Suomen Latu aikoo toteuttaa oman kevätkokouksensa etäyhteyksin ensi viikolla. Järjestelyjä on tehty jo viikkojen ajan ja mietitty tekniikkaa ja koulutettu jäsenyhdistysten aktiiveja etäkokoussovelluksen käyttöön.
Osallistuin eilen Suomen Ladun edustajana Kansalaisareenan vuosikokoukseen. Kansalaisareena on vapaaehtoistoiminnan edistäjä ja asiantuntija Suomessa, ja jäseninä on erilaisia kansalaisjärjestöjä, sekä yksittäisiä vapaaehtoisia eri puolilta Suomea. Kokous sujui jouhevasti Teams-ympäristössä etäyhteyksin. Oli selvää, että etäkokoustamista oli harjoiteltu useiden arjessa viimeisen kuukauden aikana erityisen aktiivisesti. Osasimme jo!
Myös Suomen Latu aikoo toteuttaa oman kevätkokouksensa etäyhteyksin ensi viikolla. Järjestelyjä on tehty jo viikkojen ajan ja mietitty tekniikkaa ja koulutettu jäsenyhdistysten aktiiveja etäkokoussovelluksen käyttöön.
Yhdistyslaki ja Suomen Ladun säännöt ovat jo vuosia mahdollistaneet etäkokousten järjestämisen, mutta vasta pakkotilanteessa olemme rohkeasti ottamassa askelta kohti konkretiaa. Todellisuudessa etäkokous vahvistaa järjestödemokratiaa ja jäsenistön osallisuutta merkittävällä tavalla. Kansalaisareenan kokouksessakin hyväksyimme kunkin päätöskohdan henkilökohtaisella “kannatan”-puheenvuorolla. Tyypillisessä kokouksessahan keskustelu avataan ja päätös nuijitaan pienen kiusallisen hiljaisuuden päätteeksi. En tiedä olisiko kukaan tohtinut esittää eriävää mielipidettä tässäkään mallissa, mutta ainakin jokainen osallistuja pääsi ääneen sanomaan: kannatan!
Suomen Ladun järjestökokouksessa otamme vielä yhden lisäaskelen kohti jäsenyhdistysten aitoa osallisuutta. Jo kokoukseen ilmoittautumisen yhteydessä jäsenyhdistykset voivat ilmaista alustavat kantansa kokouksen päätösasioista valtakirjakyselyllä. Tämä kannustaa yhdistyksiä käsittelemään järjestökokouksen asioita entistä perusteellisemmalla tavalla yhdistyksen hallituksen kesken. Aikaisemmin puheenjohtaja tai muu kokousedustaja on matkustanut järjestön kokoukseen, eikä kokousasioista välttämättä ole sen enempää keskusteltu. Nyt ennakkoon täytettävä tarkempi valtakirjakysely herättää miettimään, mitä meidän yhdistys mistäkin asiasta aidosti ajattelee.
Varsinaisessa kokouksessa on kaksi osaa. Ensin kokousedustajat pääsevät keskustelemaan kirjallisesti Google Drive -ympäristössä yhdistysten alustavista kannoista ja kokouksen päätösasioista. Nyt kun tälle keskustelulle on varattu selkeä oma aika, voi toisen kokousedustajan kommentti herättää oman ajatuksen ja yhteinen dialogi synnyttää vaikkapa päätösesityksen kokoukselle. Reilun vuorokauden aikana omia ajatuksia ehtii myös kypsytellä, eikä kättä tarvitse nostaa kiireellä puheenvuoron merkiksi. Tämä madaltaa kynnystä puheenvuorolle ja toivon mukaan lisää keskustelua.
Kirjallisen vaiheen päätteeksi kevätkokouksemme jatkuu alkuperäisen aikataulun mukaan sunnuntaina 26.4. klo 9. Tämä kokouksen II-osa on perinteisen vuosikokouksen mallinen Google Hangout Meetsissä toteutettava etäkokous, joka myös streemataan livenä kaikille kiinnostuneille. Ensimmäistä kertaa ihan kaikilla jäsenillämme on mahdollisuus tulla seuraamaan järjestön kokousta - mahtavaa! Se varmasti madaltaa kynnystä lupautua kokousedustajaksi seuraavaan vuosikokoukseen.
Viimeisellä viikolla ennen etäkokouksen alkua tarjoamme vielä useita teknisen tuen tapaamisia jäsenistölle, virittelemme kokousmateriaaleja esityskuntoon ja jännitämme, kuinka moni jäsenyhdistyksistämme rohkaistuu mukaan kevätkokoukseen. Järjestödemokratian näkökulmasta rohkenen jo nyt miettiä, että etäkokous voisi olla sopiva ratkaisu vaikka joka kevät - jos sitten syksyisin tapaisimmekin tuttuun tapaan kasvotusten. Eli tulkaa rohkeasti mukaan - yhdessä tästäkin selvitään! Jäsenyhdistysten ilmoittautuminen on auki ke 22.4. klo 16 saakka ja kaikille avoin linkki kevätkokouksen streemiin julkaistaan Suomen Ladun somekanavissa ja nettisivuilla ensi viikolla. Kaikki kevätkokoukseen liittyvä materiaali löytyy Kevätkokouksen sivulta.
Kirsi Uusitalo
Kirjoittaja työskentelee Suomen Ladun toimistolla järjestöpalvelujen vastaavana ja on intohimoinen osallisuuden ja järjestödemokratian puolestapuhuja.