Talviuinnin olosuhteissa kysyntä ja tarjonta eivät kohtaa

17.01.2023|Ulkoile Vaikuta

Talviuimareita on Suomessa jo noin puoli miljoonaa ja moni suomalainen on kiinnostunut aloittamaan lajin harrastamisen. Turvalliseen harrastamiseen vaadittavien olosuhteiden tarjonta ei kuitenkaan vastaa kysyntää.

Rakastu talviuintiin -viikolla 9.-15.1.2023 Suomen Ladun jäsenyhdistykset järjestivät lukuisia talviuintitapahtumia ympäri Suomen. Kuva: Timo Veijalainen

Talviuinnin harrastajamäärän kasvu on tuplaantunut 2000-luvulla. Vuonna 2022 julkaistun Luonnonvarakeskuksen tutkimuksen mukaan noin puoli miljoonaa suomalaista harrastaa talviuintia. Nykyisten harrastajien lisäksi jopa 400 000 suomalaista olisi kiinnostunut harrastamaan talviuintia, mikäli tarjolla olisi harrastukseen soveltuvat olosuhteet.

“Turvalliseen talviuintiin tarvitaan aina talviuintipaikka. Liikuntapaikkarekisterin mukaan Suomessa on tällä hetkellä 253 talviuintipaikkaa. Määrä saattaa kuulostaa suurelta, mutta näin ei kuitenkaan ole. Esimerkiksi Helsingin kaupungin liikuntatoimi laskee, että yksi talviuintipaikka palvelee enintään tuhatta uimaria. Tarjonta ei vastaa tällä hetkellä kysyntää”, toteaa Suomen Ladun ulkoiluolosuhdetyöstä vastaava Hannu Tiusanen.

Tällä hetkellä olemassa olevien talviuintipaikkojen perustietojen etsimisessä on harrastajalla usein haasteita. Myös talviuintipaikkojen turvallisuudessa ja energiatehokkuudessa on paljon parannettavaa.

“Haluamme olla osaltamme edistämässä talviuintipaikkojen saavutettavuutta, energiatehokkuutta ja turvallisuutta sekä kannustaa kuntia, yrityksiä ja yhdistyksiä rakentamaan uusia talviuintipaikkoja”, jatkaa Tiusanen.

Viime viikolla vietetty talviuinnin kampanjaviikko osoitti, että laji kiinnostaa

Suomen Ladun Rakastu talviuintiin -kampanjaviikko järjestettiin viime viikolla 9.-15.1.2023 kolmatta kertaa. Kampanjaviikko osoitti, että talviuintitrendi on edelleen kasvussa ja uusia harrastajia löytää jatkuvasti lajin pariin.

Viikon aikana Suomen Ladun sosiaalisen median tileillä jaettiin tietoa talviuinnista. Kaikille avoimeen webinaariin osallistui yli 200 henkilöä. Valtakunnallisesti järjestettiin yli 20 tapahtumaa eri puolilla Suomea.

“Edellisinäkin vuosina kampanjaviikon suosio on ollut valtava. Ihmiset ovat kiinnostuneita saamaan tietoa turvallisesta harrastamisesta, harrastamismahdollisuuksista ja talviuinnin terveysvaikutuksista”, kertoo kampanjaviikosta vastannut Jenni Humalajoki.

Lisätiedot:

Hannu Tiusanen
Yhteiskuntasuhteiden asiantuntija
hannu.tiusanen@suomenlatu.fi
Puh 044 493 8469

Jenni Humalajoki
Ulkoilun asiantuntija, Rakastu talviuintiin -kampanja
jenna.humalajoki@suomenlatu.fi
Puh 046 921 5502