Ulkoillaan turvallisesti – Suomen Ladun suositukset lokakuussa 2020

05.10.2020|Liikuttaja: Kaikki uutiset Osallistu

Suosituksia Suomen Ladun jäsenyhdistysten toimintaan koronapandemian ajallen.

Alkusyksy on kiihdittänyt koronaepidemiaa Suomessa. Suomen Ladun koulutukset toteutuvat tällä hetkellä kuitenkin laajasti, pääosin lähiopetuksena, koronaohjeistuksia noudattaen. Myös järjestön syyskokous toteutuu "hybridikokouksena".  

Tautitilanne mahdollistaakin monilla paikkakunnilla normaalin ulkoilu- ja yhdistystoiminnan sekä tapahtumien järjestämisen. Jopa yli 500 henkilön yleisötilaisuuksia voidaan järjestää sisätiloissa ja alueellisesti rajatuissa ulkotiloissa sillä edellytyksellä, että niiden turvallisuus voidaan varmistaa Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ja opetus- ja kulttuuriministeriön antamaa ohjetta noudattaen. THL suosittelee kasvomaskien käyttöä ja Suomen Latu on lisännyt sen myös omiin suosituksiinsa.

Lue lisää: Valtioneuvoston koronaviruspandemian aikaiset suositukset ja rajoitukset 

Suomen Latu seuraa koronatilannetta sekä viranomaisten ohjeistuksia. Suomen Ladun järjestämissä tapahtumissa ja koulutuksissa noudatetaan tällä hetkellä erityisiä turvallisuus- ja hygieniasuosituksia, jotka on hyvä ottaa omankin yhdistyksen ohjenuoraksi:

  • Osallistu kurssille tai tapahtumaan vain terveenä. 
  • Noudata hyvää käsihygieniaa. Pese kädet huolellisesti aina kurssitilaan sisälle tultaessa. Käytä tarvittaessa käsidesiä, jota on kursseilla ja tapahtumissa saatavilla. 
  • Jos aivastat tai yskit, tee se nenäliinaan tai hihan yläosaan, kädellä suojaten. 
  • Vältä fyysistä kontaktia. Emme kättele tai halaa. Käytännön harjoituksissa huomioimme turvavälit. 
  • Kursseilla ja tapahtumissa ollaan mahdollisimman paljon ulkona eli säänmukainen pukeutuminen on erittäin tärkeää. Varaa siis riittävästi lämmintä ja sateenkestävää vaatetta sekä istuinalusta. Oma vesipullo mukaan. 
  • HUOM! Suosittelemme kasvomaskin käyttöä, erityisesti jos 1-2 metrin turvaväli ei ole mahdollinen.

Lataa tästä: Suomen Ladun koronapandemian aikaiset tapahtumaohjeet

Jos olette yhdistyksenä epävarmoja tapahtuman tai toiminnan turvallisuudesta, niin silloin on parempi siirtää tai peruuttaa se. Suomi on koko koronapandemian ajan jakautunut pienemmän ja suuremman riskin alueisiin, joten se kannattaa pitää mielessä loppusyksyn toimintoja suunniteltaessa. 

Tällä hetkellä osassa Suomea on päällä Valtioneuvoston etätyösuositus. Toimistomme henkilökunta työskentelee siis pääsääntöisesti tällä hetkellä etänä. Suosimme sen takia etäkokouksia, joten esim. työryhmien palaverit pidetään syyskaudella 2020 pääsääntöippsesti etäkokouksina. Latualueet päättävät itse, pitävätkö tulevat aluekokoukset etänä vai lähi- ja etäkokouksen yhdistelmänä. Mahdollisen etäkokousyhteyden avaamisessa Suomen Ladun toimisto auttaa.

Alkuperäinen ohjeistus julkaistu 19.8.2020. Ohjeita päivitetty kasvomaskien osalta 5.10.2020.