Retkipaika: Kuivataipaleen kanava

12.03.2013|Ulkoile

Pohjois-Savosta, Suonenjoen syrjäkyliltä löytyy kanava, joka on pienestä koostaan huolimatta ainutlaatuinen. Aiemmin teollisuuden vesiliikennettä palvellut kanava on nykyisellään tuttu monella huviveneilijälle. Retkipaikka teki talvisen retken museokanavalle.

Mikä yhdistää Vuoksen ja Kymijoen vesistöjä?

No, Kuivataipaleen kanava tietysti. Vesielementistä huolimatta tämä olisi ehkä kuivaan naurahdukseen riittävä puujalkavitsi, vaan onneksi se myös painavaa faktaa. Maastamme ei nimittäin löydy muita kaksi vesistöä yhdistävää kanavaa.

Kuivataipaleen kanava löytyy Suonenjoelta Jalkalan kylältä. Siellä on Savonselän vedenjakajan yli vuonna 1860 kaivettu 300 metrinen kanava alunperin Hackman-yhtiön puutavaran uittoa varten. Alunperin vesi virtasi kanavassa vapaasti, mutta 1890-1891 kanavaan lisättiin sulut. Sen myötä onnistui laivaliikenne Sorsakosken ja Suonenjoen kirkonkylän välimaastossa.

Kaikella on aikansa ja niin oli myös Kuivataipaleen kanavalta. Liikenteen hiipuessa sulut poistettiin käytöstä 1950 ja seuraavalla vuosikymmenellä myös kanavan käyttö lakkasi. Uusi aika Kuivataipaleelle kuitti 1990-luvun puolivälissä, kun museovirasto kunnosti kanavan. Uusilla sulkuporteillaan se palvelee sisävesien veneliikennettä.

Parisen viikkoa sitkeää talviflunssaa poteneena päätin lähteä katsomaan, mitä kanavan talveen kuuluu. Edellisestä vierailusta kanavalla oli myös kulunut puolenkymmentä vuotta. Perille myös pääsi autolla, joten lumessa tarpominen puolikuntoisena jäisi väliin.

Siellä se odotti, piteli talvea, lepäsi lumivaipan alla. Vasta aivan sulkuportin lähellä saattoi kuulla veden solinan. Siellä virta piti pientä alaa avovetenä, kevään siemenenä. Siitä alkaisivat jäät sulamaan auringon kivutessa kevään mittaan yhä korkeammalle taivaalle. Solinaa kuunnellen muistelin joskus hyvin kauan sitten, olisiko kunnostuksen aikoihin, kanavalla ollutta onkikilpailua, joka sattui olemaan poikkeuksellisen menestyksekäs. Kirjahyllystä löytyy edelleen palkintona ollut Jalkalan kyläkirja.

Lisää kuvia ja kartta: http://retkipaikka.fi/vapaa/kuivataipaleen-museokanava-suonenjoki/

Teksti ja kuva: Antti Huttunen