Tuumat ja tuntumat: Ulkoilun asiantuntija Esko Palmio Ladun rakentajana

20.12.2019|Liikuttaja/Aluetoiminta Liikuttaja: Kaikki uutiset Yhdistyspalvelut

Tuumat ja tuntumat oli Suomen Ladun ex-toiminnanjohtaja Tuomo Jantusen palsta Latu ja Polku -lehdessä kesäkuusta 1989 tammikuuhun 2006. Näitä tietoiskuja tuli jäsenistön luettavaksi kaikkiaan 132 kpl. Nyt meillä on mahdollisuus lukea vielä sellaisia tarinoita, joita ei ole aikaisemmin julkaistu. Näitä on 52 kpl eli uusi historiallinen tarina joka toinen viikko kahden vuoden ajan.

Helsingin kaupungin pitkäaikainen (1955-1977) urheilu- ja ulkoilutoiminnan virastopäällikkö Esko Palmio lupasi perehdyttää minut Suomen Ladun ulkoiluasioihin tullessani järjestön toiminnanjohtajaksi. Pätevyyttä tähän opastamiseen hänellä oli enemmän kuin kellään muulla. Olihan Esko voimistelunopettaja, Suomen Ladun opas, ikäsusi ja ex-puheenjohtaja, jota luottamustoimea hän oli hoitanut yhdeksän vuotta 1960-luvulla. Myös hänen monipuolinen kokemuksensa urheiluopistojen parissa antoi erinomaisen taustan perehdyttämiselle: puheenjohtajana toimiminen Vuokatin Urheiluopistossa – mutta erityisesti sotien jälkeen Suomen Urheiluopiston johtajana loi näköaloja tulevaisuuteen.

Sosiaalineuvos Esko Palmio lähti syksyllä -77 minulle henkilökohtaiseksi oppaaksi, kun suunnittelimme Suomen latu-hiihtoa koko valtakunnan kattavalle latureitistölle. Se oli aitoa sisäänajoa Suomen ulkoiluasioihin. Vierailimme autoretkemme aikana kaikissa maakunnissa ja erityisesti Suomen Ladun paikallisyhdistyksissä. Ykköstavoitteena oli saada seuraavan talven 40-vuotisjuhlahiihtoa varten katkeamaton reitti Suomen päästä päähän ja lisäksi yhdysreitit idästä ja lännestä. Tietysti samalla tutustuimme yhdistysten tilanteeseen koko valtakunnan alueella. Ajelun aika ja illat käytettiin tiiviisti yhteisiin latukeskusteluihin

Kaikissa kunnissa meidät otettiin vastaan kuin Suomen parhaat ulkoilun asiantuntijat ja kuninkaalliset: olihan Esko Palmio myös tunnettu Lauri Tahko Pihkalan ystävä ja perustetun valtuuston ensimmäinen puheenjohtaja. Tietysti liikuntaväki tunsi monipuolisen urheiluvaikuttajan ja kunnanjohtajat sosiaalineuvoksen! 

Esko Palmiosta tuli heti jo tämän ensimmäisen retkemme jälkeen minulle mentori, jonka puoleen saattoi kääntyä asiassa kuin asiassa. Erityisesti ulkoilureittien asiantuntijana hän oli korvaamaton. Tätä asiantuntemusta sitten käytimmekin Suomen Ladun monien vaellusten ja laturetkien suunnittelussa. Helsinkiläiset voivat kiittää laajoista ulkoilualueistaan ja suuresta reittiverkostosta Esko Palmiota.

Esko oli myös itse esimerkillinen ulkoilija ja Helsingin ulkoilureittien käyttäjä. Monet yhteiset kävelyretket olivat samalla tutustumista Helsingin ulkoilun olosuhteisiin. Hänen suosimansa tunnuslause oli Heikki Klemolan kynästä: ”Päivä ilman liikuntaa on kuin yö ilman unta.”

Tuomon-päivää vietettiin kahvitellen 30 kertaa Suomen Ladun toimistossa. Yksi innokkaimmista osallistujista oli Suomen Ladun ex-puheenjohtaja Esko Palmio. Hän tuli joka kerta joululahja mukanaan. Se oli paperipussillinen puikula-pottuja. Niitä Esko kasvatti mökillään Koski HL:ssä. Minäkin opin jo ensimmäisellä kerralla näistä Lapin perunoista kaksi tärkeää asiaa: 1. Älä kuori puikuloita ennen keittämistä. 2. Jos kasvatat niitä omassa pottumaassa, hanki uudet siemenperunat luotettavasta paikasta suoraan Lapista vähintään joka kolmas vuosi. 

Tuomo Jantunen