Polkaise retkelle

11.06.2011|Ulkoile

Loman lähestyessä huomaa tutkivansa pyöräkarttoja ja miettivänsä mielenkiintoisia kohteita. Ja niitä riittää. Jo kotimaassa riittää fillaroitavaa useammaksi kesäksi ja kivenheiton päässä odottavat Viron, Ruotsin ja Tanskan mahdollisuudet.

Suunnittelu on osa lomailun viehätystä ja se kannattaa tehdä hyvin myös retken onnistumisen kannalta.

Ensimmäisenä on hyvä pohtia, onko retkellä tärkeämpää matka vai päämäärä. Pyöräretkelle voi lähteä yksinkertaisesti pyöräilyn ilosta ja taittaa matkaa vaikka sata kilometriä päivässä tai ottaa päämääräksi kohteissa viipymisen ja mitoittaa matkat lyhyemmiksi sen mukaisesti.

Matkavauhti pyöräretkellä on noin 15-20 kilometriä tunnissa. Sopivan vauhdin voi selvittää etukäteen pyöräilemällä pidemmän matkan omasta mielestä sopivalla vauhdilla ja laskemalla matkanopeuden kaavalla: (60 x matka kilometreissä) / matkaan käytetty aika minuuteissa = matkanopeus.

Aikataulussa täytyy ottaa huomioon myös tauot, ruokailut ja leiriytyminen sekä mahdolliset hidasteet, kuten sää, rengasrikot, eksyminen ja väsyminen. Pitkällä pyöräretkellä on syytä pitää myös lepopäiviä.

 

Netistä ja pyöräilykartoista löytyy vinkkejä reitin valintaan. Inspiraatiota voi hakea valmiista reiteistä, kuten www.pyoraillensuomessa.fi -sivustolla esitellyistä kotimaan reiteistä. Ulkomaille mielivän kannattaa tutustua Eurovelo -reitistöön, www.ecf.com.

Valmiit reitit kiertävät monesti kaikki mahdolliset nähtävyydet. Sen vuoksi reitti voi kulkea esimerkiksi tylsemmässä maisemassa kuin reitti, jonka varrella ei ole paikallisen kuuluisuuden syntymäpaikkaa tai vanhaa kivikasaa. Liian orjallisesti niitä ei siis kannata seurata. Toki joukossa on monia upeita nähtävyyksiä ja niistä on hyvä valita ne, mitkä oikeasti kiinnostavat.

Reittiä valittaessa täytyy miettiä myös omia pyöräilytottumuksia. Toiset pitävät päällystetyistä valtateistä, toisille paras reitti on kiemurtelevat pikkutiet, joista osa on hiekkateitä.

Hyväksi havaittu tapa reitin valintaan on valita retkelle jokin teema. Se voi olla vaikkapa lavatanssipaikat, kartanot, kansallispuistot tai maatilamatkailu. Karttakeskukselta on ilmestynyt kaksi opasta, joista voi myös ottaa teeman kotimaan pyöräretkelle: Suomen 100 Lähiruokakohteet ja Suomen 100 Lintukohteet.

Hyvä kartta on tarpeen retkellä. Vaikka käyttäisit gps-laitetta. Esimerkiksi Pyöräily GT -kartat kattavat koko Suomen ja ne on suunniteltu erityisesti pyöräilijän tarpeisiin. Suomesta saa myös ulkomaiden tiekartastoja ja netin kautta voi tilata pyöräilykarttoja.

 

Tärkeä osa pitkän pyöräretken suunnittelua on selvittää reitin varrella olevat palvelut. Etukäteen kannattaa selvittää ainakin pyöräkorjaamojen, apteekkien, leirintäalueiden sekä kauppojen ja ruokapaikkojen sijainti. Lisäksi on hyvä tietää, miten pyörän saa tarvittaessa kuljetettua yleisillä liikennevälineillä.

Jos majoittuu mieluummin sisätiloissa kuin teltassa, majoitus on varattava ennen matkaa. Moni pyörämatkailija on ihastunut Euroopan bed & breakfast -majoituksiin, jotka ovat edullinen tapa majoittua ja samalla tutustuu paikallisiin. Myös Suomessa on tarjolla b&b-majoitusta sekä esimerkiksi maatila- ja hostellimajoitusta. Mielenkiintoisia majoitusvaihtoehtoja löytyy esimerkiksi Suomen Luomumatkailuyhdistyksen sivuilta www.eceat.fi.

 

Pyöräretken voi tehdä melkein minkälaisella pyörällä tahansa. Muutama seikka kannattaa kuitenkin ottaa huomioon, jos arvostaa mukavuutta ja sujuvaa matkantekoa.

Retkelle tuppaa tulemaan mukaan yhtä ja toista, varsinkin jos majoittuu teltassa. Retkikäyttöön suunnitellussa pyörässä nämä asiat on otettu huomioon. Runko kestää enemmän painoa ja satulalaukut saa kätevästi kiinni telineisiin. Pyörän päällä myös vietetään melkoisen pitkiä aikoja yhteen soittoon, joten ajomukavuuteen kannattaa panostaa. Hyvässä retkipyörässä ohjaustangon säätö onnistuu ilman työkaluja, jolloin ajoasentoa voi välillä vaihtaa.

Satula on pidemmällä matkalla ehdottomasti kapea. Leveä satula voi aiheuttaa ikäviä hankaumia. Kipeytyneet istumalihakset välttää sillä, että ajaa ainakin muutamia kymmeniä kilometrejä säännöllisesti ennen retkeä.

 

Kun pyöräretken on suunnitellut hyvin ja valmistautunut siihen myös fyysisesti, voi vain nauttia pyöräilyn vapaudesta ja matkan varrella eteen tulevista kokemuksista ja elämyksistä.

Lisää reiteistä ja kohteista sekä paljon tietoa pyörämatkailusta: www.pyoraillensuomessa.fi

Teksti: Minna Ala-Kyyny