Ulkoile vastuullisesti – Suomen Ladun vinkit koronapandemian aikaiseen ulkoiluun

10.04.2020|Vaikuta

Suomen Latu on julkaissut vastuullisen ulkoilijan etiketin. Näillä vinkeillä ulkoilu on meille kaikille turvallista.

Jutun ja etiketin kuvitus: Timo Leppänen

Koronapandemia on saanut suomalaiset ulkoilemaan viimeisen viikon aikana jopa niin paljon, että suosituimpia ulkoilupaikkoja on jouduttu sulkemaan.

"Kun sosiaalisia kontakteja on kehotettu välttämään, niin suomalaiset ovat löytäneet luonnossa liikkumisen elvyttävän vaikutuksen", Suomen Ladun toiminnanjohtaja Eki Karlsson sanoo.

Vastuullisuus on päivän sana, joten Suomen Latu on julkaissut Ulkoilijan etiketin – Näin liikut vastuullisesti pandemian aikana.   

"Idea etiketistä syntyi, kun olin lenkillä ja seurasin kanssaulkoilijoitani. On äärimmäisen tärkeää, ettemme levitä virusta ulkoillessamme. Se on edellytys sille, että saamme ulkoilla myös lähitulevaisuudessa, kun pandemia leviää", Karlsson muistuttaa.

Näillä vinkeillä ulkoilu on meille kaikille turvallista:

  1. Nyt on aikaa ulkoilulle. Nauti ja virkisty, mutta seuraa aina viranomaisen antamia ohjeita ja määräyksiä.
  2. Jos tunnet olosi vähänkään kipeäksi tai olet toipilas, jää kotiin.
  3. Vältä sosiaalisia kontakteja. Ulkoile vain yksin tai oman perheesi kanssa. 
  4. Suosi tavallisia lähimetsiä ulkoiluun ja virkistäytymiseen. Pysy poissa suosituimmista kohteista – jätä hienoihin luontokohteisiin tutustuminen pandemian jälkeiseen aikaan.
  5. Vältä ulkoliikuntapaikkoja, kuten ulkokuntosaleja, lasten leikkipuistoja ja laavuja.
  6. Käytä hanskoja, jos joudut matkalla koskemaan telineisiin, ovenkahvoihin tai muihin pintoihin. 
  7. Niistä lenkilläkin vain nenäliinaan, älä räi ympäriinsä. Kanna mukana omaa roskapussia.
  8. Ohita ja tervehdi polulla vastaan tuleva henkilö vähintään kahden metrin päästä.

Voit ladata tulostettavan version täältä (PDF)! Now available in English too. Do’s and Dont’s – How to Enjoy the Outdoors Responsibly During the Pandemic. Download from here (PDF). Också på svenska! Här kand du ladda ner etiketten (PDF).

Pyysimme vinkkejä vastuulliseen ulkoiluun myös sosiaalisen median seuraajiltamme. Tässä muutamia hyviä kommentteja, jotka sopivat etiketin oheen:

"Luonnossa on paljon kaunista ja siihen ei korona pure. Avaa silmäsi ja korvasi, elä hetkessä ja nauti kauneudesta."

"Käyttäydy kävellessäsikin liikennesääntöjä soveltaen; näytä selkeästi ennalta, kummalta puolelta aiot sivuuttaa. Älä tee yllättäviä äkkinäisiä pysähdyksiä. Jos jäät juttelemaan, älä tuki polkua."

"Huomioi Roskaton retkeily! Vie pois mitä tuot!"

"Tervehdi vastaantulijoita! ️Nyt muiden kontaktien puutteessa jokainen kaipaa tulla nähdyksi."

"Jos nyt ylipäätänsä otettaisiin muutkin ulkoilijat huomioon. Viime juoksulenkillä yritin pitää turvavälin. Vastaan tuli kolmen ihmisen porukka rinnakkain ja kukaan heistä ei väistänyt, piti siis kiertää melkein ojan kautta."

Kommentit

(Ei otsikkoa)

Myös juoksijat ohittavat kävelijän toisinaan liian läheltä , ei auta vaikka kuljet polun reunassa

- 24.03.2020

Kaupunkiliikunta

Kaupunki liikkujille vinkki,älkää sylkekö kadulle,on ällön näköistä.

- 24.03.2020

Jos joku tulee metsässä vastaan...

...niin päivä on jo pilalla. Jos vastaantulijat kälättävät kovaan ääneen (usein tekevät niin), niin saatan ehkä ehtiä pujahtamaan risukkoon ennen kuin huomaavat.

- 25.03.2020

(Ei otsikkoa)

Miksei laavua saa käyttää jos sielä ei ole ketään muita?

- 25.03.2020

Vältä laavuja -ohjeesta

Hei,
etikettimme ei kiellä laavujen käyttöä, vaan ohjeistaa välttämään. Erityisesti silloin, jos siellä on paljon porukkaa (kuten nyt viime päivinä monilla Ruuhka-Suomen laavuilla on ollut). Suomi on muutaman kaupunkiseudun ulkopuolella harvaan asuttu maa, joten "vapaita" laavuja löytyy.

Panu Könönen - 25.03.2020

Laavulla järkevästi

Tuli eilen käytyä Seinäjoen Latu-Laavulla (Suomen Latu)...sijainti patikkamatkan päässä ja kävijät tähän vuodenaikaan harvemmassa. Sytytettiin nuotio ja juotiin kaffit omasta takaa... makkaranpaisto jäi kesälle.

- 25.03.2020

(Ei otsikkoa)

Hyvä että ei ole kielletty. Tulistelu laavulla on niin terapeuttista. Itse tiedän lähimetsät ja laavut jotka ei ole ruuhkaisia. Viimeksi ketään luuta ei ollut paikalla.

- 25.03.2020

Kohtele luontoa hyvin

Nyt kun metsissä liikkuu niitäkin jotka ei siellä normaalisti käy, olisi syytä ohjeistaa mm. ettei oksia katkota puista (pajunkissat), mustikanvarpuja ei oteta mukaan maljakkoon, sammaleet jätetään rauhaan kivien päälle, jne.

- 25.03.2020

Tulipaikoilta pois

Käytös tulipaikoilla on aivan käsittämätöntä. Ihmiset jäävät pitämään tuntikaupalla leiriä notskille, vaikka normaalitilanteessakin olisi kohteliasta antaa tilaa seuraavalle.

- 25.03.2020

Enkuksi

Hei voiko tämän loistavan ohjeistuksen saada englanniksi (ja toki muutkin kielet)?

- 26.03.2020

"Älä niistä tuuleen"

Valitettavan hyvä muistutus tuo "älä räi". Se sopii myös "älä niistä sormin". Ei tuntunut hyvältä, kun edelläkulkija niin teki takaviistoon tuuleen, josta juuri tulin.

- 26.03.2020

NENÄLIINAT TASKUUN RAI ROSKIIN

Hyvä neuvo, että pitää niistää nenäliinaan. Niistämisen jälkeen nenäliina pitäisi kuitenkin laittaa takaisin taskuun, eikä heittää tien varteen. Suurin osan ulkoiluteiden varsien roskista on jo ennen pandemiaakin ollut käytettyjä paperinenäliinoja.

- 26.03.2020

Nyt menee jo hieman yli...

Metsään sylkeminen tuskin levittää koronaa.

- 26.03.2020

"Tervehdi vastaantulijoita! ️Nyt muiden kontaktien puutteessa jokainen kaipaa tulla nähdyksi."

Rauhaa ja hiljaisuutta metsästä haetaan. Päivä on pilalla jos toinen ihminen tulee pusikossa vastaan.

- 27.03.2020

"Tervehdi vastaantulijoita! ️Nyt muiden kontaktien puutteessa jokainen kaipaa tulla nähdyksi."

Rauhaa ja hiljaisuutta metsästä haetaan. Päivä on pilalla jos toinen ihminen tulee pusikossa vastaan.

- 27.03.2020

"Tervehdi vastaantulijoita! ️Nyt muiden kontaktien puutteessa jokainen kaipaa tulla nähdyksi."

Rauhaa ja hiljaisuutta metsästä haetaan. Päivä on pilalla jos toinen ihminen tulee pusikossa vastaan.

- 27.03.2020

Retki

Voiko ulkona grillata omaperhen kanssa oma tarvikeella ?

- 29.03.2020

Suomen Ladun logo puuttuu etiketistä?

Hei! Kun tulostin näitä ulkoilijan etikettejä, niin Suomen Ladun logo ei tullut näkyviin. Onko tulostajassa vika? Onneksi löysin vanhoista Latu ja Polku lehdistä logoja jotka leikkasin ja liimasin etikettiin ennen laminointia.

- 29.03.2020

Grillaus ulkona

Hei,
kiitos hyvästä kysymyksestä. Nyt on monin paikoin ruohikkopalovaroitus, joten omaa grilliä ei tule käyttää. Kannattaa pakata omat eväät mukaan.

Panu Könönen - 30.03.2020

Etiketin tulostamisesta

Hei, etiketti on A3-koossa, joten jos sen tulostaa A4-kokoon, niin tulostetta pitäisi skaalata tulostusasetuksista.

Panu Könönen - 30.03.2020

Hiihtäjät

Mietin vain sitä miten hiihtäjät kykenevät pysähtymään niistämään nenänsä ladulla nenäliinaan 🤔 kautta aikain on hiihtäjillä, enemmän miehillä mutta myös naisilla ollut tapana tyhjentää vauhdissa nenänsä, tietenkin ilman nenäliina. Pahimmassa tapauksessa se osuu takana tulijan päälle. En usko että tämä tapa loppuu hetkessä. Koska kiirettä pitää ladullakin 😁 ja tosiaankin tuo polullakin liikkuminen, pitääkö kävellä rinnakkain ja vastaan tulija saa väistää näitä kälättäjiä jotka ei voi suutaan sulkea edes toista kohdatessa. Sylki lentää kun on niin hauskat juorut menossa.

- 30.03.2020

(Ei otsikkoa)

Sana perhe kannattaisi vaihtaa asuinkumppaneiksi / samassa taloudessa asuviksi. Ei ole suositeltavaa tavata toisessa taloudessa asuvia perheenjäseniä, vaikka tietyissä piireissä näin yhä estoitta toimitaankin. Tähän ei pitäisi kannustaa.

- 30.03.2020

jää vaa himaa

älä mee ulos jos et haluu saada koronan.

- 03.04.2020

Oikean puoleinen liikenne

Kohtaamisia ja väistämisiä niin luontopolulla kuin kevyenliikenteen väylillä helpottaisi kun muistettaisiin oikeanpuoleinen liikenne :)

- 19.04.2020

(Ei otsikkoa)

Kun tuttavat jäävät juttelemaan niin ei ole järkevää seisoa kulkutien vastakkaisilla reunoilla,muut kulkijat joutuvat menemään heidän välistä ” pisarasateessa”
Samalla puolella kulkuväylää seisomalla voi myös pitää turvavälin ja rupatella.

- 20.04.2020

Miten pyöräily?

Voiko ryhmässä pyöräilyä jos ei ylitä 10 henkilön rajaa.

- 21.04.2020

jos näet kaverin lenkillä mitä teet

jos näet metssässä ka verin älä halaa älaka missään nimessä kättele

- 06.05.2020

Vastuullista pylräilyä ja hölkkäilyä ?

Täällä Toukola-Arabiassa on mm senioritalo ja potilastalo - riskiryhmiin kuuluvia siis olisi rantapuistoon. Turha toivo - superpyöräilijät ja hölkkääjät pitävät puiston vallassaan. Nyt on myös HginPYÖRÄILYKOORDINAATTORI tehnyt osansa: kaikki 3 rantapolkua on avattu pyöräijöille ja hölkkääjille! Ruohikoillekaan ei ole hyvä siirtyä - niissä on jo hanhenmoskaa. Voisiko SL nyt ohjata Koordinaattoria oikeudenmukaistamaan ohjeitaan? Pyöräilijät tuskin siinä vauhdissa noudattavat mitään vastuullista hygieniaa. Riskiryhmä tekee tilaa ja pysyy kotona!
Kiitos!

- 20.05.2020

"muut" ihmiset

Minua on ruvennut ärsyttämään, että vain meille 70-ikäisille toitotetaan turvavälin pitämisestä kun muut eivät siitä välitä. Eli me joudumme menemään ojaan, pyöräilijöiden tai autoalueelle jotta se turvaväli olisi. Myös pyöräilijät ohittavat niin läheltä että hipaisevat kävelijää eli pyöräilijät ajavat ihan rauhassa jalankulkijoiden alueella ja siinä vielä usein säikähtää kun he ajavat ohitse. Lähes aina "muut" kävelevät keskellä ja toisekseen hyvin monella on kännykkä kädessä, jota he siinä näpläävät, eli eivät välitä mitään muista henkilöistä. Olen saanut sen sortin haukkumisia kun olen yrittänyt varovasti sanoa joillekkin ihmisille jos he voisivat hiukan siirtyä, että se turvaväli muodostuisi ja kerran kun itse väistin niin sain kuulla, että olen fanaatikko.

- 25.05.2020

Suu -, kasvosuojat.!

Hei hyvät lähimmäiset ja kanssa ihmiset,
Pitäkää nyt niitä suu-, kasvosuojia kaikki liikkujat ja kulkijat ei niitä ole turhaan keksitty ja tehty ihan juurikin tätä Covid-19 pandemiaa varten että suojaamme itsemme ja kanssa kulkijat tuolla ulkona missä kuljemmekin oli se lenkkipolulla tai esim. kaupassa käydessä käyttäkää nyt ihmeessä nyt suu -, ja kasvosuojia ja käsidesiä käsien pesun jälkeenkin sillä näin tekemällä suojaatte sekä itsenne ja muut kanssa ihmiset. Tuntuu jotenkin oudolta kun juurikin ne ihmiset jotka eivät niitä suojia käytä kulkiessaan tuolla ulkona niin olen huomannut että väistelevät ihmisiä joilla on suojat kasvoilla ja epäilevät varmaakin ja pelkäävät että juurikin tuolla suojan käyttäjällä olisi jo korona.?! Suojatkaa hyvät lähimmäiset rakkaat ihmiset itsenne ettei korona virus leviäisi vaan taltuisi näin tekemällä mitä nopeammin pois meidän ihmisten keskuudesta ja voimme jatkaa turvallista elämää. Voikaa hyvin kaikki rakkaat lähimmäisemme te kaikki rakkaat ihmiset.!
👍☺️🙏😷💞

- 07.12.2020

(Ei otsikkoa)

Jouluna varpienen käytä vaikka päivä kahvilla 11henkeä

- 19.12.2020

Ulkoilutiellä

Ulkoilen päivittäin rollaattorin kanssa .minua ei yleensä väistetä. enhän minä voi mennä ojan yi, vain joskus. Kuljin jalkakäytävää-vastaan tuli ryhmä aikuisia ja lapsia leveästi, minun oli pakko mennä ajotiellle..Mieshenkilö ohjeisti huutamalla "mene sinä siitä kotiisi ja sisälle Että näin. Ei oikein huomioida. 86v lenkkeilijä

- 03.01.2021

Joukkoliikkujat

Joukkoliikkujat ja pareittain liikkuvat tulevat vastaan leveästi rivinä eivätkä kohdatessa osaa mennä peräkkäin jonoon niin, että vastaantulijankin olisi kiva kulkea ohitse. Samalla myös puheeseen tulisi, ehkä, tauko.

- 11.02.2021

Räkä, tassut, luonto ja maskit

Ikävää ja harmillista on, että ihmiset räkivät ja heittävät maskejansa ympäristöön. Pahimmassa tapauksessa räkä/rään ja maskien virukset kulkeutuvat sitten, tassuissa (kissa, koira), vaatteissa tai/ja kengissä eteenpäin jopa kotiin asti. Vielä myöskään ei tiedetä tulevasta. Esim. Suomen metsäneläimiin voi tartua korona ihmisen piittaamattomuuden/itsekkyyden vuoksi. Hyvä olisi opetella hyvissä ajoin nenäliinan käyttö, niin niistämiseen kuin räkimiseen. Sekä kasvomaskien oikea hävittämistapa. Räkiminen ja roskaaminen ei muutoinkaan kuulu hyviintapoihin, saati näin koronavirusaikana, toisia ajattelevaan, yhteenhiileen puhaltamisen kulttuuriin.

- 11.02.2021

Kommentoi