Patikointikohde: Kiinan muuri

13.11.2012|Ulkoile

Yli 6000 km pitkä ja yli 2000 vuotta vanha Kiinan muuri on yksi maailman suurista ihmeistä. Kiinan muuri ei ole vain nähtävyys, vaan erinomainen patikkakohde.

Kun ensimmäisen kerran vierailin Kiinan muurilla nuorena opiskelijana vuonna 1994, en arvannut, että tulisin palaamaan sinne vielä useita kertoja. En liioin osannut aavistaa, kuinka vähän se kärsisi mielessäni inflaatiota: muurin mahtavuus tekee vaikutuksen joka ikinen kerta.                   

Keisari Qin Shihuangdi yhdisti Kiinan ensimmäistä kertaa yhtenäiseksi valtioksi vuonna 221 eKr. Hänen hallituskautensa Qin-dynastia kesti vain muutaman vuoden, mutta tuona aikana saatiin paljon aikaan. 

Tuohon kauteen juontuu myös Kiinan muurin varhaisin historia, kun valtakunnan pohjoisosaan rakennettiin puolustusmuuri paimentolaiskansoja vastaan. Myöhemmät dynastiat jatkoivat muurin rakentamista, osin tarkoituksenaan myös suojata Silkkitietä. 

Välillä muuri pääsi rappeutumaan, kunnes se rakennettiin pääosin uudestaan 1368–1644 hallinneen Ming-dynastian aikana. 

Ming-muurin rakentamiseen käytettiin erittäin kestäviä tiiliä ja laastia, jollaisia Euroopassa ei osattu valmistaa vielä satoihin vuosiin. Sadattuhannet sotilaat, talonpojat ja rangaistusvangit uurastivat työssä, jossa menehtyneet haudattiin muurin alle. 

Pisimmillään yli 6 500 kilometrin mittainen muuri kiemurtelee vuoristoisessa maastossa paikoin jopa 70 asteen kulmassa. Säännöllisten välimatkojen päähän rakennettiin tähystystornit, joista merkkitulin, -savuin ja ratsulähetein kiidätettiin viestiä vihollisen liikkeistä. 

Kiinan muurin on väitetty olevan ainoa ihmisen tekemä rakennelma, joka näkyisi avaruudesta paljaalla silmällä. Väite on mitä ilmeisimmin myytti, joten ainakaan Kiinan muurin takia ei ole syytä rynnätä varaamaan avaruusmatkaa.

Paremmin – ja huomattavasti edullisemmin – muurin kokee patikoiden.

Lisätietoja patikointimatkoista: 
www.kaukoretket.fi