Latuetiketti haltuun – Näin ladulla on kaikilla hauskaa

15.01.2021|Paloheinä Ulkoile

Hiihtoladuilla on juuri nyt tungosta. Koska lunta ja korona. Suomen Latu ohjeistaa sujuvaan latujen käyttöön.

Suomen Latu on laatinut ohjeen sujuvaan hiihtolatujen käyttöön. Tätä latuetikettiä noudattamalla kaikilla on mukavaa hiihtoharrastuksen parissa. Voit ladata etiketin täältä (PDF, aukeaa omaan ikkunaan).
 

01 Latu on kaikkien hiihtäjien yhteinen. Anna kaikille mahdollisuus hiihtää omaa vauhtiaan – ja omalla tyylillään.

02 Nopeampi väistää. Väistä hitaampaa hiihtäjää ohitustilanteissa. Kaksisuuntaisella ladulla kohdatessa molemmat antavat tilaa.

03 Älä luistele perinteisen ladun päällä. Se menee rikki ja pilaa toisten hiihtonautinnon.

04 Auta tarvittaessa. Jokainen hiihtäjä on velvollinen auttamaan kaatunutta tai loukkaantunutta kanssahiihtäjää.

05 Muista hiihtosuunta. Noudata osoitettua hiihtosuuntaa sekä muita ladun varrella olevia ohjeita ja varoituksia.

06 Liiku ennustettavasti. Katso taaksesi ennen kuin vaihdat latua, käännyt risteyksestä tai pysähdyt. Älä kiilaa toisen eteen.

07 Älä kävele ladulla. Perinteisen latu-urat ja vapaan hiihdon osa on tehty hiihtämistä varten, eikä niitä saa muilla liikkumistavoilla rikkoa. Koiraa ei saa ulkoiluttaa yleiseen käyttöön kunnostetulla ladulla.

Kommentoi

Kommentit

Nopeampi väistää

Olisiko tätä sinänsä hyvää sääntöä mahdollista kuvata yksityiskohtaisemmin. Esim ”takaa tuleva nopeampi hiihtäjä kiertää/ohittaa ulkokautta edessään olevan hitaamman hiihtäjän”?

- 12.01.2021

Väistäminen mäissä

Kaksisuuntaisella uralla alamäkeen menevän hiihtäjän tulisi väistää ylämäkeen hiihtävää, koska häntä auttaa painovoima.
Ylämäkeen hiihtävän on paljon raskaampaa siirtyä esim. tasatyöntöön tai pysähtyä ja sen jälkeen liikkeelle.

- 12.01.2021

(Ei otsikkoa)

Jos hiihtämässä on perhe tai muu isompi porukka niin latuetiketti voisi myös ohjeistaa hiihtäjiä siitä miten ladulla liikutaan. Hiihtää ei pidä rinnakkain vaan peräkkäin.


- 13.01.2021

Kaksisuuntaisella luisteluladulla alaspäin laskija huomioi ylöspäin luistelevan ja väistää

Ylämäkeen luistelevan on pakko levittää jalat ja yleensä tila ei riitä alaspäin menevälle luisteluun. Alaspäin luisteleva voi helposti väistää laskussa jalat yhteen tai perinteisen latu-uraan, jotta ylöspäin luistelevan ei tarvitse pysähtyä! Näin on menetelty tähän saakka. Onko väistäminen sääntö nyt muuttumassa Suomen Ladun toimesta ja todella huonoon suuntaan? Riskit vakaviin törmäyksiin kasvaa!

- 13.01.2021

Hiihtoharrastus kaikkien iloksi

Ystävällisesti huomioitavaksi vielä pari seikkaa: älä hiihdä ohitettavan suksien kärkien päältä, äläkä huido pitkillä sauvoilla. Ja jos pysähdyt odottamaan kaveria, juttelemaan tms. ole hyvä ja siirry ladulta syrjään. Lisäksi on ymmärrettävää, että lasten aitoa pelkoa "joutua muiden jalkoihin" on vaikea puhumalla poistaa ja hiihtoinnostus saattaa lopahtaa. Lapsuudessani paljon hiihtäneenä muistan toivoneeni lapsille omaa latua, koska aikuisille tehdyt olivat liian leveät, pienet jalat väsyivät, vaikka hiihtäminen olisi muutoin ollut kivaa. Nämä seikat puoltaisivat ajatusta lapsille tarkoitetuista laduista. Kannattaisi vaihtoehtona kokeilla. Kerrottehan, jos on myönteisiä kokemuksia lasten/heikompien huomioimisesta.

- 14.01.2021

Pysähtyessä ladun sivuun

Lisäisin tämän: jos haluat pysähtyä kuvaamaan, puhumaan puhelimeen, niistämään tms. nouse ladulta ja siirry sivuun. Älä jää stondaamaan ladulle.

- 14.01.2021

Neneän tyhjennys

Älä tyhjennän nenääsi (sierain kiinni ja toisesta räkä pihalle), jos takanasi on joku.

- 15.01.2021

(Ei otsikkoa)

Jos pitää sylkeä tai räkäistä, niin olisi hyvä varmistaa, että takana ei hiihtäjiä. Hieman ikävää saada toiset räät naamalle.

- 16.01.2021

Latuetiketti haltuun

Nyt ilon ja yhdessä olon kautta liikkumaan😊Itse pidän hiihtämisestä ja on mahtavaa kun kaikenikäiset ovat laduilla ja nauttivat lumen tuomasta liikunnan mahdollisuudesta❄
Noilla toivomuksilla pitäisi kaikilla olla tilaa hiihdellä😊

- 16.01.2021

Ei riitaa mutta fifty fifty

Haarahiihtäjäjille ei riitä oma alue van luistelevat perinteisen ladun päälle. Siispä minä menen sitten hiihtämään perint3istä haarahiihtäjän ladulle tasapuolisuuden tähden.

- 16.01.2021

Virtsaaminen ladulle

Ladulle ei saa virtsata hiihdon aikana. Voi mennä syrjään kuselle.

- 16.01.2021

(Ei otsikkoa)

Pysykää pois jalkakäytäviltä hiihtämästä=liukastamasta. Tiedotusvälineet älkää ihailko mannerheimintiellä hiitäviä tai typöatkahiihtäjiä jos eivät hiihdä laduilla.

- 16.01.2021

Älä pysähdy vaaralliseen paikkaan

Listalle voisi tehdä lisäyksen, että taukoja/pysähdyksiä ei pidettäisi pitkien tai mutkaisten laskujen alla tai muissa vaarallisissa paikoissa. Tätä näkee aina silloin tällöin kokemattomien hiihtäjien toimesta, että jäädään laskun alle tai mutkan taakse pitämään taukoa ja aiheutetaan turhia vaaratilanteita.

- 16.01.2021

en ymmärrä

Siis olen ymmärtänyt niin että perinteisessä hitaampi väistää.

Miksi nyt toisinpäin? Autoliikenteessäkin hitaiden tulee tarvittaessa antaa tietä

- 16.01.2021

yleissääntö

Tee toisille kuin toivot itsellesi tehtävän

- 16.01.2021

Oikean puoleinen liikenne

Ja lisäisin vielä tähän jos perinteisen latu-uraa on vain yksi sen pitäisi olla mennessäsi oikealla puolella

- 16.01.2021

...

Kyllä koirilla on oikeus liikkua siellä missä esim. kesällä liikkuvat joten tämä viimeinen sääntö ei voi pitää paikkaansa. Ei ole hiihtäjillä valtaa rajoittaa koirien oikeuksia ja liikkumista.

- 16.01.2021

Hyvät tavat

Mistä syystä joka paikassa, on näytä kommentoijia, jotka vaa valittaa ja ei hyväksy hyviä etikettejä ?

- 16.01.2021

Koirat pois hiihtoladuilta

Kysyn vaan, onko ne ladut tehty koiria varten. Tympäsee koko hiihtohomma, kun räkyttävät ja sotkevat koirat irrallaan tulee vastaan, nautippa siinä sitte hiihtämisestä muutama kuukausi talviaikaan. Olis näkyvästi tiedotettava julkisuudessa, että koirat ei kuulu ladulle.

- 16.01.2021

Epäreilua

Meitä harmittaa kovasti se, ettei muille ulkoilijoille jätetä mahdollisuutta ulkoilla metsässä koska metsäpolut on pyhitetty yksin hiihtäjille.

Toki voisimme ostaa hiihtimet mutta voidaksemme ulkoilla lähimetsässä poluilla mutta tämä ei saa olla pakko

Muille kuin hiihtäjille tulee mahdollistaa ulkoilu lähimetsissä ja metsäpoluille. Ei yksin hiihtäjille

- 16.01.2021

Koiran kanssa

Ainoa ulkoilu alue varattu hiihtäjille, joten joudun valitettavasti kulkemaan latujen välissä, kun muuallekaan ei pääse, kun ei ole siipiä.

- 16.01.2021

Pysyn poissa

Poliisi paikalle jo valmiiksi päivystämään, niin vältytään vahingoilta. Samat ”minulla on oikeus”-hullut hiihtää talvet ja pyöräilee kesät. Päälle vaan- mentaliteetilla varustettuna.

- 16.01.2021

latuetiketti

Jos pysähtyy juomaan tai muuten vain vetämään henkeä olisi ystävällistä siirtyä ladulta jos takaa on tulossa hiihtäjiä ja valita sopiva kohta pysähdykseen.
Pitäisi olla kylttejä joissa muistutetaan että ladut ovat ilmaisia kaikille ja kaiken kuntoisille.
Oma lasten latualue kokeilemisen arvoinen.

- 16.01.2021

Järki päähän!

Jos nopeampana ja ”parempana”hiihtäjänä ei pysty hitaampaa hiihtäjää ohittamaan, niin kyllä silloin on parempi miettiä lajin vaihtoa.

Hienoa, että kaiken ikäiset, kokoiset ja tasoiset hiihtäjät ovat löytäneet liikunnan riemun hiihtoon. Ei pilata sitä törttöilyllä.

En ole mikään nopea hiihtäjä itsekään, mutta aina olen hitaammissa tarvittaessa itse ohi päässyt. Kertaakaan en ole latua pyytänyt, enkä edes harkinnut pyytäväni. Ohi on päästy ja pieni kannustava sanakin aina löytyy varsinkin näille lapsille.

Mukavampi itsekin hiihdellä, kun kaikilla on kivaa!

Ei niitä latuja varmaan iloksemme verorahoilla ajettaisi, jos siellä saisi hiihtää vain ”vauhtihirmut”???

Toki meidän pitää muistaa toisinkin päin, että jos laduilla on pienen hetken kilpahiihtotapahtuma, niin silloin annamme tilaa heille. Voi vaikka seurata ja kannustaa! Ja kisan jälkeen sitten halukkaat kokeilemaan omaa vauhtia ja vertaamaan jos siltä tuntuu😊

- 16.01.2021

Entäs

Kuuro hiihtäjä ?

- 16.01.2021

Laturaivo

Joo eihän tää ole uusi ilmiö. Tiedä onko korona kiristänyt ihmisten hermoruuvit liian kireällä. Sama ilmiö on kevyenliikenteen väylillä. Kävelijät , lapset ja koirat ovat jäädä pyöräilijöiden joilla tuntuu olevan kiire en tiedä minne. Laki sanoo kuitenkin asiasta siten että heidän kuuluu väistää. Joka jo itsestään selvää muutenkin kun kukaan muu ei voi pyöräilijän, sähköpotkulaudan tai vastaavan vauhtia hidastamaan ja hallitsemaan kuin sen kuljettaja.. vanha sanonta sopu sijaa antaa toimii aina. Kuka nauttii siitä jos on hermot noin kireelleellä ettei pysty sopeutumaan. Ja jos sitten todella täytyy mennä ja pakottava tarve raivoisasti hiihtää niin erämaata maailmassa riittää edelleen. Hosujat menkööt sinne missä eivät aiheuta muille häiriötä..

- 17.01.2021

Laturaivo

Omasta lapsuudesta en muista minkäänlaista "laturaivoa". Ihmiset olivat kohteliaita ja lapsia ymmärrettiin. Nyt kaikkien pitäisi tietää kaikki ja hiihdosta on tehty pelottava asia. Normaalisti hiihto sujuu omalla painollaan ja ihmiset väistävät niin kuin tilanteessa on järkevää, pitääkö kaikki tehdä vaikeasti. Varovainen pitäisi aina olla, kun kohtaamisia tapahtuu, vahinkoja voi sattua kaikille. Ensikertalaiset oppivat seuraamalla toisia, ei tarvitse heti heille hermostua. Jos pinna ei kestä niin sitten voi suksia... Seen.

- 17.01.2021

miksi----------

en ymmärrä miksi aina pitää raivota. OLISKIKOHAN MITENKÄÄN MAHDOLLISTA ETTÄ PORUKAT VOISIVAT NAUTTIA HIIHDOSTA. EIHÄN MAAILMASSA KAIKKI OLE YHTÄ NOPEITA , TAI HITAITA, SIIS AJATUKSEN KANSSA JA KÄYTÖSTAPOJA KIITOS.....

- 17.01.2021

Kuka väistää.

Miksi sellainen ihminen kirjoituspöydän äärellä joka ei ole koskaan ollut hiihtämässä saa tehdä nämä säännöt.
Eli näiden sääntöjen mukaan joutuu nopeampi hiihtäjä väistämään hitaampia umpihangen kautta mikä useasti on jopa mahdotonta. Varsingin kun useimmat ladut ovat vain yhdellä latu-uralla.
Koiria saa tietysti ulkoilutta ladulla.
Pulkkaa saa vetää ladulla jossa lapset.
Ladulle saa pysähtyä nauttimaan virvokkeita ja eväitään. muut saa kiertää umpihangen kautta.
Ladulle voi pysähtyä tekemään venytysliikkeitä ja voimistelemaan. Muut tietengin kiertää.
Mönkijällä ja lumiskootterilla saa ajaa ladulla. Hevosella myös saa ladulla ratsastaa ta ajss leellä.
Latu myös tarkoitettu porolle ja ahkiolle.
Pulkalla tietysti saa myös laskea mäessä.

- 17.01.2021

Kaksisuuntainen latu

Silloin kun latu-uria on kaksi hiihdä oikeanpuolimmaista kaksisuuntaisella ladulla.

- 17.01.2021

Laturaivo

Olen nuorena hiihtänyt paljon,kilpaillut pärjännyt.Imatran ukonniemessä,ei koskaan ilmennyt laturaivoa,kaikilla oli tilaa hiihtää

- 17.01.2021

Väistäminen

Ylämäkeen hiihtäjän pitäisi yleensä väistää. Sillä vastaan saattaa tulla iäkkäämpi henkilö,joilla liikkeet eivät ole enää niin vakaat. Me jotka pystymme vielä tähän,niin ottakaamme kanssahiihtäjät huomioon.

- 17.01.2021

Hyvin sajuu

Minulla on tapana seurata takaa tulevia ja mennä sivuun....Monesti on huomautettu että hiihdä rauhassa on tässä tilaa ohittaa, lapsen kanssa myös ovat ohittaneet jopa lasta muutamalla sanalla kehuneet, sekös lisää lapselle vauhtia....Siis ne on itse ongelma hiihtäjiä jotka ei pääse ohi..... Heitä varmaan ärsyttää joku muu asia....Kiitos kaikille yhteisistä hiihokokemuksista. Pohjoisessa tervehditään kaikkia, ei elämä niin kiireistä ole. Kilpahiihto on eri juttu....

- 17.01.2021

Hyvin sajuu

Ohitus mäessä. . Riippuu jyrkkyydestä. Kaikki ei uskalla laskea latua pitkin jyrkkää mäkeä.... Jos on kapea luistelu osa niin lakijan on pakko auraamalla siitä mennä....itsekkin kyllä väistän ylämäessä kun nousen luistellen tai haarakäynnillä. . Kun väitetään ,että alaspäin menijän on helpompi väistää niin se on kyllä PUPPUA nyky suksilla ei voi äkkiä pysäyttää vauhtia, mutta noustessa se onnistuu... Latujen nimi on kuntohiihtolatu.. Kilpahiihtäjiäkin siellä harjoittelee ja varmaan osaavat säännöt..

- 17.01.2021

Älä seiso ladulla

08 Jos hiihtäessä on tarvetta pysähtyä, älä jää ladulle, vaan siirry sivuun, jotta muut hiihtäjät voivat käyttää latua hiihtämiseen.

- 17.01.2021

Hyvät ohjeet

Oikein hyvät ja kaikenkattavat ohjeet Suomen ladulta, eikä liian pitkät, juurikin hyvät.

- 17.01.2021

Takana hiihtäjä

Takana hiihtäjä älä hiihdä kannoille

- 17.01.2021

Latuetiketti

Hyvä, kaikkien pitäisi tutua sääntöihin, eikä huudella asiattomuuksia, mutta porukka on niin itsekästä ja tyhmää,

- 17.01.2021

HALOO?

Kannattaako hiihtää ollenkaan jos pahottaa kaikesta mielensä mitä toinen tekee?

- 17.01.2021

väistäminen

Jos lasket alamäkeen , luulisi että ylämäkeen hiihtäjät hiitäisi peräkkäin eikä koko Paanan leveydeltä vastaan.meinasi Äkäslompolossa tulla ruumiita.

- 17.01.2021

Hyvät hiihto käytös tavat

Suomenladun opas on erittäin hyvä kokonaisuudessaan

- 17.01.2021

Latuetiketti

Luin yllä olevat kommentit ja ne ovat juuri niitä, mitkä ovat viimeiset 2 viikkoa tulleet jatkuvasti mieleen ensimmäisellä talven lyhyellä ladulla. Siellä on paljon liikkeellä uusia hiihtäjiä, joille etiketti on tuntematon ja jatkuvasti syntyy vaaratilanteita.

- 17.01.2021

Maalaisjärki

Ei se hiihto mitään rakettitiedettä ole, johon pitäisi sääntökirja tehdä. Tavallisella maalaisjärjellä selviää jos sitä on. Valitettavasti monella mietaan jussilla tai hämäläisen marja-lissulla sitä ei ole. Näiden olisi paras siirtyä maratoonareiksi. Saisivat hillua autoille juostessaan maantien laitaa. 😁

- 17.01.2021

Älä seiso ladulla

Jos pysähdyt juttelemaan jonkun kanssa, tai juomaan tai kuvaamaan tms. siirry ladulta sivuun ettei muiden tarvitse sinua kiertää.

- 17.01.2021