Lomailijan jokamiehenoikeudet: Mitä lomalla saa tehdä?

31.05.2013|Ulkoile

Miten lähellä mökkilaituria naapuri saa onkia? Saako yksityistiellä pyöräillä? Ota selvää lomailijan jokamiehenoikeuksista ja nauti täysillä Suomen luonnosta.

Suomessa retkeilijällä on moniin muihin maihin verrattuna poikkeuksellisen laajat oikeudet liikkua ja toimia luonnossa. Näitä oikeuksia kutsutaan jokamiehenoikeuksiksi.

 

Kesäisin marjastaminen nousee toistuvasti puheenaiheeksi: tunteita ja epätietoisuutta herättävät etenkin ulkomaalaisten marjanpoimijoiden oikeudet.

”Jokamiehenoikeudet koskevat kaikkia Suomessa asuvia ja oleskelevia, kansalaisuudesta riippumatta”, asiantuntija Anne Rautiainen Suomen Ladusta kertoo.

Yli 90 % Suomen pinta-alasta on käytettävissä jokamiehenoikeudella. Oikeudet mahdollistavat muun muassa telttailun, pyöräilyn ja luonnon tarkkailun tavallisilla luontoalueilla. 

”Jokamiehenoikeuksien näkökulmasta meillä on vain kahdenlaisia alueita: tavallisia luontoalueita, joilla saa liikkua jokamiehenoikeuksilla, ja alueita, joilla ne on rajoitettu tai niitä ei ole ollenkaan”, Rautiainen selittää.

Tavallinen luontoalue ei tarkoita pelkästään metsää, vaan myös joutomaita, niittyjä ja järviä. Jokamiehenoikeuksia taas on rajoitettu – tai niitä ei ole ollenkaan – sellaisissa paikoissa kuin pihapiirit, tuotantolaitosten alueet ja luonnonpuistot.

Luonnonsuojelualueilla retkeilevän onkin syytä huomioida, että alueella voi olla jokamiehenoikeuksia koskevia rajoituksia. Esimerkiksi rantautuminen tai kasvien kerääminen voi olla kielletty.

Jokamiehenoikeudet-nimistä lakia ei lakikirjasta löydy, mutta eri lait, kuten vesilaki ja rikoslaki mahdollistavat tai rajoittavat jokamiehenoikeuksia.

Nämä lait muodostavat myös retkeilijän velvollisuudet: maanomistajaa, maankäyttöä, luontoa ja muita luonnossa liikkuvia ei saa häiritä. 

Jokamiehenoikeudet eivät riipu siitä, kuka omistaa alueen tai on sen haltija.

”Esimerkiksi onkiminen toisen omistamalla vesialueella tai pyöräily yksityistiellä ovat siis sallittuja, kunhan ei häiritse toiminnallaan maanomistajaa tai luontoa”, Rautiainen selvittää.

Heräsikö kysymyksiä?

Suomen Latu ja jokamiehenoikeudet lähtevät kiertueelle kesäkuussa. Kiertue rantautuu ensin Turkuun, jossa yleisötilaisuus pidetään 3.6. Kiertue tulee vierailemaan 17 paikkakunnalla kesän ja syksyn aikana.

”Kannattaa tulla lähimpään tilaisuuteen paikan päälle kysymään ja ottamaan selvää”, Rautiainen kehottaa.

Jokamiehenoikeudet kiertueella -tapahtumasarja käsittää yhteensä 20 yleisötilaisuutta eri puolilla Suomea. Luvassa on tiukkaa asiaa ja vapaata keskustelua jokanaisen ja -miehen mahdollisuudesta liikkua ja oleskella luonnossa. Kiertueen järjestää Suomen Latu yhteistyössä MTK:n kanssa. Tilaisuuksiin on vapaa pääsy.

suomenlatu.fi/jmo