Latuetiketti haltuun – Näin ladulla on kaikilla kivaa

04.01.2022|Paloheinä Ulkoile

Hiihtoladuilla on nyt paikoin tungosta, kun koronapandemia jatkuu. Suomen Latu kannustaa sujuvaan ja muut huomioivaan hiihtoharrastukseen.

Suomen Latu on laatinut ohjeen sujuvaan hiihtolatujen käyttöön. Tätä latuetikettiä noudattamalla kaikilla on mukavaa hiihtoharrastuksen parissa. Voit ladata etiketin täältä (PDF, aukeaa omaan ikkunaan).

01 Latu on kaikkien hiihtäjien yhteinen. Anna kaikille mahdollisuus hiihtää omaa vauhtiaan – ja omalla tyylillään.

02 Nopeampi väistää. Väistä hitaampaa hiihtäjää ohitustilanteissa. Kaksisuuntaisella ladulla kohdatessa molemmat antavat tilaa.

03 Älä luistele perinteisen ladun päällä. Se menee rikki ja pilaa toisten hiihtonautinnon.

04 Auta tarvittaessa. Jokainen hiihtäjä on velvollinen auttamaan kaatunutta tai loukkaantunutta kanssahiihtäjää.

05 Muista hiihtosuunta. Noudata osoitettua hiihtosuuntaa sekä muita ladun varrella olevia ohjeita ja varoituksia.

06 Liiku ennustettavasti. Katso taaksesi ennen kuin vaihdat latua, käännyt risteyksestä tai pysähdyt. Älä kiilaa toisen eteen.

07 Älä kävele ladulla. Perinteisen latu-urat ja vapaan hiihdon osa on tehty hiihtämistä varten, eikä niitä saa muilla liikkumistavoilla rikkoa. Koiraa ei saa ulkoiluttaa yleiseen käyttöön kunnostetulla ladulla.

Kommentoi

Kommentit

Nopeampi väistää

Olisiko tätä sinänsä hyvää sääntöä mahdollista kuvata yksityiskohtaisemmin. Esim ”takaa tuleva nopeampi hiihtäjä kiertää/ohittaa ulkokautta edessään olevan hitaamman hiihtäjän”?

- 12.01.2021

Väistäminen mäissä

Kaksisuuntaisella uralla alamäkeen menevän hiihtäjän tulisi väistää ylämäkeen hiihtävää, koska häntä auttaa painovoima.
Ylämäkeen hiihtävän on paljon raskaampaa siirtyä esim. tasatyöntöön tai pysähtyä ja sen jälkeen liikkeelle.

- 12.01.2021

(Ei otsikkoa)

Jos hiihtämässä on perhe tai muu isompi porukka niin latuetiketti voisi myös ohjeistaa hiihtäjiä siitä miten ladulla liikutaan. Hiihtää ei pidä rinnakkain vaan peräkkäin.


- 13.01.2021

Kaksisuuntaisella luisteluladulla alaspäin laskija huomioi ylöspäin luistelevan ja väistää

Ylämäkeen luistelevan on pakko levittää jalat ja yleensä tila ei riitä alaspäin menevälle luisteluun. Alaspäin luisteleva voi helposti väistää laskussa jalat yhteen tai perinteisen latu-uraan, jotta ylöspäin luistelevan ei tarvitse pysähtyä! Näin on menetelty tähän saakka. Onko väistäminen sääntö nyt muuttumassa Suomen Ladun toimesta ja todella huonoon suuntaan? Riskit vakaviin törmäyksiin kasvaa!

- 13.01.2021

Hiihtoharrastus kaikkien iloksi

Ystävällisesti huomioitavaksi vielä pari seikkaa: älä hiihdä ohitettavan suksien kärkien päältä, äläkä huido pitkillä sauvoilla. Ja jos pysähdyt odottamaan kaveria, juttelemaan tms. ole hyvä ja siirry ladulta syrjään. Lisäksi on ymmärrettävää, että lasten aitoa pelkoa "joutua muiden jalkoihin" on vaikea puhumalla poistaa ja hiihtoinnostus saattaa lopahtaa. Lapsuudessani paljon hiihtäneenä muistan toivoneeni lapsille omaa latua, koska aikuisille tehdyt olivat liian leveät, pienet jalat väsyivät, vaikka hiihtäminen olisi muutoin ollut kivaa. Nämä seikat puoltaisivat ajatusta lapsille tarkoitetuista laduista. Kannattaisi vaihtoehtona kokeilla. Kerrottehan, jos on myönteisiä kokemuksia lasten/heikompien huomioimisesta.

- 14.01.2021

Pysähtyessä ladun sivuun

Lisäisin tämän: jos haluat pysähtyä kuvaamaan, puhumaan puhelimeen, niistämään tms. nouse ladulta ja siirry sivuun. Älä jää stondaamaan ladulle.

- 14.01.2021

Neneän tyhjennys

Älä tyhjennän nenääsi (sierain kiinni ja toisesta räkä pihalle), jos takanasi on joku.

- 15.01.2021

(Ei otsikkoa)

Jos pitää sylkeä tai räkäistä, niin olisi hyvä varmistaa, että takana ei hiihtäjiä. Hieman ikävää saada toiset räät naamalle.

- 16.01.2021

Latuetiketti haltuun

Nyt ilon ja yhdessä olon kautta liikkumaan😊Itse pidän hiihtämisestä ja on mahtavaa kun kaikenikäiset ovat laduilla ja nauttivat lumen tuomasta liikunnan mahdollisuudesta❄
Noilla toivomuksilla pitäisi kaikilla olla tilaa hiihdellä😊

- 16.01.2021

Ei riitaa mutta fifty fifty

Haarahiihtäjäjille ei riitä oma alue van luistelevat perinteisen ladun päälle. Siispä minä menen sitten hiihtämään perint3istä haarahiihtäjän ladulle tasapuolisuuden tähden.

- 16.01.2021

Virtsaaminen ladulle

Ladulle ei saa virtsata hiihdon aikana. Voi mennä syrjään kuselle.

- 16.01.2021

(Ei otsikkoa)

Pysykää pois jalkakäytäviltä hiihtämästä=liukastamasta. Tiedotusvälineet älkää ihailko mannerheimintiellä hiitäviä tai typöatkahiihtäjiä jos eivät hiihdä laduilla.

- 16.01.2021

Älä pysähdy vaaralliseen paikkaan

Listalle voisi tehdä lisäyksen, että taukoja/pysähdyksiä ei pidettäisi pitkien tai mutkaisten laskujen alla tai muissa vaarallisissa paikoissa. Tätä näkee aina silloin tällöin kokemattomien hiihtäjien toimesta, että jäädään laskun alle tai mutkan taakse pitämään taukoa ja aiheutetaan turhia vaaratilanteita.

- 16.01.2021

en ymmärrä

Siis olen ymmärtänyt niin että perinteisessä hitaampi väistää.

Miksi nyt toisinpäin? Autoliikenteessäkin hitaiden tulee tarvittaessa antaa tietä

- 16.01.2021

yleissääntö

Tee toisille kuin toivot itsellesi tehtävän

- 16.01.2021

Oikean puoleinen liikenne

Ja lisäisin vielä tähän jos perinteisen latu-uraa on vain yksi sen pitäisi olla mennessäsi oikealla puolella

- 16.01.2021

...

Kyllä koirilla on oikeus liikkua siellä missä esim. kesällä liikkuvat joten tämä viimeinen sääntö ei voi pitää paikkaansa. Ei ole hiihtäjillä valtaa rajoittaa koirien oikeuksia ja liikkumista.

- 16.01.2021

Hyvät tavat

Mistä syystä joka paikassa, on näytä kommentoijia, jotka vaa valittaa ja ei hyväksy hyviä etikettejä ?

- 16.01.2021

Koirat pois hiihtoladuilta

Kysyn vaan, onko ne ladut tehty koiria varten. Tympäsee koko hiihtohomma, kun räkyttävät ja sotkevat koirat irrallaan tulee vastaan, nautippa siinä sitte hiihtämisestä muutama kuukausi talviaikaan. Olis näkyvästi tiedotettava julkisuudessa, että koirat ei kuulu ladulle.

- 16.01.2021

Epäreilua

Meitä harmittaa kovasti se, ettei muille ulkoilijoille jätetä mahdollisuutta ulkoilla metsässä koska metsäpolut on pyhitetty yksin hiihtäjille.

Toki voisimme ostaa hiihtimet mutta voidaksemme ulkoilla lähimetsässä poluilla mutta tämä ei saa olla pakko

Muille kuin hiihtäjille tulee mahdollistaa ulkoilu lähimetsissä ja metsäpoluille. Ei yksin hiihtäjille

- 16.01.2021

Koiran kanssa

Ainoa ulkoilu alue varattu hiihtäjille, joten joudun valitettavasti kulkemaan latujen välissä, kun muuallekaan ei pääse, kun ei ole siipiä.

- 16.01.2021

Pysyn poissa

Poliisi paikalle jo valmiiksi päivystämään, niin vältytään vahingoilta. Samat ”minulla on oikeus”-hullut hiihtää talvet ja pyöräilee kesät. Päälle vaan- mentaliteetilla varustettuna.

- 16.01.2021

latuetiketti

Jos pysähtyy juomaan tai muuten vain vetämään henkeä olisi ystävällistä siirtyä ladulta jos takaa on tulossa hiihtäjiä ja valita sopiva kohta pysähdykseen.
Pitäisi olla kylttejä joissa muistutetaan että ladut ovat ilmaisia kaikille ja kaiken kuntoisille.
Oma lasten latualue kokeilemisen arvoinen.

- 16.01.2021

Järki päähän!

Jos nopeampana ja ”parempana”hiihtäjänä ei pysty hitaampaa hiihtäjää ohittamaan, niin kyllä silloin on parempi miettiä lajin vaihtoa.

Hienoa, että kaiken ikäiset, kokoiset ja tasoiset hiihtäjät ovat löytäneet liikunnan riemun hiihtoon. Ei pilata sitä törttöilyllä.

En ole mikään nopea hiihtäjä itsekään, mutta aina olen hitaammissa tarvittaessa itse ohi päässyt. Kertaakaan en ole latua pyytänyt, enkä edes harkinnut pyytäväni. Ohi on päästy ja pieni kannustava sanakin aina löytyy varsinkin näille lapsille.

Mukavampi itsekin hiihdellä, kun kaikilla on kivaa!

Ei niitä latuja varmaan iloksemme verorahoilla ajettaisi, jos siellä saisi hiihtää vain ”vauhtihirmut”???

Toki meidän pitää muistaa toisinkin päin, että jos laduilla on pienen hetken kilpahiihtotapahtuma, niin silloin annamme tilaa heille. Voi vaikka seurata ja kannustaa! Ja kisan jälkeen sitten halukkaat kokeilemaan omaa vauhtia ja vertaamaan jos siltä tuntuu😊

- 16.01.2021

Entäs

Kuuro hiihtäjä ?

- 16.01.2021

Laturaivo

Joo eihän tää ole uusi ilmiö. Tiedä onko korona kiristänyt ihmisten hermoruuvit liian kireällä. Sama ilmiö on kevyenliikenteen väylillä. Kävelijät , lapset ja koirat ovat jäädä pyöräilijöiden joilla tuntuu olevan kiire en tiedä minne. Laki sanoo kuitenkin asiasta siten että heidän kuuluu väistää. Joka jo itsestään selvää muutenkin kun kukaan muu ei voi pyöräilijän, sähköpotkulaudan tai vastaavan vauhtia hidastamaan ja hallitsemaan kuin sen kuljettaja.. vanha sanonta sopu sijaa antaa toimii aina. Kuka nauttii siitä jos on hermot noin kireelleellä ettei pysty sopeutumaan. Ja jos sitten todella täytyy mennä ja pakottava tarve raivoisasti hiihtää niin erämaata maailmassa riittää edelleen. Hosujat menkööt sinne missä eivät aiheuta muille häiriötä..

- 17.01.2021

Laturaivo

Omasta lapsuudesta en muista minkäänlaista "laturaivoa". Ihmiset olivat kohteliaita ja lapsia ymmärrettiin. Nyt kaikkien pitäisi tietää kaikki ja hiihdosta on tehty pelottava asia. Normaalisti hiihto sujuu omalla painollaan ja ihmiset väistävät niin kuin tilanteessa on järkevää, pitääkö kaikki tehdä vaikeasti. Varovainen pitäisi aina olla, kun kohtaamisia tapahtuu, vahinkoja voi sattua kaikille. Ensikertalaiset oppivat seuraamalla toisia, ei tarvitse heti heille hermostua. Jos pinna ei kestä niin sitten voi suksia... Seen.

- 17.01.2021

miksi----------

en ymmärrä miksi aina pitää raivota. OLISKIKOHAN MITENKÄÄN MAHDOLLISTA ETTÄ PORUKAT VOISIVAT NAUTTIA HIIHDOSTA. EIHÄN MAAILMASSA KAIKKI OLE YHTÄ NOPEITA , TAI HITAITA, SIIS AJATUKSEN KANSSA JA KÄYTÖSTAPOJA KIITOS.....

- 17.01.2021

Kuka väistää.

Miksi sellainen ihminen kirjoituspöydän äärellä joka ei ole koskaan ollut hiihtämässä saa tehdä nämä säännöt.
Eli näiden sääntöjen mukaan joutuu nopeampi hiihtäjä väistämään hitaampia umpihangen kautta mikä useasti on jopa mahdotonta. Varsingin kun useimmat ladut ovat vain yhdellä latu-uralla.
Koiria saa tietysti ulkoilutta ladulla.
Pulkkaa saa vetää ladulla jossa lapset.
Ladulle saa pysähtyä nauttimaan virvokkeita ja eväitään. muut saa kiertää umpihangen kautta.
Ladulle voi pysähtyä tekemään venytysliikkeitä ja voimistelemaan. Muut tietengin kiertää.
Mönkijällä ja lumiskootterilla saa ajaa ladulla. Hevosella myös saa ladulla ratsastaa ta ajss leellä.
Latu myös tarkoitettu porolle ja ahkiolle.
Pulkalla tietysti saa myös laskea mäessä.

- 17.01.2021

Kaksisuuntainen latu

Silloin kun latu-uria on kaksi hiihdä oikeanpuolimmaista kaksisuuntaisella ladulla.

- 17.01.2021

Laturaivo

Olen nuorena hiihtänyt paljon,kilpaillut pärjännyt.Imatran ukonniemessä,ei koskaan ilmennyt laturaivoa,kaikilla oli tilaa hiihtää

- 17.01.2021

Väistäminen

Ylämäkeen hiihtäjän pitäisi yleensä väistää. Sillä vastaan saattaa tulla iäkkäämpi henkilö,joilla liikkeet eivät ole enää niin vakaat. Me jotka pystymme vielä tähän,niin ottakaamme kanssahiihtäjät huomioon.

- 17.01.2021

Hyvin sajuu

Minulla on tapana seurata takaa tulevia ja mennä sivuun....Monesti on huomautettu että hiihdä rauhassa on tässä tilaa ohittaa, lapsen kanssa myös ovat ohittaneet jopa lasta muutamalla sanalla kehuneet, sekös lisää lapselle vauhtia....Siis ne on itse ongelma hiihtäjiä jotka ei pääse ohi..... Heitä varmaan ärsyttää joku muu asia....Kiitos kaikille yhteisistä hiihokokemuksista. Pohjoisessa tervehditään kaikkia, ei elämä niin kiireistä ole. Kilpahiihto on eri juttu....

- 17.01.2021

Hyvin sajuu

Ohitus mäessä. . Riippuu jyrkkyydestä. Kaikki ei uskalla laskea latua pitkin jyrkkää mäkeä.... Jos on kapea luistelu osa niin lakijan on pakko auraamalla siitä mennä....itsekkin kyllä väistän ylämäessä kun nousen luistellen tai haarakäynnillä. . Kun väitetään ,että alaspäin menijän on helpompi väistää niin se on kyllä PUPPUA nyky suksilla ei voi äkkiä pysäyttää vauhtia, mutta noustessa se onnistuu... Latujen nimi on kuntohiihtolatu.. Kilpahiihtäjiäkin siellä harjoittelee ja varmaan osaavat säännöt..

- 17.01.2021

Älä seiso ladulla

08 Jos hiihtäessä on tarvetta pysähtyä, älä jää ladulle, vaan siirry sivuun, jotta muut hiihtäjät voivat käyttää latua hiihtämiseen.

- 17.01.2021

Hyvät ohjeet

Oikein hyvät ja kaikenkattavat ohjeet Suomen ladulta, eikä liian pitkät, juurikin hyvät.

- 17.01.2021

Takana hiihtäjä

Takana hiihtäjä älä hiihdä kannoille

- 17.01.2021

Latuetiketti

Hyvä, kaikkien pitäisi tutua sääntöihin, eikä huudella asiattomuuksia, mutta porukka on niin itsekästä ja tyhmää,

- 17.01.2021

HALOO?

Kannattaako hiihtää ollenkaan jos pahottaa kaikesta mielensä mitä toinen tekee?

- 17.01.2021

väistäminen

Jos lasket alamäkeen , luulisi että ylämäkeen hiihtäjät hiitäisi peräkkäin eikä koko Paanan leveydeltä vastaan.meinasi Äkäslompolossa tulla ruumiita.

- 17.01.2021

Hyvät hiihto käytös tavat

Suomenladun opas on erittäin hyvä kokonaisuudessaan

- 17.01.2021

Latuetiketti

Luin yllä olevat kommentit ja ne ovat juuri niitä, mitkä ovat viimeiset 2 viikkoa tulleet jatkuvasti mieleen ensimmäisellä talven lyhyellä ladulla. Siellä on paljon liikkeellä uusia hiihtäjiä, joille etiketti on tuntematon ja jatkuvasti syntyy vaaratilanteita.

- 17.01.2021

Maalaisjärki

Ei se hiihto mitään rakettitiedettä ole, johon pitäisi sääntökirja tehdä. Tavallisella maalaisjärjellä selviää jos sitä on. Valitettavasti monella mietaan jussilla tai hämäläisen marja-lissulla sitä ei ole. Näiden olisi paras siirtyä maratoonareiksi. Saisivat hillua autoille juostessaan maantien laitaa. 😁

- 17.01.2021

Älä seiso ladulla

Jos pysähdyt juttelemaan jonkun kanssa, tai juomaan tai kuvaamaan tms. siirry ladulta sivuun ettei muiden tarvitse sinua kiertää.

- 17.01.2021

koirakuri

Ei hiihtäjät tai Suomen latu kiellä koirien tuontia ladulle, vaan Suomen laki.

https://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/2003/20030612#L4P14

"Yleisen järjestyksen ja turvallisuuden säilymiseksi koiran omistajan tai haltijan on:

1) pidettävä koira taajamassa kytkettynä;

2) pidettävä huolta siitä, ettei koira pääse kytkemättömänä kuntopolulle tai muulle sen kaltaiselle juoksuradalle eikä lainkaan yleiselle uimarannalle, lasten leikkipaikaksi varatulle alueelle, toriaikana torille taikka yleiseen käyttöön kunnostetulle ladulle tai urheilukentälle, jollei se ole erikseen sallittua; (19.12.2003/1195)"

- 24.01.2021

koirakuri


https://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/2003/20030612#L4P14

Yleisen järjestyksen ja turvallisuuden säilymiseksi koiran omistajan tai haltijan on:

1) pidettävä koira taajamassa kytkettynä;

2) pidettävä huolta siitä, ettei koira pääse kytkemättömänä kuntopolulle tai muulle sen kaltaiselle juoksuradalle eikä lainkaan yleiselle uimarannalle, lasten leikkipaikaksi varatulle alueelle, toriaikana torille taikka yleiseen käyttöön kunnostetulle ladulle tai urheilukentälle, jollei se ole erikseen sallittua; (19.12.2003/1195)

- 24.01.2021

Hiihtoladut hiihtäjille ja järki mukana

Vammalassa valaistu ja koneella tehty hiihtolatu, jyrkkä lasku tunneliin - tienalitus, tähän isä laskee poikittain potkukelkalla joka täynnä pieniä lapsia. kesällä purulenkki ja talvella vesikelkkailija terrorisoi hiihtäjät. että tällaista järjen käyttämättömyyttä.

- 24.01.2021

Voi isä

Jaksaako jengi ulista jostain laduista ?

- 24.01.2021

Edellinen viestini senturoitiin

Hiihto on hieno laji.

Valitettavasti edellinen viestini senturoitiin. Ilmeisesti kirjoitus oli liian herkkä tabu. Mutta kertaan kirjoittamani sensuroidun viestin lyhyesti

Harmittaa kovasti kun pääsääntöisesti kaikki lähiseudun puistot (ts. kaupunkimetsät) on pyhitetty pelkästään hiihtäjille.

He joilla ei ole hiihtimiä, heillä ei ole asiaa mennä kaupunkimetsään ulkoilemaan. Jos ulkoilijat erehtyvät varovaisesti ulkoilemaan latuja varoen pyhillä hiihtoladuilla ilman hiihtimiä oleva ulkoilijat saavat lähes poikkeuksetta ala-arvoista raivoa päälleen, usein jopa uhkailua ja väkivaltaa

Kaikille tulee mahdollista ulkoilun riemut ja mahdollisuus ulkoilla kaupunkien lähimetsissä. EI pelkästään hitsille ja nopeille hiihtäjille.

Tämä näkökulma laturaivosta eri näkökulmasta kuin vain hiihtimien päältä

ps. JOS tämä mitätön kirjoitukseni halutaan yhä sensuroida olkoon niin, mutta mahdollinen sensuronti kertoo tällöin sanattomasti asioiden olevan liian arkoja keskusteltavaksi

Pahoittelut mahdollisesta mielipahasta laturaivokeskusteluun

ps. Tätä juupas eipäs laturaivokeskustelua silmäillessäni en voi olla hymyilemättä.

- 24.01.2021

Teki silmille pahaa katso

Teki silmille pahaa katso laturaivoa miesten Lahden Salpausselän sulkikilpailussa

"Venäjän ykkösjoukkue hylättiin Bolshunovin sekoilun takia!!!
Venäjän ykkösjoukkue on hylätty Bolshunovin törkytempun takia. Bolshunov taklasi Suomen ankkuria Joni Mäkeä maalialueella kirikamppailun jälkeen."

Anteeksi mutta minua okset....

- 24.01.2021

Yksisuuntaisella ladulla väärään suuntaan

Varsinkin Pasilassa palstojen kohdalta pohjoiseen kulkevaa itäistä reittiä hiihdetään lukuisasti väärään suuntaan. Varsinkin Imalan asukkaille näyttää olevan epätietoisuutta suunnasta. Turvallisuus vaarassa! Toivottavasti onnettomuuksilta vältytään.

- 24.01.2021

Koirat ehdottomasti pois laduilta!

Yhden kerran olen hiihtäessä huutanut, laskin alamäkeä jäisellä ladulla, kun vastaan tallusti kävelijä kahden koiran kanssa. Kun etäisyyttä koiriin oli enää muutama metri, eikä omistaja tehnyt elettäkään vetääkseen koiransa pois latu-urasta, päätin käyttää hieman ääntä. Se tepsi. Ja kyllä, kyse oli Paloheinän koneella ajetuista latureiteistä.

- 25.01.2021

Moni katsoo vain säännön kohta ykkösen, jossa annetaan ymmärtää, että vapaalla tyylillä voisi hiihtää missä vaan?

01 Latu on kaikkien hiihtäjien yhteinen. Anna kaikille mahdollisuus hiihtää omaa vauhtiaan – ja omalla tyylillään.

03 Älä luistele perinteisen ladun päällä. Se menee rikki ja pilaa toisten hiihtonautinnon.

- 30.01.2021

Koirahiihto

Missä saa hiihtää koiran kanssa?

- 31.01.2021

Missä saa hiihtää koiran kanssa?

Koirien kanssa saa hiihtää koiraladuilla. Helpoiten tieto löytyy yleensä kunnan/kaupungin verkkosivuilta.

Panu Könönen - 01.02.2021

hiihtosuunta

yhtään merkkiä hiihtosuunnasta tänään Kivhaasta mutkitellen Laaksoon hiihtäessäni.
Kiltisti kaikkia väistin, kaksi kahdestakymmenestä kiitti (tämä on aina
yhtä ällistyttävää) Siksi mietin oliko
suuntana väärä, mutta oletan että molempiin suuntiin sai suihkia. Viittoja jäin kaipaamaan!
Hämärässä risteykset menevät helposti ohi.

- 04.02.2021

Laturaivo

Aika lukea asiaa..

- 05.02.2021

(Ei otsikkoa)

Siis onko näin, jos ulkoilutien sivuun on vedetty ladut niin siinä keskelläkään ei saa kävellä? Nyt tarkoitan yleisiä ulkoiluteitä esim Viikissä, en Paloheinän kovassa harrastekäytössä olevia latuja.

- 07.02.2021

Pysähtyminen ladulle?

Tärkein unohtui..porukka pysähtyy ladulle nauttimaan mehua tai jopa voitelemaan suksia. Tämä jos mikä aiheuttaa vaaratilanteita ja saa muut raivon partaalle. Etikettiin olisi hyvä lisätä ohje: siirry ladulta sivuun jos sinun pitää pysähtyä. Kiitos!!

- 07.02.2021

Koirannkanssa

Missään ei määritelty latua. Luisteluhiihyiin "tarkoitettu" alue ei ole latu, joten siinä SAA mennä koiran kanssa, jos ei tuo hiekkaa ja koira on kytketty. Termistö kuntoon. Ladulla mennään perinteistä.

- 07.02.2021

Vastaus nimimerkille Koirannkanssa

Hei,
kirjoitit seuraavaa:
"Missään ei määritelty latua. Luisteluhiihyiin "tarkoitettu" alue ei ole latu, joten siinä SAA mennä koiran kanssa, jos ei tuo hiekkaa ja koira on kytketty. Termistö kuntoon. Ladulla mennään perinteistä."

Myös luistelubaana on osa latua, joten sillekään ei saa mennä koiran kanssa ellei kyseessä ole koiralatu.

Panu Könönen - 08.02.2021

Väistä mäkeä alas laskijaa äläkä auraa rikki latua laskiessasi!

Yksiuraisella perinteisen hiihtotavan ladulla pitäisi antaa laskijalle etusija, eli nouseva väistäköön. Se on turvallisin vaihtoehto. Myös siinä tapauksessa, että rinnalla kulkee vapaan hiihtotavan alue.

Monet pelkäävät laskea pienessäkin mäessä ja alkavat laskea auraamalla. Tuloksena on, että latu menee rikki ja lasku ei enää ole turvallinen muille, esimerkiksi ikääntyneille hiihtäjille ja laskemisen nautinto pilaantuu heiltäkin. Siis: jos auraat , auraa vapaan hiihtotavan osalla, jos sellainen on vieressä.

- 11.02.2021

Mäessä väistäminen

Väistäminen mäissä
Kaksisuuntaisella uralla alamäkeen menevän hiihtäjän tulisi väistää ylämäkeen hiihtävää, koska häntä auttaa painovoima.
Ylämäkeen hiihtävän on paljon raskaampaa siirtyä esim. tasatyöntöön tai pysähtyä ja sen jälkeen liikkeelle.

- 12.01.2021
Ei noin. Vaarallinen neuvo. Jos alaspäin samaa latua tuleva joutuu hyppäämään ladulta sivuun voi täydä huonosti. Ylöspäin menevän täytyy hitaampana hypätä sinne umpihankeen mieluummin.

- 11.02.2021

(Ei otsikkoa)

Laajasalossa ulkoilutien reunoilla kulkee ladut. Kävelin keskellä tietä (en ladulla), kun ohi mennyt hiihtäjä alkoi huutaa, ettei siinä saa kävellä, koska tiellä menee latu. Näinkö tosiaan on - ja rantaviiva suljettu jalankulkijoilta?

- 13.02.2021

Talvella ladut sulkevat pois ”normaaliliikkujat”

Hei, hiihdän talvisin joka päivä. Lumettomana aikana käytän ja moni muu käyttää samoja reittejä normiulkoiluun. Olisi mukavaa jos osa laduista olisi hiihtäjille jolloin keskiosa jäisi jalan liikkuville. Luistelijoille olisi osoitettu omat reitit, jolloin vaaratilanteita syntyisi vähemmän. Näin saataisiin kaikille mahdollisuus ulkoilla. Ei voi olla niin, että kun tulee lunta osa ei pääse enää ”omille” ulkoilureiteilleen joita käyttävät 365 päivää vuodessa.

- 14.02.2021

Ei hyvä

Raivostuttaa

Valitettavasti liiat monet metsäpolut ovat varattu pelkästään hiihtäjille. Muut ulkoilijat saavat ulkoilla kaduilla, poissa metsästä

- 15.02.2021

Sopu sijaa antas

1 latu on kaikkien, ei vain hiihtäjien
5 suuntaa ei voida määrätä
7 kävely ja rikkominen on kaksi eri asia, esim lumikengillä voi kävellä eikä taatusti mene rikki

- 20.02.2021

Sopu sijaa antaa

Pitäisi erikseen vielä mainita että Suomessa on laki, joka viime kädessä mahdollistaa ja rajoittaa, ei mitkään ohjeistukset tai mielipiteet.

- 20.02.2021

Hyvät säännöt

Nämä säännöt kuulostavat siltä, miten vuosikymmenet on hyväksi todettu. Jos nämä säännöt tuntuvat vääriltä, niin ehkä hiihtokokemusta ei ole vielä kertynyt riittävästi.

Nopeampi väistää ohittaessa, se on pieni vaiva. Esimerkiksi lapsiperheitä ohitellessa olisi kohtuutonta, että hiihtämään opettelevan pienokaisen pitäisi vielä huomioida takaa tulijatkin. Aikuisiakin ohitellessa tuntuu melkein kiusalliselta kun monet hyppäävät ladun sivuun anteeksi pyydelleen. Sehän tuntuu vain hienolta, että niin monet ovat löytäneet hiihdon pariin, kyllä sinne kaikki mahtuvat. En tunne ohittaessani minkäänlaista laturaivoa, päin vastoin!

Pari lisäystä kuitenkin ehdottaisin:

1) Ylämäkeen nouseva väistää laskijaa

Minulle tuli yllätyksenä näitä kommentteja lukiessa, että sellainen vanha itsestäänselvyys ei enää olekaan selvää kaikille, että tietenkin ylämäkeä kiipeävän pitää väistää alamäkeä laskevaa kaksisuuntaisella ladulla. Ehkä tässä sekoitetaan nyt laskettelurinteen sääntöihin. Laskettelumäessähän ylhäältä tulija on aina vastuussa väistämisestä. Murtomaahiihdossa se on toisin päin. Se johtuu erilaisista välineistä ja ladusta. Ei latua laskeva pysty edes välttämättä väistämään tai pysähtymään, väistämisvelvollisuus on siksi aina ylöspäin kiipeävällä. Ehkä tämä pitäisi tosiaan lisätä näihin sääntöihin, kun taitaa monelle olla laskettelu tutumpaa kuin murtomaahiihto.

Voisiko tästä epäselvyydestä osittain johtua myös joidenkin pelko laskea mäkiä ja tapa aurata pienessäkin vauhdissa? Ei uskalleta luottaa siihen, että mahdollinen vastaantulija väistää, vaan luullaan, että ollaan itse väistämisvelvollisia?

Vielä toinen ehdotus:
2) Yksisuuntaisella ladulla ylämäessä haarakäyntiä mennään latua pitkin (mutta kaksisuuntaisella ladulla vältetään sotkemasta latua)

Eräänä aamuna Oittaalla kiinnitti huomion, että monellakin oli tapana siirtyä jyrkissä haarakäyntinousuissa perinteisen ladulta luistelubaanan puolelle. Ilmeisesti ajateltiin, että ei pilata latua nousussa. Itse hiihdän pääasiassa perinteistä, eikä mielestäni siitä ladun sotkeentumisesta jyrkässä nousussa ole juuri mitään haittaa. Vaikka sukset pitäisivät hyvin ja pystyisi menemään vuorohiihtoa, rikkoutuneella ladulla pito vain paranee. Miksi siis turhaan siirrytään luistelubaanalle? Eikö tämä haittaa aika lailla luistelijoita, jos perinteisen hiihtäjät tukkivat jyrkät nousut? Toki tämä on erittäin hyvä tapa kaksisuuntaisilla laduilla, ettei sotketa latua laskussa.

- 01.03.2021

Suomalaisillekin käytöstavat

Voisiko yleisesti korostaa vielä kohteliaita käytöstapoja? Siis kiitos, anteeksi ja muut perinteiset perusasiat, joita ei aikuisetkaan Suomessa aina osaa. Sitten sellainen asia, että jos ja kun joku on tielläsi tai peräti joku kävelijä olisi eksynyt ladulle, niin muistakaa kuitenkin käytöstavat. Ts. ei haistatella ja komennella vieraita ihmisiä huutelemalla. Raivo synnyttää vain uutta raivoa ja nuo ihmiset saattavat mennä kostoksi rikkomaan esim. niitä hiihtäjille elintärkeitä latuja.

- 29.12.2021

Pasilan vilejelypuutarhojen ja Ilmalan kohdan ladun suunta

Kun Pasilasta pohjoiseen kasvimaiden länsipuolelle latu jatkuu Maunulan majalle kahden ladun ja luistelubaanan kokonaisuutena ja vieressä 100m päässä kulkee hyvä hiekoitettu kävelytie, niin ongelmia ei pitäisi olla. Mutta siinä erkanee Ilmalan ohittava latu, joka on vain ulkoilutien yhdellä puolella. Aluksi pienen matkaa vasemmassa reunassa ja sitten oikeassa reunassa pohjoiseen mentäessä. Olisi hyvä huomioida, että tälle ladun pätkälle ei ole missään osoitettu hiihtosuuntaa, kuten on Maunulan majan pienten kierroslatujen varsilla. Ilmalan puoleisella ladulla on paljon monenlaisia käyttäjiä, koska esimerkiksi se kulkee niin rautatien kuin ajotienkin ylittävien siltoja pitkin. Ei niitä siltoja voi varata vain yhteen suuntaan hiihtäville, koirat ja kävelijät eivät pääse näiden liikenneväylien yli muuten kuin näitä siltoja pitkin, elleivät tee pitkää lenkkiä länteen päin. Kyllä sinne kaikki mahtuvat.

- 14.01.2022

Tärkein sääntö kaikkeen liikuntaan

Hyvä mieli mukaan! Ei ole kaunista käytöstä rähjätä lipsahduksista. Taannoin olin todistamassa miten kolmekymppinen nainen rähjäsi seisemänkymppiselle leskelle. Jos vapaa- ajalla on pinna niin kireällä, ettei voida olla huomaavaisia vanhuksille, on aika pysähtyä ja miettiä, onko oma elämä liian suorituskeskeistä.

- 22.01.2022