Ota huomaavaisen maastopyöräilijän etiketti haltuun

29.06.2022|Ulkoile Vaikuta

Suomen Latu on julkaissut yhdessä Metsähallituksen ja Turvallisuus- ja kemikaaliviraston kanssa uudistetun maastopyöräilijän etiketin. Etiketti muistuttaa luonnossa pyöräilyn pelisäännöistä ja vastuullisista toimintatavoista.

Tom Nylund ja Mikko Peltola kertaavat maastopyöräilijän etiketin videolla.

Maastopyöräilyn suosio on kasvanut ja laji saa jatkuvasti uusia harrastajia. Uudistetulla maastopyöräilijän etiketillä Suomen Latu haluaa muistuttaa luonnossa pyöräilyyn liittyvistä toimintatavoista: vastuullinen maastopyöräilijä liikkuu aina luontoa kunnioittaen ja ottaa huomioon toiset ulkoilijat.

”Maastossa pyöräily on jokamiehenoikeus, eikä harrastamiseen pääasiassa tarvita maanomistajan lupaa. Maastopyöräilijän tulee kuitenkin olla selvillä luonnossa liikkumisen pelisäännöistä”, sanoo Suomen Ladun maastopyöräilyn lajivastaava Tanja Kyrönlahti.  

Suomen Latu on laatinut yhteistyökumppaneidensa kanssa lukuisia etikettejä ulkoilijoiden harrastamisen tueksi. Maastopyöräilijän etiketti on laadittu yhteistyössä Metsähallituksen ja Turvallisuus- ja kemikaaliviraston kanssa. Etiketti löytyy myös videona.

Huomaavaisen maastopyöräilijän ohjeet

  • Polku on yhteinen ja luonto kuuluu kaikille. Ole huomaavainen kaikille kulkijoille.
  • Käytä olemassa olevia polkuja ja reittejä. Vältä kosteikkojen kiertämistä ja lukkojarrutuksia kulumisen vähentämiseksi.
  • Ota selvää alueen ja reittien säännöistä ja noudata niitä.
  • Muista vastuusi. Älä roskaa tai vahingoita puita ja taimia.
  • Oikea tilannenopeus tuo turvallisuutta. Hidasta ohitustilanteissa ja risteyksissä, käytä kelloa tai ääntä.
  • Jokaisen velvollisuus on auttaa loukkaantunutta. Tarvittaessa käytä 112-sovellusta tai soita apua.