Tutkimus: Ulkoilu metsässa ei pelota, paitsi ihan vähän

16.11.2020|Vaikuta

Yhdeksän kymmenestä suomalaisesta kokee, että metsässä on turvallista ulkoilla, eikä siellä pelota, selviää Suomen Ladun Taloustutkimuksella teettämästä tutkimuksesta.

Ulkoilu metsässä ei juuri suomalaisia pelota. Pimeää kuitenkin pelätään vähän. Kuva: Sampsa Sulonen

Miehet eivät juurikaan kokeneet pelkoa metsässä, vain kahta prosenttia pelotti jokin. Naisista yksi kuudesta myönsi, että metsässä voi pelottaa. Yleisimmin pelko liittyi epäilyttäviin hiippareihin, petoeläimiin ja pimeään. Vähiten pelkoja kokivat 50–64-vuotiaat ja useimmin 15–24-vuotiaat vastaajat.

Vain hyvin harvoin pelko kuitenkaan on esteenä metsässä ulkoilulle: 66 prosentilla vastaajista, jotka kokivat ulkoiluun liittyvää pelkoa, se ei kuitenkaan estänyt ulkoilua. 

"Yllättävää oli, että metsässä ulkoilu pelotti huomattavasti enemmän naisia kuin miehiä. Suomen Ladulla ja muilla ulkoilujärjestöillä on tässä mietittävää, miten voisimme vahvistaa suomalaisnaisten metsään menemisen rohkeutta.", Suomen Ladun toiminnanjohtaja Eki Karlsson pohtii.

Epäilyttävien hiippareiden, petoeläinten ja pimeän lisäksi tutkimuksessa selvitettiin, pelottaako eksyminen, punkit, metsästys. loukkaantuminen, maastopyöräily tai moottorikelkkailu. 

Lokakuussa tapahtuneesta maastopyöräilijän kuolemaan johtaneesta metsästysonnettomuudesta huolimatta metsästys ei pelota, eikä ole suuri este ulkoilulle. Metsästystä pelkäävät enemmän naiset kuin miehet. 

“Pelko on ikävä tunne. Koska pelot ovat vastaajien mielestä harvoin metsässä olemisen esteenä, niiden kanssa on opittu toimimaan. Esimerkiksi punkkeja vastaan voi pukeutua, pimeän sijaan voi liikkua valoisaan aikaan ja jos eksyminen pelottaa, kannattaa ulkoilla hyvin opastetuilla reiteillä. Metsästysaikaan kirkas pipo ja vaatetus on aina suositeltava”, Anne Rautiainen Suomen Ladusta sanoo. 

Keskimäärin pelkoja esiintyy enemmän kaupungeissa kuin maalaiskunnissa asuvilla. Erityisen vähän pelkoja on Etelä-Suomen suuralueella asuvilla (pl. pääkaupunkiseutu).

Epämääräisten hiipparien pelko on ulkoilun este useimmiten Pohjois- ja Itä-Suomessa sekä Helsingissä ja Uudellamaalla. Pimeää taas pelätään useammin maalaiskunnissa kuin kaupungeissa. Pedot ja punkit pelottavat etenkin kaupungeissa asuvia ja pohjois- ja itäsuomalaisia. 

Tutkimuksen teki Suomen Ladun toimeksiannosta Taloustutkimus Oy. Tutkimus tehtiin Telebus-puhelinhaastattelulla 2.–3.11.2020. Tutkimuksessa haastateltiin 500 15–79 vuotiasta henkilöä. Tutkimuksen virhemarginaali on noin ±3 prosenttiyksikköä.

Kommentit

PELÄTTÄVÄÄ ERÄMAASSA

Hei

olen kulkenut 45 vuotta Lapissa talvisin ja kesäisin. Kertaakaan en ole ollut hengenvaarassa.
minkään syyn takia ennen viime syyskuuta. Olin maastopyöräilemässä Kopsusjärven tiellä kivistä ylämäkeä, kun kolmen sukkahousupyöräilijän letka tuli sähköläskipyörillä mäkeä alas vähinään 25 km:n tuntivauhtia. Minulla ei ollut mitään mahdollisuutta tehdä väistöliikettä. Ei ollut aikaa, eikä mahdollisuutta kivenmurikoiden keskellä siirtyä pois ajouralta. Tilanne oli äärimmäisen lähellä johtaa katastrofiin. Letkan ensimmäinen pyöräilijä olisi ehkä vielä ehtinyt väistää johonkin suuntaan, mutta kahdella perässä tulleella ei olisi ollut mitään mahdollisuuta reagoida. Oli vain saatumaa, että selvisimme tilanteesta vammoitta. Jonkunlainen koulutus noiden laitteiden käyttäjille pitäisi olla, ennen kuin heitä saisi päästää erämaahan mellastamaan.

- 19.01.2021

Kommentoi