Kesäaika toi tunnin lisää aikaa iltaulkoiluun

31.03.2020|Vaikuta

Suomen Latu: Kellojen siirtäminen muistuttaa, että suurin osa suomalaisista toivoo pysyvää kesäaikaa.

Suomalaiset elävät koronaepidemian muuttamaa arkea eristyksissä. Lähikontakteja tulee välttää ja liikkumista on rajoitettu. Ulkona oleminen, liikkuminen ja treenaaminen on onneksi edelleen mahdollista.

Lue lisää: Suomen Latu on julkaissut etiketin koronapandemian aikaiseen ulkoiluun.

Suomi siirtyi kesäaikaan viikonloppuna. Kellojen siirtelyä on oltu jo pitkään lopettamassa EU-tasolla. Suomen Latu kannattaa pysyvään kesäaikaan siirtymistä. 

Suomen Latu näkee, että kesäaikaan siirtyminen tuo kokonaisuudessaan kansalaisille enemmän valoa, voimaa ja vaihtoehtoja arki-iltoihin, ja on siksi selvästi paras vaihtoehto uudeksi pysyväksi ajaksi. Erittäin aikaisilla, aamuyön valoisilla tunneilla ei ole samaa vaikutusta, eikä merkitystä. 

Suomen Ladun Taloustutkimuksella teettämän kyselytutkimuksen mukaan 81 prosentille suomalaisista pysyvän kesäajan valoisammat iltapäivät ja illat on joko mieluisin tai sopiva vaihtoehto.

“Valolla on suuri merkitys ulkoiluun ja sitä kautta ihmisten terveyteen – siksi toivomme, että iltaisin tapahtuva ulkoilu ja liikunta huomioitaisiin merkittävänä argumenttina, kun harkitaan siirtymistä uuteen aikajärjestelmään”, Suomen Ladun toiminnanjohtaja Eki Karlsson sanoo.

Polar Electro Oy:n aktivisuuslaitteiden suomalaisilla käyttäjillä tehdyn selvityksen mukaan selkeästi suurin osa liikunnasta tapahtuu arkisin kello 16–20 välillä. 

“Pysyvä kesäaika tuo esimerkiksi Helsingissä vuodessa arki-iltoihin 136 tuntia enemmän valoisaa aikaa kuin pysyvä talviaika. On selvää, että tällä on merkitystä suomalaisten ulkoilun määrään”, Karlsson sanoo.

Ulkona oleskelu ja liikkuminen lisäävät ihmisten hyvinvointia ja terveyttä. Luonto auttaa palautumaan stressistä ja parantaa mielialaa. Nyt ulkona näkee puuhastella koko maassa iltakahdeksaan. 

Valon määrää lisääntyy kesää kohti mennessä. Mutta pian on taas syksy, jolloin iltavalolle on eniten kysyntää.

“Yhdenkin prosentin vähennys ulkoilukäynneissä tarkoittaa yli kuutta miljoonaa ulkoilukertaa vuodessa. Valon määrä arki-iltaisin vaikuttaa oleellisesti fyysisen aktiivisuuden määrään”, Karlsson muistuttaa.

Kommentit

Kesäaika

Kyllä käy kesäaika. Kun saisivat vain EU päättäjät päätöksen ja loppuisi turha kellojen rukkaus.

- 31.03.2020

Pysyvä talviaika on parempi vaihtoehto!

https://www.laakarilehti.fi/ajassa/paakirjoitukset-tiede/pysyva-talviaika-on-parempi-vaihtoehto/

- 01.04.2020

Normaaliaika kokonaisuudessa toimivampi

Aikaisemmissa tutkimuksissa ja otakantaa-palvelun kyselyssä normaaliaikaa on kannatettu enemmän, joten Suomen Ladun teettämän tutkimuksen tulos riippuu varmasti siitä miten asiaa on kysytty.

Kokonaisterveyden kannalta (mm. unirytmi, nukkuminen) normaaliaika on toimivampi ympäri vuoden. Sisäistä kelloa tahdistaa juuri aamun valoisuus, mikä tuo kaivattua ulkoiluenergiaakin.

https://www.potilaanlaakarilehti.fi/kommentit/pysyva-talviaika-on-parempi-vaihtoehto/

- 01.04.2020

Kommentoi