Ehdokkaat esiin: Otso Kivekäs

14.04.2015|Vaikuta

Suomen Ladun eduskuntavaalikirjoitussarjassa esitellään liikuntaan ja ulkoiluun profiloituneita kansanedustajaehdokkaita. Lue, mitä Helsingin kaupunginvaltuutettu Otso Kivekäs ajattelee meille tärkeistä asioista.

Otso Kivekäs (Vihreät) on Helsingin kaupunginvaltuutettu. Kivekäs on ammatiltaan ohjelmistoarkkitehti. Hän on myös Pyöräliiton puhjeenjohtaja ja Helsingin polkupyöräilijöiden hallituksen jäsen.

Suomen Ladun tavoitteena on, että ulkoilusta ja liikunnasta tulisi kaikille elämäntapa. Onko tämä sinusta tärkeä tavoite? Miten edistäisit kansanedustajana tavoitteen toteutumista?

”Ihmisillä pitää olla täysi vapaus valita elämäntapansa. Mutta liikunnallinen elämäntapa edistää ihmisten terveyttä ja hyvinvointia, ja siksi laskee myös terveyskuluja. Valtion on siis syytä pitää huolta, ettei ihmisten liikunnalle rakenneta ainakaan esteitä.

Yksi tärkeä tekijä on arkiliikunta. Siis kävely kauppaan, päiväkotiin tai vaikka bussipysäkille. Siksi tiiviillä alueilla ihmiset liikkuvat arjessaan enemmän kuin harvaan rakennetuilla. Tämä on yksi syy lisää sille, että kaupunkiseuduista kannattaa rakentaa tiiviitä. Samalla täytyy pitää kuitenkin huolta liikuntareittien riittävästä märästä, että ihmiset voivat myös tiiviillä alueilla liikkua ulkona.

Mielestäni kaikilla suomalaisilla, myös autottomilla kaupunkilaisilla, pitää olla vaivaton ja esteetön mahdollisuus hyöty- ja vapaa-ajan pyöräilyyn, hiihtoon ja muuhun liikuntaan luonnossa. Pyöräilylle varatut reitit ja mahdollisuuksien mukaan myös hiihtoladut keskustoihin asti.”

Suomalainen yhteiskunta tarvitsee iloa ja yhteisvastuuta. Kansalaistoiminnan esteenä on byrokratiaa, mutta myös henkisiä ja kulttuurillisia esteitä. Tarvitaan lisää pop up -henkeä ja mahdollisuuksia toteuttaa itseämme. Oletko samaa mieltä? Miten kehittäisit kansalaisyhteiskuntaa innostavammaksi? Anna esimerkkejä.

”Olen samaa mieltä. Olen ollut kehittämässä kansalaisyhteiskuntaa Helsingin Polkupyöräilijöissä, jossa olemme järjestäneet muun muassa katuajokursseja, pyöräkirppiksen ja kahvilan jossa poljetaan sähköt kuntopyörällä.”

Vapaaehtoistoiminta varmistaa liikunnan tasa-arvoisuuden ja maksuttomuuden. Mitä mieltä olet kansalaisjärjestöjen hallinnollisen taakan karsimisesta ja verovapauden säilyttämisestä?

”Erityisesti vapaaehtoisvoimin toimivissa järjestöissä mahdollisuus toimia kevyellä byrokratialla on tärkeää.”

Liikutko luonnossa? Kerro kokemuksesta, joka jäi mieleen?

”Minulle meri on aina ollut tärkeä elementti. Kesällä purjehdin vanhalla veneelläni, talvella joudun tyytymään rannoilla kulkemiseen. Helsingin ulkosaaristossa on monia upeita luotoja. Olen nähnyt siellä monia lintuja, ja hylkeitäkin.”

Tutustu myös Suomen Ladun vaaliteemoihin!

Kommentoi