Uusi metsähallituslaki jätti takaoven auki kovemmalle luonnon hyödyntämiselle

31.03.2016|Vaikuta

Laki Metsähallituksesta on hyväksytty eilen eduskunnassa. Suomen Latu vastusti lakiehdotusta, vaikka lopulliseen lakiin tuli myös Suomen Ladun ajamia kirjauksia.

Suomen Ladun esiin nostamista puutteista maa- ja metsätalousvaliokunta korjasi osan:

”On tärkeää, että metsähallituslaki ei romuttanut kokonaan Luontopalveluiden asemaa. Lisäksi Metsähallituksen kirjanpitomallia muutettiin siten, että toiminta on hieman helpommin ulkopuolelta seurattavaa”, toiminnanjohtaja Eki Karlsson kertoo.

Sen sijaan retkeilyalueita ei siirretty pois metsätalouspuolelta, vaikka ne on perustettu erityisesti virkistyskäyttöä varten.

Lisäksi lakimuutoksen siivellä siirrettiin esimerkiksi 40 000 hehtaaria Ylä-Lapin virkistysmetsiä pois Luontopalveluilta. Muutos avaa mahdollisuuden niiden kovempaan taloudelliseen käyttöön, vaikka maa- ja metsätalousministeri Kimmo Tiilikainen vakuuttikin, että tällä hallituskaudella mitään huolestuttavaa ei tapahdu.

”Toivomme, että mitään huolestuttavaa ei tapahdu sitä seuraavallakaan hallituskaudella”, Karlsson sanoo.

Suomen Latu näkee metsähallituslain luonnon virkistyskäyttöön pitkällä aikavälillä vaikuttavana lakina, mutta myös yhteiskunnallisena arvokysymyksenä: oleellista on, miten lainsäädäntö huomioi, tunnustaa ja edistää valtion metsiin kohdistuvia erilaisia arvoja ja odotuksia

Lain vaikutuksista on käyty kovaa keskustelua.

"Toivottavasti päättäjät ymmärtävät viimeistään nyt arvostaa muitakin kuin metsätalousarvoja. Tämä punnitaan Metsähallituksen hallituksen kokoonpanoa määritettäessä. Siellä tarvitaan metsätalousedustajien lisäksi virkistyskäytön, matkailun ja luonnonsuojelun edustusta", Karlsson painottaa.

Kommentoi