Melontaetiketti on julkaistu

20.05.2022|Ulkoile

Melontaetiketti muistuttaa, miten liikkua vesillä turvallisesti ja vastuullisesti.

Suomen Latu on laatinut yhteistyökumppaneidensa kanssa lukuisia etikettejä ulkoilijoiden harrastamisen tueksi. Etikettijoukko kasvaa jälleen yhdellä uudella etiketillä, melontaetiketillä. Melontaetiketti on laadittu yhteistyössä Suomen Melonta- ja Soutuliiton ja Tukesin kanssa.

“Haluamme edistää hyviä tapoja ja ymmärrystä luonnossa liikkumisen pelisäännöistä myös vesillä, joten pidimme tärkeänä, että myös melojille ja muille vesillä liikkujille luodaan oma etikettinsä”, sanoo Suomen Ladun ulkoilun suunnittelija ja melonnan lajivastaava Susanne Blomqvist.

Melonta on luonnonläheinen harrastus, joka on kasvattanut hurjasti suosiotaan viime vuosina. 

“Toivomme, että kaikki lajin löytäneet saisivat kokea melonnan iloa ja ylpeyttä siitä, kuinka melojat osaavat toiminnassaan ottaa muut ihmiset ja luonnon huomioon”, sanoo harrastekoordinaattori Kai Lindqvist Suomen Melonta- ja Soutuliitosta.

Kesän melontakausi alkaa olla käsillä. Melontaetiketin toivotaan muistuttavan niin konkareita kuin aloittelijoita vesillä liikkumisen säännöistä.

”Etiketit ovat myös erinomainen keino turvallisuuden parantamiseksi ja siksi olemme mielellämme mukana tällaisissa hankkeissa. Toivottavasti myös kuluttajapalvelujen tarjoajat ottavat nämä heti käyttöön”, toivoo Tukesin ylitarkastaja Hannu Väärälä

Etiketin ohjeet kuuluvat:

  • Kunnioita luonnon rauhaa. Vältä turhaa metelöintiä. Anna rannalla tilaa myös muille.
  • Väistä muuta vesiliikennettä. Vältä melomista veneväylillä.
  • Vie roskat mukanasi. Tee nuotio vain osoitetuille paikoille. Avotulen tekeminen maastopalovaroituksen aikana on kielletty.
  • Suosi merkittyjä rantautumispaikkoja. Vältä melomista ja rantautumista piha-alueiden läheisyydessä.
  • Ota selvää lintujen pesimäalueista ja luonnonsuojelualueista. Noudata niiden sääntöjä.
  • Käytä aina kelluntaliivejä. Pidä puhelin mukanasi 112-sovellus ladattuna. Melo olosuhteissa, jotka hallitset.