Ehdokkaat esiin: Sirpa Paatero

09.04.2015|Vaikuta

Suomen Ladun eduskuntavaalikirjoitussarjassa esitellään liikuntaan ja ulkoiluun profiloituneita kansanedustajaehdokkaita. Lue, mitä ministeri Sirpa Paatero ajattelee meille tärkeistä asioista.

Sirpa Paatero (SDP) on kansanedustaja ja nykyisen hallituksen kehitys- ja omistajaohjausministeri. Kansanedustajan toimen lisäksi Paatero on toiminut vuodesta 2007 lähtien urheilujärjestö TUL:n puheenjohtajana.

Suomen Ladun tavoitteena on, että ulkoilusta ja liikunnasta tulisi kaikille elämäntapa. Onko tämä sinusta tärkeä tavoite? Miten edistäisit kansanedustajana tavoitteen toteutumista?

”Ulkoilu ja liikunta elämäntapana on erittäin kannatettavaa, niin ihmisten oman hyvinvoinnin kuin yhteiskunnankin näkökulmasta. Eduskunnassa, tai vielä varhemmin jo lainsäädäntövalmistelussa, voidaan liikunta ottaa mukaan moneen kohtaan, on sitten puhe varhaiskasvatuksesta, koulun opetussisällöistä, vanhuspalvelulaista tai vaikka mielenterveyskuntouksesta.

Samalla on huolehdittava liikuntaa järjestävien tahojen kuten myös liikunta ja retkeilyreittien rahoituksesta.”

Suomalainen yhteiskunta tarvitsee iloa ja yhteisvastuuta. Kansalaistoiminnan esteenä on byrokratiaa, mutta myös henkisiä ja kulttuurillisia esteitä. Tarvitaan lisää pop up -henkeä ja mahdollisuuksia toteuttaa itseämme. Oletko samaa mieltä? Miten kehittäisit kansalaisyhteiskuntaa innostavammaksi? Anna esimerkkejä.

”Kokeilukulttuuri on Suomalaisen järjestöelämän pohja. Tämä on kansalaisyhteiskunnan tehtävä yhä edelleen. Esimerkkejä löytyy vaikkapa eläkeyhdistysten ja liikuntaseurojen yhteistyöstä, jossa ei heti velvoiteta liittymään – ja hallinnolliset asiat saadaan joustavasti hoidettua. Joskus on helpompaa lähteä toteuttamaan uusia ideoita tukeutumalla johonkin jo toimivaan yhdistykseen, jolloin hallinnolliset kiemurat ovat hoidossa.”

Vapaaehtoistoiminta varmistaa liikunnan tasa-arvoisuuden ja maksuttomuuden. Mitä mieltä olet kansalaisjärjestöjen hallinnollisen taakan karsimisesta ja verovapauden säilyttämisestä?

”Vapaaehtoistyötä on voitava tehdä ilman suurempaa hallinnollista taakkaa. Eli kyllä vaatimuksia voisi purkaa. Verovapaus yleishyödyllisillä yhdistyksillä, jotka eivät toimi markkinoilla, tulee säilyttää samoin kuin mahdollisuus rahoituksen keräämiseen muilla keinoin. Vapaaehtoistyölle ei saa laittaa hintaa niin, että sitä aletaan arvottamaan suhteessa muuhun korvaukseen tai tavaroihin.”

Liikutko luonnossa? Kerro kokemuksesta, joka jäi mieleen?

”Liikun luonnossa aina silloin tällöin ja kokemuksia on paljon, joista mieluisia kesällä soutaminen ja talvella vaeltaminen lumikengillä tunturissa. Aika hauska kokemus oli myös kansainvälisten tuttavien kanssa Yukigassen-lumisota Kiilopäällä.”

Tutustu myös Suomen Ladun vaaliteemoihin!

Kommentoi