Nepalin maanjäristys vaati kuolonuhreja ja aiheutti tuhoja Katmandun laakson vaellusreitillä

29.04.2015|Osallistu

Suomen Ladun Nepal-hankkeen (2008-2013) aikana rakennettu retkeilyinfra ja paikallisten hotellit ovat monin paikoin tuhoutuneet lauantaisen maanjäristyksen seurauksena. Kuolonuhreiltakaan ei ole vältytty.

Chisapani keväällä 2010. Nyt hotellit ovat tuhoutuneet.

Nepalin maanjäristys on vaatinut kuolonuhreja sekä tuhonnut rakennuksia ja retkeilyinfraa Suomen Ladun hankealueella Katmandun laaksossa.

Suomen Ladun paikallinen kumppanijärjestö NETIF raportoi tiistai-iltana, että Dhulikhelin ja Nagarkotin alueella useat hotellit ovat vaurioituneet pahoin.

"Retkeilyreitin varrella olevista kylistä monet ovat tuhoutuneet täysin, mutta täyttä selvyyttä tässä vaiheessa asiasta tai uhrien määrästä ei ole", Arun Shrestha NETIF-järjestöstä kirjoittaa sähköpostiviestissään.

Järkyttävimmät uutiset on saatu Chisapanista, jonka pienissä hotelleissa moni suomalaismatkaajakin on yöpynyt.

"Chisapanin kaikki hotellit ovat tuhoutuneet täysin, ja kolme matkailijaa on kuollut", Arun Shrestha kirjoittaa.

NETIF-järjestön Chisapanissa asuva paikalliskoordinaattori Bijaya Pradhan oli osallistunut saman tien raivaustöihin ja onnistunut pelastamaan pienen pojan ja kolme naista romahtaneiden hotellien keskeltä.

NETIF:n entiset ja nykyiset työntekijät ja hallituksen jäsenet ovat Shresthan mukaan kunnossa, mutta retkeilyreitin infrastruktuuri on pahoin tuhoutunut.

Myös NETIF on kärsinyt taloudellisia menetyksiä maanjäristyksen takia. 

NETIF on rakentanut yhteistyössä paikallisten yrittäjien kanssa reitin varrelle Prakriti-nimistä luontomatkailukohdetta, jonka kaikki kuusi valmisteilla ollutta rakennusta tuhoutuivat lauantaina.

"Nepalissa tarvitaan nyt apua, ja jokainen voi osallistua avustusjärjestöjen keräyksiin", Suomen Ladun Nepal-hanketta luotsannut Panu Könönen kehottaa.

Suomen Ladun Nepal-hanke alkoi vuonna 2008 ja loppui vuoden 2013 joulukuussa. Hanke perustui 96-kilometrisen retkeilyreitin kunnostamiseen ja paikallisen luontomatkailun kehittämiseen Katmandun laaksossa. Hankealue sijaitsi vain tunnin ajomatkan päässä neljän miljoonan asukkaan pääkaupungista. Tärkein vierailukohde alueella on Shivapurin kansallispuisto. Hankkeen kokonaiskulut olivat noin 480 000 euroa.

www.netif-nepal.org

Miten auttaa Nepalin maanjäristyksen uhreja?

Avustusjärjestöjen työtä Nepalissa voi tuke muun muassa näiden järjestöjen kautta:

Kommentoi