Autiotupien Lonely Planet

25.12.2012|Ulkoile

Jouni Laaksosen ja Joel Aholan uutuuskirja esittelee kattavasti pohjoisen autiotuvat ja ainutlaatuisen tupakulttuurimme.

Lonely Planet on reppumatkaajille suunnattu, maailmankuuluu matkaopas. Karttakeskus julkaisi sopivasti isänpäivän alla Jouni Laaksosen ja Joel Aholan koostaman monipuolisen oppaan Suomen autiotuvista – ”Lonely Planetin” kairan kulkijoille.

Isänpäivä tarjosikin hyvän syyn tutustua uutuuteen nojatuolissa.

Retkeilijän autiotuvat ei ole vain tupaluettelo, vaan kokonaisvaltainen paketti Pohjois-Suomen autiotuvista, tupakulttuurista ja historiasta.

Kirjaa lukiessa huomaa, että autiotuvilla on myös oikeasti käyty.

Liian usein oppaat on koottu googlaamalla tai kuntien matkailuneuvontaan soittamalla. Toinen huomio tai pikemminkin ihmetyksen aihe on, miten niissä kaikissa on ehditty käymään. Esiteltyjä tupia on kuitenkin 400.

”Ahkeraa retkeilyharrastusta 20 vuotta”, Jouni Laaksonen kuittaa kysymykseni.

Pohjatyötä opasta varten on tehty hartaasti: retkeilyn lisäksi Laaksonen perusti vuonna 1999 netissä toimivan Autiotuvat on-linen, johon hän on siitä lähtien kerännyt ja ylläpitänyt tietoa.

”Jos kaikki tuvilla käynnit laskettaisiin työajaksi, niin kyllä olisi tuntipalkka pieni! Mutta tämä on meille rakas harrastus, jota onnekkaina saamme tehdä myös työksemme”, Laaksonen kertoo.

Laaksosen ja Aholan kirjaa voi suositella lämpimästi niin kokeneelle kuin aloittelevallekin retkeilijälle. Opas on selkeä ja helppokäyttöinen, joten toivoisi, että moni ensikertalainen tarttuisi siihen rohkeasti ja aloittaisi ensimmäisen kämppävaelluksensa suunnittelun.

Lopuksi on tapana kysyä kirjoittajan omaa suosikkia.

”Suosikkeja on monia, ja tupakokemukseen vaikuttaa kovin moni asia. Ei vain kämpän tai kammin kunto ja siisteys, vaan yhtä lailla seura, jossa on liikkeellä, säätila, vuodenaika ja niin edelleen. Ja tuorein on usein päällimmäisenä mielessä”, Laaksonen kiertelee.

”Lokakuisella Tsarmitunturin-vaelluksella joka tuvalla oli kiehiset ja klapit odottamassa ja paikat siisteinä. Tolkun kulkijoita Tsarmin kairassa! Nostan tämän hetken suosikkituvakseni Ahvenlammen autiotuvan.”

Retkeilijän autiotuvat, Jouni Laaksonen & Joel Ahola, sh. 32,90 €, Karttakeskus (2012) 

Teksti: Panu Könönen