Avaimet luontoon -hankkeella luontoliikuntaa koululaisille

12.08.2013|Ulkoile

Suomen Ladun uusi Avaimet luontoon -hanke on käynnistynyt. Tavoitteena on lisätä kouluikäisten lasten ulkoilumahdollisuuksia. Jäsenyhdistyksistä haetaan nyt retkeilykummeja tuomaan luonto-osaamistaan koululaisten aamu- ja iltapäivätoimintaan.

Avaimet luontoon – ulkoilutoimintaa koululaisille -hankkeen tavoitteena on lisätä ulkoilua ja luontoliikuntaa koululaisten aamu- ja iltapäivätoiminnassa. Hankkeen aikana valmistuu koulutuskokonaisuus, joka antaa valmiudet ohjata 7–12-vuotiaille 1–3 tunnin matalan kynnyksen ulkoilutoimintaa lähiluonnossa.

Koulutuksella saavutetaan hyötyjä niin lapsille, ohjaajille kuin toiminnan järjestäjillekin.

Lapselle luonto on koulupäivän jälkeen rauhallinen ympäristö, joka kehittää aisteja ja motoriikkaa. Ohjaaja puolestaan saa valmiudet hyödyntää luontoa leikkimis- ja oppimisympäristönä.

Aamu- ja iltapäivätoiminnan järjestäjät taas saavat helpotusta tilaongelmiin, kun suuri osa toiminnasta siirtyy lähiluontoon.

Koska Avaimet luontoon -koulutuksen saaneilla ohjaajilla ei välttämättä ole omakohtaista osaamista luonnosta, haetaan latuyhdistyksistä retkeilykummeja toiminnan avuksi.

Retkeilykummi vierailee koulujen aamu- ja iltapäivätoimintaryhmissä opastamassa lapsia luonnon saloihin. Toiminnassa voi olla mukana kertaluontoisesti, satunnaisesti tai säännöllisesti.

- Retkeilykummi voi esimerkiksi veistellä lasten kanssa kaarnaveneitä tai olla mukana kevätretkellä auttamassa lajitunnistuksessa tai ohjaamassa retkeilytaitoja, kaavailee hanketta koordinoiva Juhani Metsäpelto.

Tällä hetkellä hankkeessa kartoitetaan yhteistyökuntia. Jos olet kiinnostunut retkeilykummitoiminnasta tai haluat järjestävänä tahona mukaan hankkeeseen, ota yhteys hankkeen koordinaattoriin: Juhani Metsäpelto, juhani.metsapelto (at) suomenlatu.fi, p 050 467 1252

Avaimet luontoon -koulutusta järjestetään sekä tilauskursseina että avoimina koulutuksina. Avoimet koulutukset löydät Suomen Ladun koulutuskalenterista. Jos olet kiinnostunut tilauskurssista, ota yhteyttä: Juhani Metsäpelto, juhani.metsapelto (at) suomenlatu.fi, p 050 467 1252