Seuratukea lisätään – yhdistyksiä kannustetaan hakemaan rahaa lasten ja perheiden toimintaan

19.12.2012|Ulkoile

Liikunnan määrärahoja tullaan suuntaamaan entistä enemmän ruohonjuuritason toimintaan. Siksi seuratuen rahoitusta kasvatetaan ensi vuonna 2,3 miljoonalla eurolla. Yhdistysten kannattaa nyt hakea seuratukea toimintansa avuksi.

Seuratuki on tarkoitettu yhdistysten perustoiminnan kehittämiseen. Seuratuen avulla vahvistetaan yhdistystoiminnan laatua, kehitetään ja uudistetaan perustoimintaa, sekä mahdollistetaan liikunnan harrastaminen erityisesti lapsille ja nuorille. Seuratuen avulla vahvistetaan yhteisöllisyyttä ja tuetaan yhdistysten tekemää vapaaehtoistyötä.

Seuratuen jakaa opetus- ja kulttuuriministeriö. Tarkemmat hakuohjeet, kriteerit ja lomakkeet julkaistaan ministeriön verkkosivuilla tammikuussa. Haku aukeaa helmikuussa ja päättyy 15.3.2013. Vuonna 2013 seuratukea myönnetään 3 850 000 euroa, mikäli eduskunta hyväksyy ensi vuoden talousarvioesityksen.

Tukea kohdennetaan erityisesti lasten, nuorten ja perheiden liikuttamiseen. ”Seuratuen avulla voidaan alentaa osallistumismaksuja lasten ja nuorten liikunnassa sekä lisätä lasten ja nuorten harrastajamääriä seuroissa”, sanoo kulttuuri- ja urheiluministeri Paavo Arhinmäki.

Miten hakea?
 
Ministeriön jakaman kehittämistuen tavoitteena on tarjota laadukasta toimintaa mahdollisimman monelle kohtuukustannuksin. Vuonna 2013 taloudellisen tuen kohdennus on ennen kaikkea lapset ja nuoret.

Keinona on perustoiminnan kehittäminen. Rahaa voi hakea esimerkiksi päätoimisen tai osa-aikaisen työntekijän palkkaamiseen, oman osaamisen lisäämiseen, paikallisen yhteistyön toteuttamiseen tai lapsille ja nuorille tarkoitettujen toimintamuotojen lisäämiseen. Innovaatiot ja rohkeat kokeilut ovat tervetulleita, mutta eivät pakollisia. Ihan tavallisen seuratoiminnan kehittäminen riittää.

" Jäsenyhdistystemme kannattaa nyt tarttua tilaisuuteen ja lähteä kehittämään jo olemassa olevaa matalan kynnyksen toimintaansa. Annan mielelläni apua ja ideoita seuratuen hakemiseen”, lupaa Lasten- ja nuortentoiminnan päällikkö Nina Räike Suomen Ladusta.

Nina on erityisen iloinen siitä, että perheliikunta on nostettu tuen kohteeksi. ”Perheliikunta on ollut mukana yhdistystemme toiminnassa erilaisten tapahtumien, retkien ja säännöllisten ryhmien muodossa jo pitkään. Sen avulla voidaan löytää myös uusia liikkujia, esimerkiksi vähän liikkuvien lasten vanhemmista.”

Lisätietoja ja tukea seuratuen hakemiseen liittyen:

nina.raike@suomenlatu.fi,  p. 044 722 6312
www.minedu.fi  
www.seuratuki.fi