Kaikki eivät halua hiihtää. Suuri osa ulkoilureiteistä jätetään kuitenkin talvisin auraamatta tai niistä tehdään latuja. Tällöin monet lähtevät kävelemään laduille päästäkseen luontoon.
Ladut on tarkoitettu hiihtämistä varten, eikä niitä saa rikkoa. Ladulla näkee kuitenkin toisinaan kävelijöitä, pulkkailijoita, tai koiranulkoiluttajia. Se herättää närää hiihtäjien keskuudessa ja nousee jokavuotiseksi keskustelunaiheeksi yleisönosastoilla. Hiihtolatu halutaan pitää hyvässä kunnossa.
Miten latuja sitten tulisi käyttää?
Laduilla liikkuu myös eritasoisia hiihtäjiä. Toiset treenaavat tosissaan, toiset vasta opettelevat vuoropotkun alkeita.
“Kaikkien liikkuminen on yhtä tärkeää, ja ladulla on suvaittava toisia”, sanoo Suomen Ladun hiihtovastaava Hanna Okkonen.
“Laduilla hiihdetään oikealla ja nopeampi väistää vasemmalta”, hän jatkaa.
Vain törppö rikkoo ladun, mutta mikäli tahallinen ladun käyttäminen kävelylenkkeilyyn on ongelma, liikkujien kulkemista voidaan ohjata, esimerkiksi "vain hiihtäjille", "älä riko latua" ja "kävelyreitti alkaa parkkipaikalta" -tyyppisillä opasteilla.
Kävelijöille ja koiran ulkoiluttajille tulisi tarjota laadukkaita ja kunnossa pidettyjä lähiulkoilureitejä luonnossa myös talvella.
Noin 40 % suomalaisista käy vuosittain hiihtämässä (Metla 2010). Suosituimpia hiihtopaikkoja ovat kuntien lähiulkoilureitit ja keväisin järvien jäät. Yleisin ulkoilumuoto myös talvisin on kuitenkin kävely, mutta monesti ainoa paikka sille on kadunvarsi tai jalkakäytävä. Kuntien tulisi tarjota myös luontoympäristössä kulkevia talvikävelyreittejä. Tämä vähentäisi latujen käyttöä muihin talvilajeihin.
Lisätietoja:
Suomen Ladulla on käynnissä hiihdon edistämiskampanja, Hiihtoniilot, johon voit tutustua osoitteessa: www.suomenlatu.fi/hiihtoniilot
Anne Rautiainen, asiantuntija
Jokamiehenoikeudet, olosuhdetyö, edunvalvonta
anne.rautiainen (at) suomenlatu.fi
puh. 050 545 6539
Hanna Okkonen, aikuisliikunnan koordinaattori
hiihdon lajivastaava, Hiihtoniilot -kampanja
hanna.okkonen (at) suomenlatu.fi
puh. 045 138 4928