiviset terveysvaikutukset laajasti ihmisten tietoisuuteen sekä tuotteistaa talviuinti terveysliikuntalajina.

Hankkeen kohderyhmänä olivat erityisesti vähän liikkuvat työikäiset, joiden työssä jaksamiseen haluttiin talviuinnilla tuoda helpotusta.

Talviuinti on matalankynnyksen laji, jonka harrastaminen on helppo aloittaa. Harrastaminen ei vaadi kalliita varustehankintoja, eikä vie paljoa aikaa – sopiva harrastus kiireiselle työikäiselle.

Hankkeeseen haettiin kumppaneiksi kuntia, jotka halusivat edistää alueensa työyhteisöjen hyvinvointia talviuinnin avulla. Hankkeessa oli mukana seitsemän kuntaa: Espoo, Kalajoki, Kokkola, Kouvola, Loppi, Oulu ja Rovaniemi

Hankkeeseen mukaan lähteneet talviuintiyhdistykset – Oittaan Uppo-nallet, Kalajoen Latu, Avantouintiseura Kuutti, Likolammen Talviuimarit, Lopen Samoojat, Oulun Talviuimarit ja Ounasvaaran Latu – halusivat kehittää asiantuntemustaan talviuinnissa, parantaa lajin harrastamismahdollisuuksia kunnassa sekä kehittää yhdistyksen toimintaa.

Hankkeen aikana yhdistykset jalostivat talviuintiosaamistaan ja kehittivät toimintaansa ammattimaisiksi palveluntuottajiksi. Osaaminen leivottiin talviuinnin hyvinvointituotteeksi, jota yhdistykset tarjosivat kunnan työyhteisöille ja yrityksille työhyvinvointia tukevaksi liikuntalajiksi.

Hyvinvointituote sisältää talviuintikoulutuksen ja vaihtelevan määrän ohjattuja uintikertoja. Talviuintituotteen avulla lajin aloittaminen on helppoa ja turvallista.

Hyvinvointiryhmien kautta moni työikäinen aloitti talviuinnin harrastamisen yhdistyksissä. Kyselyssä, jossa kartoitettiin uusien harrastajien kokemuksia talviuinnista, moni kertoi saaneensa kylmästä vedestä muun muassa pirteän mielen, paremmat yöunet ja jaksamista arkeen. Jotkut kertoivat saaneensa avannosta apua myös kipuihin ja särkyihin.

Terveyttä talviuinnista -hankkeen yksi tärkeimmistä saavutuksista oli koulutuksia varten kehitetty talviuintimateriaali. Aikaisemmin hajallaan eri ihmisillä ollut tieto koottiin yksiin kansiin kattavaksi talviuintioppaaksi. Oppaan lisäksi valmistui myös talviuinnin opetusvideo ja luentoesitys.

Yhdistykselle koulutusten pitäminen toi uusia jäseniä ja sitä kautta myös lisätienestiä. Positiivista oli myös yhdistyksen ja kunnan välisen yhteistyön syventyminen, jonka myötä monilla paikkakunnilla kunnan työntekijöille suunnatut talviuintikoulutukset jatkuvat tulevinakin talvikausina.

Osa talviuintiyhdistyksistä on suunnitellut hyvinvointiryhmien pitämistä yrityksille ja muille ryhmille myös tulevaisuudessa.

suomenlatu.fi/talviuinti

Teksti: Aura Pilkama

TALVIUINTITUOTTEET

TERVEYTTÄ TALVIUINNISTA  -opas on kattava kirjanen aiheesta niin uimareille kuin yhdistystenkin käyttöön. Oppaassa käsitellään muun muassa, miten talviuinnin voi aloittaa, kenelle laji sopii ja millainen on hyvä talviuintipaikka. Sh. 5 €.

TALVIUINTIVIDEO opastaa helposti talviuinnin alkuun. DVD muodostaan yhdessä Terveyttä talviuinnista -oppaan kanssa kokonaisuuden, joiden avulla lajista saa kaiken irti. Sh. 10 €. 

Tilaa tuotteet Sporttikaupasta
www.sporttikauppa.com