Pohjois-Karjalan retkeilyn grand old man ja Joensuun Ladun puheenjohtaja Eero Oura on oikea mies kertomaan kotimaakuntansa monipuolisista retkeilymahdollisuuksista.
Suomen päästä päähän kävellyt, Saharan, Himalajan, Alpit ja Pyreneitten vuoriston kokenut, Grönlannin keskijäätikön halki hiihtänyt, Santiago de Compostelan ja monet muut paikat kiertänyt Eero Oura pitää Pohjois-Karjalan reitistökokonaisuutta lajissaan ainutlaatuisena.
Kiehtovia reittejä pitkiinkin vaelluksiin
Koko Pohjois-Karjalan kattavaan virkistysreittiverkostoon kuuluu yhteensä tuhansia kilometrejä vaellus-, melonta- ja pyöräilyreittejä. Reitistö yhdistää toisiinsa Kolin, Petkeljärven ja Patvinsuon kansallispuistot sekä Ruunaan retkeilyalueen.
"Laajan, yhtenäisen reitistön ansiosta Pohjois-Karjalassa voi viettää jopa viikkoja luonnossa vaeltaen, pitkältä reitiltä toiselle siirtyen. Omat suosikkireittini ovat Susitaival ja Karhunpolku, joille kertyy pituutta yhteensä reilut 230 kilometriä", kertoo Mr. Pitkäreitiksi itsensä mieltävä Eero Oura.
"Vaativien reittien polut ovat hyviä, vaikka kulkevat pääosin talousmetsissä, ja varustusta niillä on sopivasti. Hiljaisuuden ja rauhan lisäksi poluilla kulkijaa kiehtoo luonnon ja maiseman monipuolisuus vesistöineen, lehtoineen ja mäntykankaineen", Oura kuvailee.
Helppokulkuisia polkuja luonnossa virkistäytymiseen
Pitkien ja vaativien vaellusreittien lisäksi Pohjois-Karjalasta löytyy myös helppokulkuisia luontopolkuja ja reittejä päiväpatikointiin. Lääkärinä Oura korostaa luontoliikunnan terveysvaikutuksia ja puhuu myös lyhyiden reittien puolesta: niitä tarvitaan pistäytymiseen ja virkistäytymiseen.
Eero Ouran suosikkivirkistyskohde on Patvinsuo, jonka ikivanhoissa aarniometsissä ja soilla on runsaasti lyhyitä polkuja lapsiperheille ja lintuharrastajille. Patvinsuolla lintutornin ja Olkkosensuon välisellä reitillä on mahdollisuus nähdä ahman jälkiä ja karhun jätöksiä.
"Vaativamman reitin päiväpatikointiin tarjoaa Kolvananuuron luontopolku Enon ja Kontiolahden rajamailla. Pääosin ikivanhassa rotkolaaksossa kiertävä viiden kilometrin rengasreitti on kiinnostava kohde erityisesti kasviharrastajille", kehuu Oura.
Luontoon helposti ja esteettömästi
Joensuussa kävijälle avautuvat retkeilyreitit melkein kaupungin keskustasta. Pielisjoen suulla sijaitsevaa Kuhasaloa kiertää helppokulkuinen luontopolku, jonka varrella on useita nuotiopaikkoja ja kaksi vuokrattavaa kotaa. Kuhasalo on kiinnostava retkikohde myös historiasta kiinnostuneille, sillä alueella on sijainnut keskiaikainen ortodoksinen erämaaluostari ja sen kallioista on löydetty vanhoja kaiverruksia.
Osa Pohjois-Karjalan retkeilyreitistöistä on suunniteltu tarjoamaan esteettömiä luontoelämyksiä. Esimerkiksi Elovaaran luontopolku Joensuun Pyhäselässä tarjoaa luonnossa liikkumisen iloa
jokaiselle. Hammaslahden taajaman välittömässä läheisyydessä sijaitsevan harjualueen luontopolkujen nuotiopaikoista toinen on rakennettu esteettömäksi. Monipuolisin esteettömien palvelujen kohde on kuitenkin Ruunaalla. Koskenlaskuun, majoittumaan, lintutornille ja kalastamaan pääsee myös pyörätuolilla.
Reittejä maastopyöräilijöillekin
Pohjois-Karjalan maisemiin voi tutustua polkupyörän satulassa matkaten. Esimerkiksi Joensuun keskustasta lähtevä Jaaman kierros on vajaan 40 kilometrin mittainen rengasreitti, joka kiertää Höytiäisen kanavan kautta takaisin kaupunkimaisemiin.
Mykistävän hienoja maisemia tarjoavat puolestaan Kolin kaksi rengasreittiä, jotka voi yhdistää yhdeksi pitemmäksi pyöräilyreitiksi. Pitkistä vaellusreiteistä esimerkiksi Karhunpolku sopii myös taitaville ja kartanlukutaitoisille maastopyöräilijöille.
Eero Ouran vinkit aloittelijalle:
Teksti: Katri Vuorjoki