Ilo irti kurasäästä

01.11.2012|Ulkoile

Syksyllä koko perhe hautautuu helposti sohvan pohjalle. Sateinen sää ja lyhenevä päivä eivät houkuta ulos liikkumaan. Ulkoilu kuitenkin kannattaa. Lue seitsemän perheliikuntavinkkiä syksyn kurakeleihin.

01 Sadesäällä voi ja kannattaa ulkoilla koko perheen voimin. Syysflunssat pysyvät helpommin poissa, sillä ulkoilu lisää tutkitusti vastustuskykyä. Myös D-vitamiinin saannin kannalta vähäiset valoisat tunnit kannattaa käyttää hyödyksi. Hapekas ilma ja liikkuminen antavat arkeen energiaa.

 

02 Säänmukainen varustus takaa onnistuneen ulkoilukokemuksen. Pue lapsen lisäksi myös itsesi kunnollisiin sadevaatteisiin.

03 Erilaiset lätäkköleikit toimivat sukupolvesta toiseen: yhdessä rakentamalla padot ja kanavat muotoutuvat helposti vesilammikoihin ja niiden väleihin. Suurempiin lätäköihin voi rakentaa luonnon materiaaleista satamalaitureita ja kaarnalaivoja.

04 Märkä maa sopii mainiosti ruokaleikkeihin: kippojen, kauhojen ja ämpäreiden avulla voi loihtia monenlaisia kuravellikeittoja ja -kakkuja, joihin koristeet löytyvät vaikka syksyn lehdistä.

05 Sateen vaikutukset luontoon kiehtovat monia lapsia. Syyssateessa voi mukavasti tutkailla maanpinnalle nousevien kastematojen liikehdintää tai kartoittaa sademääriä erilaisten astioiden avulla.

06 Myös aikaisin laskeutuva pimeys mahdollistaa monia leikkejä. Pimeässä pihapiirissä perinteinen taskulamppuvinkki innostaa monen ikäisi, samoin kuin aarteenetsintä taskulampun valossa. Lisää jännitystä saa, jos lähtee pihalta lähimetsikköön.  Jos pimeä pelottaa perheen pienimpiä, voi rohkeutta harjoitella pihapiirissä. Kun perheen yhteinen ulkoilu ajoitetaan valoisan ja pimeäntulon väliin, saapuu pimeä turvallisessa ympäristössä ja seurassa, pikku hiljaa leikkien lomassa.

07 Muista heijastin hämärällä ulkoillessasi!

Koonnut: Tuuli Aaltio