Metsämörriohjaajat ja Tuulenhuiske ehdolla Vuoden Lasten ja nuorten luontoliikuttajaksi

13.12.2012|Ulkoile

Ehdokkaat Vuoden Lasten ja nuorten luontoliikuttajaksi on valittu. Ehdolla ovat Kirkkohallitus, Metsämörriohjaajat ja Luonnossa kotonaan -ltapäiväkerho Tuulehuiske.

Metsähallitus ja Urheilugaala etsivät vuoden 2012 Lasten ja nuorten luontoliikuttajaa. Loppusuoralle 74 ehdotuksen joukosta valikoituivat Kirkkohallituksen Vihreät riparit -hanke, Metsämörriohjaajat ry ja Luonnossa kotonaan -pedagogiikka harjoittava iltapäiväkerho Tuulenhuiske.

Metsähallitus ja Suomen Urheilugaala jakavat erikoispalkinnon ansioituneelle Lasten ja nuorten luontoliikuttajalle Suomen Urheilugaalassa 15.1.2013. Palkinnon avulla Metsähallitus ja Urheilugaala haluavat tukea lasten ja nuorten luonnossa tapahtuvaa liikuntaa ja ulkoilua sekä edistää varhaista luontosuhteen syntymistä.

”Ulkoilmaelämä on vahva osa suomalaisuutta. Aktiivisen luontosuhteen ja monipuolisen luontoliikunnan on todettu vaikuttavan niin lapsen fyysiseen ja psyykkiseen kehitykseen kuin moniin muihin myöhemmin elämässä tarvittaviin taitoihin”, perustelee Metsähallituksen pääjohtaja Jyrki Kangas.

Ehdokkaat korostavat luontoliikuntaa, elämyksiä ja luontosuhteen merkitystä

Vuoden Lasten ja nuorten luontoliikuttaja -palkinnon saajaksi haettiin tahoa, joka toiminnallaan edistää lasten ja nuorten luonnossa liikkumista. Tärkeää oli, että toiminta on tasa-arvoisesti saavutettavissa ja monistettavissa.

Aktiivisten vanhempien perustaman Luonnossa Liikkuen ry:n ylläpitämän iltapäiväkerho Tuulenhuiskeen toiminta tutustuttaa ala-asteikäiset lapset luontoliikunnan saloihin elämysten kautta. Iltapäiväkerhojen merkitys lasten liikunnan ja luontoilun edistämisessä on kasvanut iltapäiväkerhotoiminnan yleistymisen myötä.

”Ehdokkuus tuntuu inspiroivalta ja innostaa jatkamaan. Se on kunnianosoitus talkoilla tehtyä työtämme kohtaan,” kommentoi Virpi Jylhä Luonnossa Liikkuen ry:stä.

Metsämörriohjaajat ympäri Suomen vievät vuosittain tuhansia alle 12-vuotiaita lapsia seikkailemaan luontoon sekä luovat näin lapsille pysyvän suhteen luontoliikuntaan. Metsämörriohjaajat ry:n toiminnan vahvuus on luontoliikuntakokemusten tarjoaminen juuri sille ikäryhmälle, jolla luonto- ja liikuntasuhde on muodostumassa.

”Metsämörrikonseptissa on omat laulut, leikit ja satuhahmot. Mennään aina samalle metsäpaikalle, jolloin lapsi oppii tuntemaan sen. Paikka tulee niin tutuksi, että lapsi oppii rakastamaan sitä.” kuvailee yhdistyksen puheenjohtaja Eva-Maija Kuosmanen heidän toimintaansa.

Noin 84 prosenttia rippikouluikäisistä suomalaisista nuorista tavoittava Kirkkohallituksen Vihreät riparit -hanke tarjoaa viikon suomalaisessa luonnossa liikkumista ja yhdessä oleskelua. Hanke luo mahdollisuuden luontoliikuntaan ja -suhteeseen myös niille nuorille, joita perinteinen liikuntaan tai luontoon liittyvä järjestötoiminta ei tavoita.

”Nuoret ovat hyvin valveutuneita luonnon, liikunnan ja terveyden suhteen, mutta arjessa asioiden merkitys usein unohtuu. Sen lisäksi että liikumme luonnossa, rippikoulussa päästään käsiksi näihin merkitys-juttuihin”, kertoo rippileirejä vetävä työalasihteeri Jarmo Kokkonen.

 Lopullisen voittajan valitsee Urheilugaalan suomalaisista vaikuttajista koostuva raati. Tammikuussa 2013 kokoontuvassa raadissa on mukana myös Metsähallituksen pääjohtaja Jyrki Kangas. Voittaja julkistetaan 15.1.2013 Suomen Urheilugaalan suorassa TV -lähetyksessä.