Iiro Kakko vei erämelonnan SM-voiton 19. kerran

19.05.2013|Ulkoile

Erämelonnan SM-kisat ratkottiin viikonloppuna Ruovedellä. Yleisen kaksikkosarjan voittivat Iiro Kakko ja Timo Muhonen. Yksikkösarjan voiton vei Sami Viljamaa ja naisten kaksikkosarjan voittivat Hannele Pulkamo ja Pia Kurimo.

Iiro Kakko voitti kilpailun jo 19. kerran. Timo Muhonenkin on Erämelontakonkari: Kakon kanssa hän on kilpaillut viisi ja lastensa kanssa kymmenkunta kertaa. Mikä saa miehet kilpailemaan vuosi vuoden jälkeen?
 
- Tänne tullaan päivittämään, mitä toiselle kuuluu. Kajakissa on hyvä keskustella, Muhonen kertoo.
 
- Tosin kajakki on siitä huono, ettei siinä pääse katsekontaktiin, Kakko jatkaa.
 
- Niin, sä et nää kun mä irvistelen sun jutuille, kaksikon etummaisessa aukossa istuva Muhonen nauraa.
 
Jutustelun ohessa Kakko ja Muhonen voittivat SM-tittelin ylivoimaisesti. Pari sai 74,8 pistettä jaossa olleista 100. Eroa seuraavaan kertyi huimat 11,7 pistettä.  Kakko ja Muhonen olivat tasaisesti parempia koko 28-tuntisen kilpailun ajan kuin hopealle sijoittuneen Vanajaveden Vesikoiden Joonas Lehtonen ja Salla Kilpinen.
 
Mestarien vuosia kestäneen menestyksen salaisuus on yksinkertainen:
 
- Kokemuksestahan tässä on kyse. Ollaan osallistuttu jo pitkään partiotaito- ja erävaelluskilpailuihin, hän jatkaa.
 
Yksikkösarjan mestari Sami Viljamaa keräsi 68,9 pistettä. Erävaelluksen Suomen mestaruudenkin voittanut Viljamaa olisi sijoittunut kaksikkosarjassakin toiseksi, joten hänen suorituksensa oli erittäin kova.
 
Erämelonnan SM-kilpailuihin monet osallistuvat retki- tai perhesarjaan mielenkiintoinen melontaretki mielessä. Perhesarjan toiseksi tullut NoRun & Sun -partio pohti kilpailun kulkua maalissa.
 
- Yörastilla kajakin veisto oli hauska tehtävä. Isä veisti kirvellä ja minä viimeistelin puukolla, kertoo Onni Mäkelä yhteistyöstä isänsä Jaakko Mäkelän kanssa.
 
Vaikeimmaksi Onni arvioi Akseli Gallen-Kallellan erämaa-ateljeessa Kalelassa olleen rastin.
 
- Tehtävissä piti pystyä vastaamaan kysymyksiin liittyen Kalevalaan ja yhdistää polun varrella oikeita henkilöitä vihjeiden perusteella, Jaakko kertoo.
 
Turso 2013 -kilpailuun osallistui 39 partiota. Kärki meloi noin 28 tuntia kestäneessä kilpailussa 60 kilometriä. Matkan varrella testattiin kilpailijoiden luonto-, melonta-, erä- ja kulttuuritietoja ja taitoja 25:llä tehtävärastilla.
 
Tehtävinä oli mm. hukkuneen melojan elvytys, kajakin pienoismallin veistäminen, lintujen havainnointi, kasvien tunnistaminen sekä hätätrangian tekeminen ja sillä spagetin keittäminen.
 
Katso kilpailun tulokset täältä